Kodėl ne visose kavinėse verta gerti kavą?

Įsivaizduokite. Įžengiate į rafinuota aplinka alsuojančią kavinę. Žvilgsnį prikausto jaukiame kampe šalia vitrininių langų stovintis staliukas, prie kurio ramybės oazėje pagaliau galėsite pasimėgauti sustojusia akimirka. Prisėdate ir užsisakote kavos.

Kodėl kava ne visada skani? Pasirodo, labai daug lemia, kaip prižiūrimas kavos aparatas.<br>123rf nuotr.
Kodėl kava ne visada skani? Pasirodo, labai daug lemia, kaip prižiūrimas kavos aparatas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-02 09:06, atnaujinta 2017-11-25 01:17

Akies krašteliu matote, kaip barista rūpestingai ruošia jums šį atgaivos eliksyrą. Oficianto nešina, staliuką kava pasiekia porcelianiniame puodelyje, puodelio lėkštutėje pasitinka staigmena – marcipaninis sausainis. Viskas atrodo tobula. Atsipalaiduojate ir pasiruošiate pasimėgauti akimirka su kava.

Pirmasis gurkšnis nuslysta gomuriu ir staiga... idiliška akimirka išgaruoja, o likusį gėrimą tiesiog norite išpilti.

Plintant kavos kultūra, specializuotų kavos namų asortimente galima rasti įvairiausių bei sodriausių aromatų ir skonių kavos, tačiau iki šiol bendresnės specializacijos kavinės yra likusios plintančios kavos kultūros nuošalyje, teigia „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas. Jis įsitikinęs, kad pagrindinė šio fenomeno ištaka yra baristų kvalifikacijos trūkumas bei neišmanymas, kaip tinkamai naudotis pusiau automatiniais kavos aparatais.

„Daugiau kaip metus mūsų kolektyvas, keliaudamas po Lietuvos miestus, įvairiose bendros specializacijos kavinėse degustavo kavą bei pagal iš anksto nustatytus kriterijus vertino paruošto gėrimo kokybę. Iš viso aplankėme 47 įvairių miestų kavines, ragavome  espresso ir kapučino kavos.

Kavos kokybė nepradžiugino, tačiau labiausiai nustebino įsišakniję mitai apie kavą ir kavos aparatų eksploataciją, o tai ir sudaro pagrindines prielaidas prastai kavos kokybei“, – pasakojo A. Vainauskas.

Jo teigimu, įsišaknijusius mitus lemia apmokymo naudotis aparatais trūkumas. Dažnai platesnės specializacijos kavinės kavos aparatus nuomojasi. Aparatų nuomotojai dažniausiai tėra suinteresuoti užtikrinti savo kavos tiekimą, visai neskirdami dėmesio mokymams, o kavinės, kurios aparatus nuomojasi, nėra suinteresuotos jų priežiūra. Tiesiog tai ne jų daiktas, suges – bus pakeistas.

„Juokingiausias mitas, kurį teko išgirsti, kad paruošus kavą tirščius reikia palikti rankenėlėje (tamperis), neva taip yra geriau. Bandėme paaiškinti, kad tai kenkia ne tik kavos skoniui bet ir aparatui, tačiau po kurio laiko apsilankę toje pačioje vietoje supratome, kad į mūsų patarimus atsižvelgta nebuvo.

Nemaloniausia, jog dėl tokių priežasčių labiausiai nukenčia klientas, kuris nesulaukia kokybiško gėrimo“, – pasakojo „Kavos draugas“ vadovas.

Parduodant kavos aparatus, daug dėmesio skiriama tinkamam mokymui, kaip profesionaliai eksploatuoti prietaisą, kaip jį valyti, siekiant užtikrinti aukštą kavos kokybę bei prietaiso ilgaamžiškumą.

„Kita įdomi istorija pasitaikė apsilankius vienoje specializuotų kavos namų tinklo kavinėje, kai pabandžiau užsisakyti espresso kavos. Užsisakęs gėrimo pasidomėjau, kokių espresso kavos rūšių gali pasiūlyti?

Barista atsakė: su pienu arba be pieno. Patikslinau, jog norėčiau sužinoti, iš kokių rūšių pupelių ji gali padaryti gėrimą? Kadangi šios informacijos nežinojo, pakvietė vyresniąją baristą, kuriai uždavus tą patį klausimą, pastaroji pasiėmė kavos mišinį ir ėmė skaityti etiketę. Kai pasidomėjau, kokiomis proporcijomis yra pagamintas mišinys, sulaukiau atsakymo: vanduo ir kava. Po kelių akimirkų ji suprato, kad lyg ir ne to klausiau, tad pasitikslino – ar kalbama apie pupelių mišinį? Patvirtinus ji tiesiog pagūžčiojo pečiais ir pasakė nežinanti“, – pasakojo A. Vainauskas.

„Prie mokymų prižiūrėti kavos aparatą būtini ir baristų kursai, kurių metu suteikiami profesionalaus kavos ruošimo pagrindai, o siekiant pradėti tinkamai ruošti kavą reikalinga ne mažesnė nei vienerių metų darbo patirtis“, – teigia specialistas, kuris papasakojo ir kaip kiekvienam kavos mėgėjui atpažinti, ar jam pateikiama kava yra paruošta profesionaliai.

„Kaip ruošiant espresso kavą pamatyti, ar viskas atliekama teisingai? Plikant teisingai paruoštą kavą matosi, kad bėga tiršta šviežio, šilto medaus tąsumo kava. Jei stebėtume teisingai ruošiamą espresso kavą permatomame puodelyje, bėgant gėrimui pirmiausiai matosi karamelinės spalvos puta, kuri tik baigus pilti kavą susisluoksniuoja ir tampa kava, kurios paviršių dengia puta.

Patikrinti galime ir kitu būdu. Paruoštame puodelyje gali matytis tik dvi spalvos: kavos ir tamsiai rudos su raudonumo atspalviu, vietomis pereinančios į aukso spalvą putos. Jei kavos putoje pastebimas dar vienas atspalvis, ruošimo procese kažkur įsivėlė klaida“, – pasakojo A. Vainauskas.

Paprasčiausias būdas patikrinti, ar kapučino gėrimas yra paruoštas profesionaliai – kavos puodelyje su šaukštuku reikia pabandyti nubraukti pieno putą, kad pasimatytų kavos paviršius. Jei to padaryti nepavyksta – gėrimas paruoštas tinkamai. Profesionaliai suplakta pieno puta būna saldi, ir mėgstantiems kavą gerti su cukrumi ji suteikia reikiamo saldumo dozę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.