Tačiau šito nesužinosi iš JAV prezidento virėjos Cristetos Comerford, davusios išskirtinį interviu edition.cnn.com.
„Mano, kaip virėjos darbas, – užtikrinti, kad jis gerai jaustųsi ir būtų patenkintas maistu, – sakė ji. – Svarbu žmogų pažinoti asmeniškai, pavyzdžiui, žinoti, kokią picą – storapadę ar plonapadę – jis mėgsta, kokios daržovės jam labiau patinka.“
Ji – kitokia, nei garsūs nepraustaburniai virėjai.
Virėjų komandai vadovaujanti moteris gamindama maistą kalba nedaug – nurodymus perduoda rankų ženklais, panašiai kaip beisbolo trenerė,
„Manau, jog Baltųjų rūmų virėjas pirmiausia turi būti talentingas, – sakė moteris. – Tačiau labai svarbus ir temperamentas bei elgesys su bendradarbiais – nesvarbu, kokią užduotį atlieki, ji sėkminga tik komandos dėka.“
Dirba ne pirmam prezidentui
C.Comerford JAV pirmajai šeimai dirba jau beveik du dešimtmečius. Ji rūpinasi, kad prezidentas, jo šeima ir įtakingi svečiai skaniai ir sveikai pavalgytų.
51-erių metų moteris yra dirbusi trims šalies vadovams – prie komandos kaip antroji pagal svarbą virėja ji prisijungė Billo Clintono valdymo metu, o 1995-aisiais tapo vyriausiąja virtuvėje. Tuomet prezidentu buvo George'as Bushas.
Ji išlaikė šį postą ir abiejų Baracko Obamos kadencijų metu. Šis prezidentas pradėjo naują erą – sezoninės daržovės Baltųjų rūmų stalui buvo pradėtos auginti vietoje, šalia rūmų.
Dabar prieš pradėdama ruošti patiekalą C.Comerford apsilanko Baltųjų rūmų pietinėje pievelėje ir prisirenka šviežių daržovių, žolelių, prieskonių. Baltieji rūmai turi net savo medaus.
„Rūmų užpakaliniame kieme dera puikios daržovės, auga prieskoniniai augalai ir mus kviečia juos valgyti, – sakė virėja. – Pirmajai šeimai dažnai gaminame sveiko maisto.“
C.Comerford yra patyrusi virėja ir nematuoja, kiek ingredientų dėti į patiekalą.
„Kai šį darbą dirbi 20 ar 30 metų, visi receptai yra galvoje“, – prisipažino ji.
Karjeros pradžia – viešbučiuose
JAV prezidento virėjos karjeros pradžia buvo kukli – moteris pradėjo nuo salotų gaminimo Čikagos viešbučiuose.Į JAV ji atvyko iš Filipinų, būdama 23-jų.
„Net jei darbą pradedi nuo salotų gaminimo, manau, jog yra puiku stengtis ir kopti į viršų, – sakė C.Comerford. – Iš pradžių tiesiog mokaisi paprastos pjaustymo technikos ar tobulini organizacinius gebėjimus“.
Vėliau ji dirbo virėja Vašingtono viešbučiuose, o po to pusei metų išvyko dirbti į Austriją – ten gilinosi į klasikinės prancūzų virtuvės paslaptis.
1995-aisiais ją pastebėjo Baltųjų rūmų vyriausiasis virėjas Walteris Scheibas ir pakvietė dirbti – tuomet prezidentu buvo B.Clintonas.
Tačiau W.Scheibas buvo atleistas – dirbti pradėjusio G.Busho žmona nebuvo patenkinta maistu. Į vyriausiojo virėjo vietą pretendavo apie 450 žmonių, tačiau darbą gavo C.Comerford. Ji tapo pirmąja moterimi, užėmusia tokį postą. Taip pat ji buvo pirmoji etninės mažumos atstovė.
Šiandien tarp 50 geriausių pasaulio restoranų vyriausiųjų virėjų ar savininkų yra tik 3 moterys.
Susiduria su išbandymais
Šiame darbe būna didelių iššūkių. 2014-aisiais į Baltuosiuose rūmuose vykusį Afrikos viršūnių susitikimą atvyko 400 svečių. Jų laukė 4 patiekalų pietūs – 1600 maisto lėkščių.
Pagrindinis patiekalas buvo „Halal“ (musulmonams leistinos mitybos) reikalavimus atitinkanti chermoula marinate marinuota džiovinta Teksaso jautiena su tikrųjų bananų traškučiais.
Tai buvo vienas didžiausių C.Comerford per 19 metų Baltuosiuose rūmuose matytų renginių. Visas maistas turėjo būti paruoštas per dvi dienas.
Pirmoji ponia valgiaraštį patvirtino tik po kelių savaičių, kurias virėjai praleido studijuodami skirtingų svečių reikalavimus maistui.
„Mes gaminame ir puikų regioninį Amerikos maistą, – sakė C.Comerford. – Tačiau norėdami pagerbti svečius, todėl įtraukiame ir jiems puikiai pažįstamų, malonių prieskonių ir produktų. Būtent todėl patiekėme tikrųjų bananų traškučių.“
Virtuvė buvo pilna kvapų
Cristeta užaugo 11 vaikų šeimoje Filipinuose. Ji prisimena, kad visas gyvenimas virė virtuvėje ir už stalo. Namuose visada sklido ruošiamo maisto kvapas ir garsai.
„Dar maži būdami turėjome patys susisukti ritinėlius – pasiruošti į tešlą įvyniotos mėsos, daržovių“, – pasakojo moteris.
Ji taip prisimena ir apsilankymus senelių ūkyje, kur jie patys augindavo visus produktus maistui – šviežią mėsą ir daržoves.
C.Comerford namų virtuvė tebėra sklidina nuostabaus kvapo, tačiau maistą paprastai gamina vyras Johnas, kilęs iš Airijos.
Po ilgos dienos įtakingiausių šalies žmonių virtuvėje moteris nenori praleisti daugiau nei valandos gamindama vakarienę sau pačiai.
Jai itin patinka airių ir filipiniečių virtuvės hibridas – troškinys, kuriame daug bulvių, jautienos ir žuvies padažo.
C.Comerford daržovių pyrago receptas
Produktai tešlai:
Stiklinė drungno vandens
Pusė arbatinio šaukštelio sausų mielių
1 arbatinis šaukštelis stambios druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus
1 stiklinė nesijotų kvietinių miltų
1 stiklinė duonos miltų (ir šiek tiek daugiau minkymui)
Produktai įdarui:
1 didelis raudonas pomidoras (supjaustytas 6 mm storio griežinėliais)
1 cukinija (supjaustyta 6 mm storio griežinėliais)
1 geltonasis moliūgas (supjaustytas 6 mm storio griežinėliais)
6 grybai (supjaustyti 6 mm storio griežinėliais)
120 g trumpinto fetos sūrio
1 šaukštas alyvuogių aliejaus (ir šiek tiek daugiau ištepimui)
1 arbatinis šaukštelis kapotų čiobrelių
1 arbatinis šaukštelis kapoto česnako
Druskos ir pipirų – pagal skonį
Paruošimas:
Dideliame dubenyje išmaišykite vandenį, mieles, stambią druską, cukrų ir alyvuogių aliejų. Leiskite mišiniui pastovėti kelias minutes, kol suputos. Suberkite miltus, juos ranka įmaišykite į masę. Kai subersite ir išmaišysite miltus, masę padėkite ant miltais pabarstytos lentos. Minkykite apie penkias minutes, kol tešla taps lygi ir elastinga. Įdėkite ją į aliejumi išteptą dubenį ir uždenkite plastikine plėvele. Dubenį su tešla patraukite į šalį ir laukite, kol ji pakils dvigubai.
Per tą laiką dideliame dubenyje sumaišykite visas supjaustytas daržoves su alyvuogių aliejumi, čiobreliais, česnakais, druska ir pipirais.
Kai tešla iškils, padėkite ją ant miltais pabarstytos lentos, iškočiokite ir suformuokite apvalią formą, kaip picai. Ištepkite tešlą alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Į vidurį sudėkite daržoves, bet kraštuose palikite 4 centimetrus neuždengtus. Stenkitės, kad šalia nebūtų per daug vienodos spalvos daržovių. Tuomet kraštus užlenkite link vidurio ir patepkite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus užbarstykite feta sūrio. Kepkite 20 minučių iš anksto pakaitintoje 210 laipsnių karščio orkaitėje. Supjaustykite ir iš karto patiekite.
Parengė Dorotėja Noreikaitė