S. Rinkevičiūtė ryzenšnaucerių savininkams iškėlė šašlykų puotą

Tie, kurie gyvena nuosavame name, kepsnių ant grotelių sezonu džiaugiasi kone ištisus metus. Svarbu, kad nebūtų kritulių, ir galima kviesti svečius, ruošti šašlykus, dėti malkas į kepsninę. Taip dažniausiai elgiasi ir žinoma smuikininkė Saulė Rinkevičiūtė (29 m.), name netoli Vilniaus įsikūrusi su spanielių ir ryzenšnaucerių veislių augintiniais.

Smuikininkė S.Rinkevičiūtė šašlykus kepė su ryzenšnaucerių veislės augintine Impreza laukdama tos pačios veislės šunis auginančių bičiulių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Smuikininkė S.Rinkevičiūtė šašlykus kepė su ryzenšnaucerių veislės augintine Impreza laukdama tos pačios veislės šunis auginančių bičiulių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Gamtos apsuptyje netoli Vilniaus namą įsigijusi S.Rinkevičiūtė ir Joninių naktį su bičiuliais galės vaišintis po atviru dangumi.<br>T.Bauro nuotr.
Gamtos apsuptyje netoli Vilniaus namą įsigijusi S.Rinkevičiūtė ir Joninių naktį su bičiuliais galės vaišintis po atviru dangumi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 6:20 PM

Neseniai būtent dėl ryzenšnaucerių savininkų susibūrimo Saulės namų kieme surengta šašlykų puota. Smuikininkės bičiuliai atvyko ne tik su tos veislės augintiniais, bet ir su vaišėmis. Bet pagrindiniu patiekalu pasirūpino šeimininkė.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovo Gintaro Rinkevičiaus duktė įgudusi ruošti šašlykus, nes kulinarės pareigos jai dažniausiai tenka priimant būrį artimųjų, draugų ar kolegų savo namuose.

Ryzenšnaucerių savininkų suvažiavimui, taip šį renginį pavadino Saulė, buvo paruošta kalakutų šlaunelių ir jautienos šašlykų. Juos S.Rinkevičiūtė marinavo pagal savo mamos muzikės ir renginių organizatorės Tatjanos Rinkevičienės, kuri turguje ir nupirko mėsą šiai progai, receptą.

„Kiaulienos daug kas atsisako, aš taip pat. Tačiau reikia žinoti, kokią mėsą naudoti šašlykams atsisakant įprastos kiaulienos. Geriausiai tinka kalakutų šlaunelių mėsa, nes krūtinėlė būtų per sausa.

Daug kam keista, kaip jautiena gali būti naudojama šašlykams? Bet mano mama ne kartą įsitikino, kad puikūs šašlykai pavyksta marinuojant jautienos kryžinę mėsą, kurios galima nusipirkti turguje“, – apie naujoviškus šašlykus pasakojo S.Rinkevičiūtė.

Smuikininkė patarė: jeigu negautumėte kryžinės, šašlykams tiktų ir išpjova, nes ji yra minkštesnė, palyginti su kitomis jautienos dalimis.

S.Rinkevičiūtės šašlykų marinato receptas nesudėtingas: jam reikia druskos, pipirų, acto, vandens ir svogūnų. Kalakutų šlaunelių ir jautienos kryžinės gabalėlius smuikininkė marinuoja iš vakaro, per naktį laiko šaldytuve, po to jie suveriami ant iešmų ir kepami virš kaitrių žarijų.

Susiruošusi kepti mėsą Saulė nežiūri į laikrodį – pirmiausia reikia, kad kepsninėje būtų karštų žarijų. O jų reikia laukti apie valandą, kol kepsninėje sudegs malkos.

Sudėjus iešmus virš žarijų, lieka juos vartyti ir stebėti, kaip keičiasi mėsos spalva. Gardus šašlykų kvapas išduoda, kada laikas nuo kepsninės juos nuimti ir vaišinti svečius.

Kalakutienos ir jautienos nereikia labai ilgai čirškinti, kad netaptų sausa ir kieta, nes tai – ne riebi kiauliena. Todėl Saulės ruošiami šašlykai greitai iškepa. Be to, šašlykų kepimas jai ir laikas pabendrauti: kol šeimininkė varto iešmus, turi puikią progą pasikalbėti su svečiais, kurie susiburia aplink kepsninę.

Prie šašlykų smuikininkė dažniausiai patiekia šviežių daržovių. Tokiu būdu sutaupoma laiko, pavyzdžiui, atsisakius virti ryžius.

„Daržovių greitai pasipjaustome, ir puikūs pietūs“, – tokį baigiamąjį akordą kepdama šašlykus įpratusi pasirinkti žinoma smuikininkė.

S.Rinkevičiūtė be kepsnių ant grilio neįsivaizduoja įvairių švenčių – netgi sutikdama 2015-uosius su draugais ji ant grotelių čirškino mėsainius.

Kadangi lauke buvo užsakytas kubilas maudynėms, niekam nekilo klausimas: ar gali būti šalta? Pasikaitinus pirtyje, išsimaudžius kubile atsirado didesnis apetitas valgyti naminius mėsainius.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono uždarymą gegužės pabaigoje vainikavo ne tik baigiamasis koncertas Kongresų rūmuose, bet ir kitą dieną surengta iškyla, kurią pirmuoju smuiku griežiantiems kolegoms savo namuose surengė S.Rinkevičiūtė. Puikūs orai buvo lyg užsakyti šventei gamtoje, todėl reikėjo tik išsikepti šašlykų ir papjaustyti šviežių daržovių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.