10 patarimų susiruošusiems į madingą restoraną po atviru dangumi

„Open Kitchen“  – tik kelios savaitės, tačiau, tfu, tfu, tfu triskart per kairį petį, nors kol kas nė vieno penktadienio negadino lietus, šioje klimato juostoje esame pernelyg priklausomi nuo orų prognozės. Vadinasi, tų keliolikos penktadienių per šią vasarą gali ir dar sumažėti.

„Open Kitchen“ Tymo turguje veikia kiekvieną penktadienį.
„Open Kitchen“ Tymo turguje veikia kiekvieną penktadienį.
A. Puklevičius.<br>A.Didžgalvio nuotr.
A. Puklevičius.<br>A.Didžgalvio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aidas Puklevičius („Stilius“)

Jun 18, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:21 PM

Labai gali būti, kad jau šiandien planuoji ten apsilankyti ir patikrinti, ar tikrai teisybę žmonės kalba. Todėl skubu į pagalbą miestiečiams ir miesto svečiams ir siūlau jiems kelis naudingus patarimus, kurie padės išvengti nuviltų lūkesčių.

Sostinės Užupio rajoje, prie Tymo turgaus, penktadieniais veikiantis restoranas-turgus po atviru stogu dar nesulaukė tokio populiarumo kaip Bernardinų sodas.

1. Neikite ten, jeigu manote, kad „Open Kitchen“ – tai naujas restoranas. Tai tiesiog erdvė, kurioje įprastai Tymo turguje ekologiškomis gėrybėmis prekiaujančius ūkininkus pakeičia jaunikaičiai ir merginos iš bent dvidešimties miesto viešojo maitinimo taškų. Čia galima rasti ir picų meistrų, ir suvožtinių konstruktorių, ir blynų kepėjų. Čia draugiškai sutaria tiek tie, kurie turi nuolatinį prieglobstį kitose miesto vietose, tiek tie, kurie su mūsų skrandžiais ir gomuriais eksperimentuoja vien čia, šalia Vilnios.

2. Neikite, jeigu pasižymite alergija veido augmenijai. Kiekvieną penktadienį čia susirenka visi Vilniaus hipsteriai, o hipsteris be barzdos – joks hipsteris. Kartais atrodo, kad vaikštinėji po kokių 1878 m. Prancūzijos akademijos ataskaitinį rinkimų posėdį, o aplinkui užkandžiauja tai Jules’is Verne’as, tai Victoras Hugo, tai dar koks nors barzdotas eiliakalys. Ir nuolat neapleidžia jausmas, kad jeigu koks piktadarys numestų pusėtiną bombikę, Vilniaus reklaminės industrijos užsidarytų bent pusmečiui, kol užaugtų barzdos naujai kūrybinei kartai.

3. Neikite, jeigu maistą įsivaizduojate tik šalia krištolo taurių ir melchioro įrankių, kur jums rezervuotą vietą puošia krakmolyta staltiesė. Viskas čia pernelyg paprasta, stovi eilėje (apie jas šiek tiek vėliau), gauni į dantis porciją trokštamo maisto, ieškai, kur prisiglausti, o po to, labai tikėtina, valgai stačias. Arba priglaudęs savo sėdimąją ant vejos aplinkinėse kalvose.

4. Neikite, jeigu jūsų mėgstamiausias biblinis herojus buvo karalius Erodas, kuris, kaip žinoma, labai nekrikščioniškai pasielgė su ištisa Judėjos naujagimių karta. Vaikų čia laksto devynios galybės, vieni žaidžia su naujais draugais, kiti kniaukia iš tėvų porcijos – bet kuriuo atveju šioje miesto vietoje neatrodo, kad Lietuvai grėstų kokia nors demografinė krizė.

5. Neikite, jeigu esate įpratę, kad po atviru dangumi valgomi tik tokie tradiciniai lietuviški patiekalai kaip šašlykai, dešrelės su raugintais kopūstais ir duona su česnakais.

Šių gardumynų galima iki soties atsiskanauti Europos dienų metu, kai vienoje palapinėje vienos dešrelės vadinamos čekiškomis, o kitoje tokios pat – rumuniškomis. Čia įprastinio kulinarinio kičo kur kas mažiau.

6. Neikite, jeigu nemėgstate pastovėti eilėje. Beje, atsiprašau, galite eiti. Visada rasite bent vieną maisto stendą, prie kurio eilės nebus. Maža kas, gal mažiau žmonėms patinka, gal tiesiog ne tas paros metas, kai kam nors norisi didriestainių (vadinamųjų beigelių) su lašiša. Tačiau tikrai suprasite, kad didžiausia eilė visuomet ten, ko labiausiai norisi paragauti. Kad ir prie tajų virtuvės stendo, išmoningai pavadinto „Va Thai Tau“.

7. Neikite pernelyg vėlai, jau temstant penktadienio vakarui. Tai yra galite eiti, tačiau būkite pasiruošę, kad ne vienas ir ne du restoranėliai jau bus užsidarę dėl paprasčiausios priežasties – viskas suvalgyta. Anądien, pastarojo apsilankymo metu, taip nutiko su meksikietišku „Tapas.lt“. „Open Kitchen“ atidaromas dar prieš vidudienį, todėl jeigu baisiai knieti paragauti visko ar bent jau rinktis iš visko, geriau nedelsti iki išnaktų.

8. Neikite, jeigu jūsų maisto virškinimo procesai gali vykti tik visiškoje tyloje. Tarp keptuvių ir prikaistuvių įsikūrę didžėjai čia pat meistrauja muzikinį meniu. Jis nėra pernelyg agresyvus, jis nėra pernelyg decibeliškas, tačiau iki idiliškos tylos čia tolokai.

9. Neikite, jeigu esate prisiekęs gurmanas, žiaumojantis kiekvieną kąsnelį pusvalandį ir daugiau, jeigu stengiatės iš jo išgauti visus įmanomus organoleptinius malonumus, palydimus pasigėrėtino vyno gurkšniais. Tobuliausi šedevrai gimsta tobuliausiose virtuvėse, burtininkaudamas virš improvizuotų viryklių tikrai nesukursi kulinarijos džokondų ir tokatų su fugomis d minor. Patiekalai čia paprasti, jų ruošimas dar paprastesnis, todėl ir lūkesčiai turi būti kiek įmanoma paprastesni.

10. Eikite, jeigu jums negalioja nė vienas iš anksčiau išvardytų punktų. Eikite, jeigu norite pasidžiaugti linksma kompanija, draugišku dangumi, senamiesčio ir Užupio vaizdais, nepretenzinga virtuve taip trumpai trunkančią lietuvišką vasarą. Eikite ir tikėkite, kad tokie eksperimentai atkeliaus ir į kitus mūsų šalies miestus, kad prie jų jungsis vis daugiau restoranų ir kavinių ir vis gausesni besišypsančių žmonių būriai atvyks paragauti, pasižmonėti ar tiesiog smagiai praleisti penktadienio popietės ir vakaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.