Kaip išrenkamas geriausias vynas?

Keliaujant po Europos bei kitų šalių vyno pasaulį ne visada vyną pavyksta paragauti prieš perkant, todėl kartais tenka pasikliauti kitų nuomone. Tai gali būti vyną ragavęs draugas, tačiau dar geriau, kai vyną ragavo ir vertino specialistas. Todėl vienas iš svariausių argumentų pasirenkant vyną yra ekspertų vertinimai ir apdovanojimai.

Vienas iš svariausių argumentų pasirenkant vyną yra ekspertų vertinimai ir apdovanojimai.<br>123rf nuotr.
Vienas iš svariausių argumentų pasirenkant vyną yra ekspertų vertinimai ir apdovanojimai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

vynoguru.lt

Jul 13, 2015, 5:25 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 10:37 AM

Vyno pirkėjų apklausos rezultatai parodė, kad 24% pirkėjų svarbiausias būtent ekspertų vertinimas bei įteikti medaliai, antroje vietoje (22%) pagal svarbumą renkantis vyną – mėgstama vynuogių veislė, šalis, regionas, gamintojas, o trečioje (16%) – kitų pirkėjų atsiliepimai bei rekomendacijos.

Šiame straipsnyje norime apžvelgti, kokie yra tie ekspertų vertinimai, kas juos atlieka, kokie čempionatai vyksta ir kokios yra apdovanojimų sistemos.

Vyno kritikų įvertinimai

Populiariausia yra 100 balų vyno kritikų vertinimo sistema. Jos vertinimai gali skirtis priklausomai nuo konkretaus kritiko, tačiau bendrai vertinimo reikšmės yra daugmaž tokios:

95–100 – aukščiausios klasės, ypatingas vynas

90–94 – išskirtinis vynas

85–89 – labai geras vynas

80–85 – virš vidutinio lygio vynas

70–79 – vidutinis

60–69 – žemiau vidutinio

50–59 – nepriimtinas

Neabejotinai garsiausias vyno kritikas Robertas Parkeris žurnalą „The Wine Advocate“, kurio komandoje dirba profesionalūs ekspertai, pradėjo leisti 1978 m. Šiomis dienomis R. Parkerio 100 balų vyno vertinimo sistema gali sukurti milžinišką pridėtinę vertę vyno prekės ženklui arba jį visiškai sužlugdyti.

„Wine Spectator“ – žurnalas, pradėtas leisti 1976 m. JAV, specializuojasi straipsniais apie degustacijas, pramonės naujienas, vyno profilius. Vyno entuziastai kiekvienais metais nekantriai laukia žurnalo skelbiamų vynų „Top 100“ bei „Metų vyno“. Geriausių vardų rinkimuose dalyvauja garsūs kritikai, kurių išragautų vynų skaičiai matuojami šimtais, o kartais viršija ir 1000.

„Wine enthusiast“ – taip pat amerikiečių žurnalas ir tinklalapis, kuriuose visapusiškai profesionalūs redaktoriai ir žurnalistai rašo apie vyną, kitus alkoholinius gėrimus, maistą bei keliones. Pradėtas leisti 1988 m.

Kiti įtakingi vyno kritikai būtų žurnalas „Wine & Spirits“, James Suckling, Stephen Tanzer žurnalas International Wine Cellar, Antonio Galloni ir jo portalas Vinous, prancūziškas žurnalas „Gilbert & Gaillard“, austriškas žurnalas „Falstaff“, ispaniškas vyno gidas „Guía Peñín“.

Lietuvoje taip pat atliekami vyno vertinimai 100 balų sistemoje – portalas Vynai.com suburia nepriklausomus žurnalistus, kurie periodiškai vertina Lietuvos gamintojų bei importuotojų patiekimus vynus.

Yra ir kitokių, ne 100 balų vyno vertinimo sistemų. Pavyzdžiui, Prancūzijoje įtakingas vyno gidas „Gault & Millau“, rašantis apie vyną, restoranus ir viešbučius, naudoja 20 balų sistemą. Tokią pat sistemą naudoja įtakingas britų žurnalas „Decanter“, „Vinum“ žurnalas iš Šveicarijos. Jų vertinimo reikšmės maždaug tokios:

20 – aukščiausio lygio vynas

18-19 – puikus pirmos klasės vynas

16-17 – įspūdingas išsiskiriantis vynas

13-15 – priimtinas, geras vynas

Tuo tarpu Italijoje „Gambero Rosso“ vyno ir maisto žurnalas vyną vertina pagal gan keistą 4 balų sistemą kurią sudaro trys taurės, dvi raudonos taurės, dvi taurės ir viena taurė.

Vyno čempionatai

Vyno čempionatuose vynai degustuojami ir vertinami aklai. Parastai kad laimėtų aukso medalį, vynas šimto balų sistemoje turi būti vertas ne mažiau 90 balų, sidabro medalių laimėtojai atitinka 88-89 balus, bronzos medalių laimėtojai 86-87 balus.

Taip pat čempionatuose vynai vertinami keliais pjūviais renkami geriausi vynai įvairiose kategorijose, Rekomenduojami, Geros vertės vynai, kai kur surinkus daugiau nei 95 balus galima gauti Dvigubą aukso medalį.

Reikšmingiausi ir prestižiškiausi pasauliniai vyno konkursai:

„International wine challenge“ (IWC) startavo 1984 m. ir šiuo metu tvirtai pozicionuojamas kaip vienas labiausiai gerbiamų aklos degustacijos vynų konkursų pasaulyje. Per pastaruosius 30 metų IWC ženkliai išaugo, įtraukdamas kiekvieną tolimiausią žemės kampelį. Konkursui teisėjauja didžiulė tarptautinių vyno ekspertų (profesionalių degustuotojų, gamintojų, technologų, pirkėjų, žurnalistų ir kt.) komanda, kuri du kartus per metus susirenka Londone. Kruopštaus ir itin griežto teisėjavimo metu kiekvieną medalį gavusį vyną tris kartus ragauja po 10 skirtingų vyno vertintojų.

„Decanter world wine awards“ (DWWA) – tarptautinis vyno konkursas, kurį 2004 m. pradėjo organizuoti Didžiosios Britanijos vyno žurnalas „Decanter“. Kiekvienais metais šimtai vynų pateikiami DWWA peržiūrai, kurie pirmiausiai turi pereiti pirminį vertinimo žingsnį, kad galėtų rungtis tolesniuose, oficialiuose, etapuose.

Be šių pasaulinių lyderių dar žinomi ir vertinami vyno čempionatai „Mundus Vini“ Vokietijoje, „Concours Mondial de Bruxelles“, „Concours Général Agricole de Paris“, „Berliner Wein Trophy“, „Vinalies Internationales“, „International Wine & Spirit Competition“ ir kiti.

Lietuvoje taip pat kasmet vyksta „Lietuvos vyno čempionatas“, kurį organizuoja Lietuvos somelje asociacija. Vyną čempionatui teikia Lietuvos importuotojai.

Norintiems gilintis į vyno vertinimo peripetijas ribų nėra, tačiau svarbiausi vertintojai, konkursai bei vertinimo sistemos yra tie, kuriuos ir išvardijome šiame straipsnyje.

Šaltinis: www.vynoguru.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.