Bilietas į mėsainių festivalį – tuščias skrandis

Prieš trejus metų gurmaniško mėsainio mada pasiekė Vilnių ir pakeitė kulinarinį miesto veidą. Šiandien kokybiškas mėsainis – palaima mūsų skonio ir kvapo receptoriams, todėl tikro mėsainio entuziastai, dirbantys įvairiuose sostinės restoranuose bei baruose, kviečia švęsti maisto meną.

Lankytojams siūlomų mėsainių spektras atspindės įvairovę, kurią galima aptikti šio patiekalo pasaulyje.<br>Organizatorių nuotr.
Lankytojams siūlomų mėsainių spektras atspindės įvairovę, kurią galima aptikti šio patiekalo pasaulyje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:41 AM

Jau šį ketvirtadienį, rugpjūčio 6 d., pirmasis Lietuvoje mėsainių festivalis – „Vilnius Burger Fest“ – audrins valgytojų pojūčius Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme.

Nebus nei konkurencijos, nei varžybų

„Vietų, kuriose mėsainis ant stalo atkeliauja su dalele virtuvės šefo širdies, Vilniuje vis daugiau. Kviesdami vilniečius į festivalį norime parodyti, kaip smarkiai gurmaniški mėsainiai skiriasi nuo siūlomų greito maisto įstaigose. Gurmaniški mėsainiai – ir daug skanesni, ir sveikesni. Pačiame festivalyje nebus nei konkurencijos tarp dalyvių, nei lankytojų varžybų, kas suvalgys daugiau. Gurmaniškas mėsainis yra aukščiau viso to – čia visi kartu švęsime maisto meną ir mėgausimės profesionalių virtuvės šefų kūryba“, – sakė festivalį organizuojančio restorano „Drama Burger“ atstovas Žilvinas Stumbras.

„Vilnius Burger Fest“ kepsnines kaitins, įprastus ar tik šiai šventei sukurtus mėsainius ruoš aštuoni Vilniaus restoranai ir barai, šiuo metu puoselėjantys gurmaniško mėsainio tradicijas – „Boom! Burgers“, „Burger Geek“, „Drama Burger“, „Indie Bar“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover's Pub“ ir „Piano Man“.

Vienam vakarui į Vilnių taip pat sugrįš svetingiausiu Vilniuje pripažinto restorano „Sofa De Pancho“ lankytojų itin mėgtas meksikietiškas mėsainis, o netradicinius mėsainius iš itališkų ledų ruoš „Sweet Morello“.

Pasak festivalio organizatorių, lankytojams siūlomų mėsainių spektras atspindės įvairovę, kurią galima aptikti šio patiekalo pasaulyje. Čia bus mėsainių su devynias dienas ruošta pastrami mėsa – savaitę rūkyta, dvi dienas virta žemoje temperatūroje ir plonai pjaustyta jautiena.

Dalyviai taip pat siūlys mėsainius su šlapiuoju būdu brandintos Angus veislės ar rūkytuose pipiruose marinuotos jautienos paplotėliais. Bus mėsainių ir su arkliena, itin aštrių ar turinčių saldumo, ir net tokių, kurių skonis primena jausmą, kai išmeti televizorių pro viešbučio langą. Vieni dalyviai pristatys mažus mėsainius, vadinamus „sliders“, kiti vadovausis koncepcija „dydis yra svarbu“.

Svarbiausi dalykai, kuriuos pabrėžia visi festivalio dalyviai, yra produktų šviežumas ir lietuviška kilmė, ypatingas dėmesys kokybei bei mėsainių sudėtinių dalių išskirtinumas ir, žinoma, jų ruošimas restorano ar baro virtuvėje.

Šimtametės tradicijos ir šiuolaikinis požiūris

Burgerio kategorijos patiekalai apima ne tik hamburgeriui įprastą maltos jautienos ir kvietinės bandelės derinį, bet itin plačią įvairios sudėties suvožtinių gamą.

Gurmaniškojo mėsainio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių vadovai suvokė dideles skonių derinimo ir sveikų ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, sparčiai ėmė kurtis specializuotos gurmaniškų mėsainių užeigos.

Jie gali būti gaminami iš įvairių gyvūnų mėsos – pasaulio jau nebestebina ilgai troškintos ir plėšytos kiaulienos, rūkytos elnienos, žalios lašišos ar kengūrienos mėsainiai. Egzistuoja ir vegetariški mėsainiai, kuriuose mėsa keičiama portobelo grybais, juodųjų pupelių paplotėliu arba tofu (sojų varške). Taip pat tik nuo šefų fantazijos ir gero skonio priklauso padažų parinkimas, bandelės sudėtis, priedai. Mėsainiai sėkmingai derinami su skirtingomis alaus ir vyno rūšimis.

Gurmanišką mados karštinę puikiai iliustruoja faktas, kad brangiausias pasaulyje mėsainis, kurį galima įsigyti viename Las Vegaso restorane, kainuoja 5000 dolerių. Tiesa, atsisakius su juo pateikiamo vyno butelio, kaina sumažėja iki 4930 dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.