Populiarumą prarandančios picos užleidžia vietą mėsainiams

Iš pradžių buvo picos, vėliau – kebabai ir sušiai. Dabar lietuviai negali atsispirti mėsainiams, arba, kaip visuomenėje juos labiau įprasta vadinti – „burgeriams“.

Geras mėsainis nė kiek neprimena vadinamojo greito maisto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Geras mėsainis nė kiek neprimena vadinamojo greito maisto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 6, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:29 PM

Per pastaruosius trejus metus mėsainiai Lietuvoje taip smarkiai išpopuliarėjo, kad buvusias picerijas ėmė keisti specialūs mėsainių restoranai.

O jau šį ketvirtadienį, rugpjūčio 6 dieną, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme rengiamas ir pirmasis Lietuvoje mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“.

Nusibodo tinklinės picerijos?

Vienas iš mėsainių festivalio organizatorių ir dalyvių, restorano „Drama Burger“ vadovas Simas Slabačiauskas mano, kad vienos priežasties, kodėl lietuviai taip pamėgo mėsainius, nėra. Tačiau mano, kad prie to labai prisidėjo picerijų populiarumo smukimas.

„Manau, kad picerijos lietuviams jau truputį atsibodo, nes visos jos tapo tinklinėmis. Tai, aišku, nėra blogai, bet turbūt dėl to šis produktas šiek tiek prarado įdomumo ir žaismingumo“, – pastebėjo S.Slabačiauskas.

Pasak pašnekovo, mėsainiai Lietuvoje pradėjo populiarėti nuosekliai. Keliaudami po svečias šalis ir domėdamiesi  maisto kultūra žmonės pastebėjo, kad užsienyje tai labai populiarus patiekalas.

Maždaug prieš 3-4 metus mėsainiai pradėti gaminti daugelyje Lietuvos barų ar restoranų. Iš pradžių gaminti klasikiniai jautienos mėsainiai, vėliau ėmė atsirasti ir kitokių jų variacijų.

Supratus, kiek daug egzistuoja įvairių įdomių mėsainių variantų, imta steigti specializuotus restoranus ir barus, kurie dar labiau išpopuliarino šį patiekalą.

Gero mėsainio greitai negausi

Nors mėsainis laikomas greitu ir nesveiku maistu, S.Slabačiauskas sakė, kad specializuotų mėsainių restoranų savininkai stengiasi šį mitą paneigti ir parodyti, kad tai gali būti ne tik skanus, bet ir lygiavertis patiekalas visiems kitiems.

„Mes atstovaujame visiškai kitai mėsainių kategorijai ir su greitu maistu nesitapatiname jau vien todėl, kad pas mus šio patiekalo greitai negausi.

Be to, mėsainius gaminame tik iš šviežių, geriausios kokybės produktų, nenaudojant nieko šaldyto. Beveik viską mes darome savo rankomis: patys maišome padažus, stengdamiesi juos išgauti kuo įdomesnius, patys iš Lietuvos ūkininkų užsisakome šviežią mėsą, pagal mūsų receptą kepamos ir bandelės“, – aiškino pašnekovas.

Vaišins ir arkliena

Siekiant lietuviams parodyti, kad gurmaniški, kokybiškai paruošti mėsainiai skiriasi nuo tų, kurie kepami greitojo maisto restoranuose, kilo idėja surengti mėsainių festivalį.

Toks festivalis, kuriame dalyvaus geriausi mėsainius kepantys restoranai, Lietuvoje organizuojamas pirmąkart.

Dalyvauti festivalyje pakviesti devyni Vilniaus restoranai ir barai: „Boom! Burgers“, „Burger Geek“, „Drama Burger“, „Indie Bar“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover's Pub“,“Sofa De Pancho“ ir „Piano Man“, kurių atstovai keps vieną klasikinį jautienos, o kitą specialų mėsainį.

O „Sweet Morello“ festivaliui paruoš ypatingus netradicinius mėsainius iš itališkų „gelato“ ledų.

Festivalyje bus galima paragauti mėsainių su pastramiu – specialia mėsa. Tai devynias dienas ruošiama jautiena, kuri savaitę rūkoma, dvi dienas verdama žemoje temperatūroje ir po to plonai supjaustoma.

Taip pat bus mėsainių su šlapiuoju būdu brandintos Angus veislės ar rūkytuose pipiruose marinuotos jautienos paplotėliais ar net su arkliena.

Anot vieno iš festivalio organizatorių Žilvino Stumbro, šioje šventėje nebus konkurencijos tarp dalyvių. Čia tiesiog ketinama švęsti maisto meną ir paskatinti mėgautis profesionalių virtuvės vadovų kūryba.

Dėl kilmės ginčijamasi

Populiarus visame pasaulyje mėsainis į kulinarijos istoriją įėjo XIX ir XX amžių sandūroje.

Vieni šaltiniai teigia, kad pirmąjį mėsainį 1900 metais Konektikuto valstijoje pagamino išeivis iš Danijos Louisas Lassenas.

Kiti rašo, kad mėsainio tėvu tapo virtuvės vadovas Otto Kuase iš Hamburgo. Kaip tik su Vokietijos miestu Hamburgu ir siejamas pasaulyje prigijęs mėsainio pavadinimas hamburgeris.

JAV nacionalinį pripažinimą mėsainis pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos. Vėliau šis patiekalas paplito ir kitose šalyse.

Tapo išskirtiniu patiekalu

Mėsiniams priskiriami ne tik patiekalai, susidedantys iš maltos jautienos ir kvietinės bandelės, bet ir kitokios sudėties suvožtiniai.

Kai prieš porą dešimtmečių virtuvių vadovai suprato, kokios didelės yra galimybės derinti skirtingus skonius ir sveikas sudedamąsias dalis, pradėti gaminti gurmaniški mėsainiai. Tad iki tol greitajam maistui priskirtas patiekalas pradėtas įtraukti ir į prestižinių restoranų valgiaraščius.

Be to, ėmė sparčiai kurtis specializuotos gurmaniškų mėsainių užeigos, o šio patiekalo kainos kai kur pasiekė neregėtas aukštumas. Pavyzdžiui, viename Las Vegaso restorane mėsainis su kartu pateikiamu vyno buteliu kainuoja net 5 tūkst. JAV dolerių, be vyno jo kaina – tik 70 JAV dolerių mažesnė.

Dabar šis išskirtinių gurmaniškų mėsainių gaminimo vajus pasiekė ir Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.