Kaip lietuviškas alus vertinamas Švedijoje?

Kelis dešimtmečius žurnalistu dirbęs, maisto ir gėrimų kultūrą formavęs, vienas iš garsiausių Švedijoje alaus ir vyno ekspertų Bengtas Frithiofssonas degustavo lietuvišką „Kalnapilio“ alų. Pasak jo, Lietuva turėtų didžiuotis alaus gaminimo tradicijomis.

Švedijoje tarp jaunų žmonių įprasta vartoti nealkoholinį ar mažų nepriklausomų daryklų gaminamą alų.<br>123rf nuotr.
Švedijoje tarp jaunų žmonių įprasta vartoti nealkoholinį ar mažų nepriklausomų daryklų gaminamą alų.<br>123rf nuotr.
Skrebutis su voveraitėmis, ikrais ir krapais.
Skrebutis su voveraitėmis, ikrais ir krapais.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 31, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 2:24 PM

Švedą nustebino alaus lengvumas

Someljė pastebėjo, kad Švedijoje tarp jaunų žmonių įprasta vartoti nealkoholinį ar mažų nepriklausomų daryklų gaminamą alų.

„Esame gyvenimą mylinti tauta, todėl didelį dėmesį skiriame kokybei. Lietuvos verslo ir profesionalų klubo organizuotame renginyje lietuvišką alų ragavau pirmą kartą ir likau nustebintas skoniu bei lengvumu. Net neabejoju, kad šis gėrimas, pristatytas visai švedų rinkai, atitiks mūsų gyventojų lūkesčius“, – tikino B. Frithiofssonas.

Dainos prie stalo – švedų tradicija

Švedai ir lietuviai turi panašumų, pasirodo, abi šalys yra gana dainingos. Someljė pasakojo, kad Švedijoje įprasta per tradicines šventes ne tik vartoti degtinę bei lagerio rūšies alų, bet ir dainuoti.

„Prieš kiekvieną tostą, ypač per tradicines šventes: Jonines, Kalėdas, Velykas ir kt., visi sėdintys kartu dainuoja trumpą dainelę. Didesnių švenčių metu ant stalo paserviruojamos dainų knygelės. Gėrimai yra derinami prie tradicinių valgių, vartojama daug vandens“, – pasakojo vyno ir alaus ekspertas.

Gėrimai ir maistas – neišskiriamas duetas

B. Frithiofssono teigimu, švedai nėra užkietėję gurmanai, tačiau valgio metu renkasi tik tuos gėrimus, kurie dera su maistu ir pagyvina jo skonį.

„Švedijoje įprastai su žuvimi yra geriamas baltas vynas, su mėsa – raudonas, o prie desertų – desertinis vynas. Dėl savo sodraus ir lengvo skonio lietuviškas alus yra priimtinas švediškam skoniui ir gali būti lengvai derinamas su sočiais patiekalais, pavyzdžiui, voveraičių užkandėlės, – sakė someljė. – Žmonės visada ieško būdų, kaip palepinti savo skonio receptorius, todėl maisto derinimas su alumi jiems – viliojanti ir neatrasta patirtis“.

Sukurti receptą prie alaus – iššūkis

Lietuvoje maisto ir gėrimų derinimo kultūra dar tik formuojasi ir nėra tokia populiari kaip užsienyje. Todėl virtuvės šefams ir gėrimų ekspertams tenka nemenka užduotis – ugdyti ir lavinti lietuvių skonį.

„Kalnapilio“ degustacijos Švedijoje metu patiekalus prie alaus gaminęs šiuo metu Švedijoje gyvenantis lietuviams puikiai žinomas virtuvės šefas, buvęs kulinarinių laidų televizijoje vedėjas ir kulinarinės knygos autorius Linas Samėnas teigia, kad maisto derinimas prie alaus – žinių reikalaujantis procesas. „Ne visi gėrimai yra tinkami vartoti valgio metu, o ir ne kiekvienas patiekalas gali būti užgeriamas stipresnio gėrimo gurkšniu, tačiau tinkamai parinkus vienas kitą papildančius skonius galima atrasti pačius netikėčiausius derinius. Svarbiausia – maisto ir gėrimo kokybė“, – sakė šefas. Švediškas skrebutis su voveraitėmis, ikrais ir krapais

Reikės

4 skrebučių

50 g sviesto

500 g voveraičių

3 nuluptų svogūnų

3 puodelių grietinėlės

Krapų

Laiškinių česnakų

Saujos špinatų

100 g ikrų

4 citrinos skiltelių

Į keptuvę dedame sviestą, apkepiname voveraites. Beriame svogūnus ir viską kepame apie 5 minutes, kol grybai ir svogūnai įgaus auksinę spalvą. Pilame grietinėlės, įberiame druskos, pipirų ir troškiname, kol grybai taps minkšti. Smulkiname krapus, laiškinius česnakus, špinatus. Skrudiname duoną.

Ant šiltos duonos dedame voveraites, užbarstome krapų, laiškinių česnakų, ikrų. Papuošiame citrinos skiltele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.