Naujoji „McDonald's“ tinklo kavinė sukėlė pasipiktinimo bangą

Sunkias dienas išgyvenantis restoranas „McDonald's“ ieško naujų erdvių plėstis. Tačiau šie plėtros planai jau spėjo sukelti pasipiktinimą.

84 metų viloje, kurioje kažkada trumpai gyveno buvęs Taivano lyderis Chiang Ching-kuo, įsikūrė kavinė „McCafe“.<br>Nuotr. iš cnn.com
84 metų viloje, kurioje kažkada trumpai gyveno buvęs Taivano lyderis Chiang Ching-kuo, įsikūrė kavinė „McCafe“.<br>Nuotr. iš cnn.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 9:55 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:13 PM

„Tai gali būti prieštaringiausia „McDonald’s“ kavinė pasaulyje“, – rašo CNN naujienų portalas, pasakodamas apie istoriniame rytinės Kinijos miesto Hangdžou pastate pagal greitojo maisto tinklo „McDonald’s“ franšizę atidarytą kavinę „McCafe“.

Grėsmė vertybėms?

Minimas pastatas – tai 84 metų vila, kuriame kažkada trumpai gyveno buvęs Taivano lyderis. Vila stovi šalia mieste garsaus Vakarinio ežero.

Tačiau „McDonald’s“ priklausanti maisto ir gėrimų išparduotuvė praėjusį savaitgalį buvo labiausiai linksniuojama nacionalinėje Taivano spaudoje.

Vietos žiniasklaida ją įvardijo kaip klasikinį pavyzdį, kaip Vakarų kultūros kėsinasi į Kiniją, o verslininkai išniekina senąsias vilas.

Tai primena panašią prieštaringą situaciją, kuri nutiko 2000 metais, kai kavinių tinklas „Starbucks“ atidarė kavinę senoviniame Pekino Uždraustajame mieste (taip vadinami Ming ir Čing dinastijų imperatoriškieji rūmai). Kavinė buvo uždaryta tik 2007 metais.

Tačiau Hangdžou „McCafe“ atidarymo istorija yra dar sudėtingesnė dėl pastato praeities ir vietinio biurokratinio aparato.

Istorija ir prieštaros

Chiang Ching-kuo, ankstesnis Taivano lyderis ir Kuomintang (KMT) lyderio Chiang Kai-sheko sūnus, dviejų aukštų iš medžio ir plytų pastatytoje viloje beveik mėnesį gyveno penktajame dešimtmetyje.

Vėliau, kai KMT pralaimėjo karą Kinijos Komunistų partijai, jis pasitraukė į Taivaną.

Kai Komunistų partija 1949 metais įsiveržė į Hangdžou, valdžia perėmė pastatą, kurį iki 2004 metų naudojo savo darbuotojams apgyvendinti. Vėliau jis buvo paskelbtas kultūros paveldo objektu.

Tada vietinė valdžia pastatą pernuomojo nekilnojamojo turto agentūrai, kuri ten įrengė privatų klubą. 2014 metais jis buvo uždraustas – tai buvo antikorupcinio plano, kurį paskelbė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, dalis.

Vietos verslininkas Shen Chunlei, kuriam priklauso nekilnojamojo turto vystymo įmonė, perėmė vilios nuomą, ją atnaujino ir 2015 lapkričio 15 dieną čia atidarė kavinę „McCafe“.

Valstybinė spauda apie šiuos pertvarkymo planus paskelbė dar sausį ir tai sukėlė vietos gyventojų pasipiktinimą. Dauguma kinų tai pavadino Vakarų kultūros įvykdyta šventvagyste.

Tačiau, kaip portalui CNN teigė vietos kultūros paveldo departamento atstovas, vardu Wangas, šis veiksmas nepažeidžia Kinijos įstatymų.

Nutylėta istorija

Shen Chunlei, kuris 2014 metais išsinuomojo vilą iš vyriausybės, kalbėdamas su CNN gynė savo veiksmus.

Jis teigė, kad pastate Chiang Ching-kuo gyveno tik trumpai, o pastatas, prieš jį perimant, buvo prastos būklės, tad jam teko pakovoti su biurokratais, kad galėtų jį tinkamai atnaujinti.

„Aš sumokėjau už seno, prastai prižiūrimo ir niekam neįdomaus pastato renovaciją ir priežiūrą, o dabar mane dėl to visi kaltina“, – skundėsi verslininkas CNN.

Shen Chunlei sakė, kad išleido beveik 750 tūkst. eurų pastato renovacijai, be to dar turi mokėti nuomą valdžiai. Jau dabar jis pradėjo gailėtis savo sprendimo imtis tokio iššūkio, nes buvo apkaltintas godumu ir tuo, kad yra tik užsidirbti suinteresuotas verslininkas.

„Aš visus šiuos pinigus išleidai pastato priežiūrai ir valdymui. Be abejo, kad tikiuosi iš to gauti pelno“, – neslėpė Shen Chunlei.

Kodėl „McCafe“?

Pastato išorė liko nepakitusi, o „McCafe“ vidus buvo išpuoštas Chiang Ching-kuo gyvenimą vaizduojančiais plakatais, kaip to reikalauja vietinis Kultūros paveldo departamentas.

Shen Chunlei tai yra būdas parodyti pagarbą senam pastatui, kartu atsižvelgianti į visus Hangdžou mieste istoriniams pastatams keliamus reikalavimus. Tai populiari turistų lankoma vieta, kurioje šimtmečiais gyveno įžymūs kinai.

Pagal vietos valdžios nuostatas istorinės vilos, esančios šalia Vakarinio ežero, gali tapti tik mažemenai skirtu nekilnojamu turtu, kuriame negali būti naudojama atvira ugnis.

Kaip paaiškino Shen Chunlei, dėl tokių taisyklių dauguma kinų restoranų ten negali būti atidaryti. Tačiau vakarietiško maisto tinklinės kavinės gali veikti, mat naudoja tik elektrą.

Štai todėl užsienio prekių ženklai, tokie kaip „Starbucks“ ir „Costa“, yra gerai žinomi toje teritorijoje.

Wangas, vietinio kultūros departamento atstovas, mano, kad „McCafe“ atidarymas yra geras pastato panaudojimo būdas, kurs iki šiol beveik visą laiką didžiajai daliai visuomenės buvo neprieinamas.

„Mes galime išnaudoti jo visuomeninę vertę, paverčiant vilą viešai prieinamu muziejumi.

Bet tai nereiškia, kad jos negalima panaudoti komerciniams tikslams – įstatymai to nedraudžia, o kavinė atitinka savivaldybės keliamus planavimo reikalavimus. Pagaliau, juk tai ir nėra restoranas“, – pastebėjo Wangas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.