Tarp geriausio gatvės maisto ir patiekalas iš Lietuvos

Kur galima paragauti geriausio gatvės maisto Europoje? Pasirodo, toli važiuoti nereikia. Gardžiausias gatvės maistas Europoje gaminamas ir Lietuvoje.

Lenkiška užkepėlė „zapiekanka“.<br>123rf nuotr.
Lenkiška užkepėlė „zapiekanka“.<br>123rf nuotr.
Itališki ledai be abejonės yra geriausi Europoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Itališki ledai be abejonės yra geriausi Europoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Tarp gardžiausio gatvės maisto – ir Lietuvoje populiarūs kibinai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Tarp gardžiausio gatvės maisto – ir Lietuvoje populiarūs kibinai.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kroatiškos dešrelės „cevapcici“.<br>123rf nuotr.
Kroatiškos dešrelės „cevapcici“.<br>123rf nuotr.
Austriškas užkandis „bosna“.<br>123rf nuotr.
Austriškas užkandis „bosna“.<br>123rf nuotr.
Slovakiški „pyragai bokštai“.<br>123rf nuotr.
Slovakiški „pyragai bokštai“.<br>123rf nuotr.
Skrudintas čekiškas sūris.<br>123rf nuotr.
Skrudintas čekiškas sūris.<br>123rf nuotr.
Portugališki pyragaičiai „Pastel de nata“.<br>123rf nuotr.
Portugališki pyragaičiai „Pastel de nata“.<br>123rf nuotr.
Belgiškos bulvytės.<br>123rf nuotr.
Belgiškos bulvytės.<br>123rf nuotr.
Vengriški langošai.<br>123rf nuotr.
Vengriški langošai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 6:40 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:31 PM

Lenkų žurnalas „National Geographic Polska“, vadovaudamasis rekomendacijomis turistams ir vietos gyventojams, išrinko dešimt geriausių gatvės patiekalų Europoje. Tarp jų – ir Lietuvos patiekalas. Spėkite, kuris.

Belgiškos bulvytės

Šis patiekalas turbūt geriausiai reprezentuoja belgiškąją virtuvę. Ir ne be reikalo.

Klausiate, kuo belgiškos bulvytės skiriasi nuo kitų, keptų aliejuje? Paslaptis yra tame, kad nevirtos bulvės yra pamirkomos cukrumi saldintame vandenyje ir po to dukart skurdinamos jautienos taukuose.

Storai supjaustytos, traškios išorėje ir minkštos viduje jos tiesiog tirpsta burnoje. O skanūs padažai, su kuriais jos patiekiamos, jas padaro dar gardesnėmis.

Itališki ledai

Paklausti, kur ledai yra gardžiausi, turbūt nė neabejodami atsakysite, kad Italijoje. Nieko nėra gardesnio už įžymiuosius itališkuosius „Gelato“.

Tai – ne šiaip ledai. Jie skiriasi nuo tų, kurie yra gaminami kitose Europos šalyse. Itališkieji ledai yra tirštesni ir mažau riebūs.

Portugališki pyragaičiai

O dabar iš Apeninų persikelkite į Pirėnų pusiasalį ir paragaukite dar vieno saldaus delikateso. Tai – portugališki pyragaičiai „Pastel de nata“. Juos išrado vienuoliai iš Šv. Jeronimo vienuolyno Lisabonoje.

Kadaise vienuolynuose kiaušinių baltymais būdavo krakmolydami drabužiai, tokie kaip vienuolių abitai.

Kadangi po to likdavo daug kiaušinių trynių, vienuoliams teko sugalvoti, kur juos dėti, kad nereikėtų išmesti. Taip jie nusprendė iškepti pyragaičius, užpildytus kremu iš kiaušinių trynių, citrinos, cinamono ir vanilės kremu.

Čekiškas keptas sūris

„Smažený sýr“ yra žymiausias pasaulyje čekų patiekalas su sūriu. Jį lengva pagaminti ir namuose. Tereikia sūrį (geriausiai „Edam“) supjaustyti storomis riekelėmis, apvolioti miltuose, kiaušinyje ir duonos džiūvėsiuose bei apvirti aliejuje.

Dažniausiai čekiškas sūris yra pateikiamas su skrudintomis bulvytėmis ir salotomis. Bet gatvėje jį geriausia valgyti įdėtą į suvožtinio bandelę.

Slovakiškas „kamino pyragas“

Pasisotinę čekišku desertu pasukite labiau į rytus. Slovakija turi nuostabų gatvės patiekalą – trdelniką.

Tai – ant besisukančio iešmo virš atviros ugnies kepamas tešlos gaminys, pagardintas cukraus, cinamono ir riešutų mišiniu.

Tešla, nuimta nuo iešmo, būna labai karšta. Iš jos vidaus rūksta dūmai, kaip iš kamino. Iš čia ir kilęs tarptautinis saldumyno pavadinimas – „kamino pyragas“ arba „pyragas bokštas“.

Kibinai iš Lietuvos

Taip. Būtent šis patiekalas pateko į „National Geographic“ gardžiausių gatvės patiekalų dešimtuką.

Visiems, keliaujantiems į Lietuvą, primygtinai siūloma paragauti šių gardžių vietos karaimų kepamų bandelių su kapota mėsa viduje. Ir šis pasiūlymas, be abejonės, yra visiškai teisingas.

Kroatiškos

„National Geographic“ gerai įvertino ir kroatišką patiekalą „cevapcici“. Tai – skrudintos arba ant grotelių keptos maltos mėsos dešrelės.

Jos pateikiamos su pitos paplotėliu arba keptomis bulvėmis bei apliejamos dzadzikio padažu.

Šis dešrelės kitokias pavadinimais žinomos ir kitose Rytų bei Pietų Europos šalyse. Albanijoje jos vadinamos „qofte“, Bosnijoje – „cevapi“, Rumunijoje – „mititei“.

Vengriški langošai

Langošai yra plačiai žinomas greitasis maistas iš Vengrijos. Tai – aliejuje skrudinami paplotėliai, kurių pagrindą sudaro miltai, mielės ir vanduo.

Ant jų dedamas česnakas arba česnakinis sviestas, taip pat, jei valgytojas nori, tarkuotas sūris, kumpis, svogūnai ir kiti priedai pasirinktinai.

Yra ir saldi langošų versija. Juos galima valgyti su uogiene, cinamonu ar medumi.

Austriški dešrainiai

Dar vienas puikus gatvės patiekalas gaminamas Austrijoje. Tai – bosna. Nežinote, kas tai? Pasirodo, tai į pakepintą duoną įdėta dešrelė, patiekiama su svogūnu, kariu ir garstyčiomis arba kečupu. Tai – kažkas panašaus į dešrainį.

Austrijoje yra dvi bosnos versijos – „Kleine Bosna“ – tai suvožtinis su viena dešrele arba „Große Bosna“ – su dviem dešrelėmis.

Lenkiška užkepėlė

Į geriausiųjų dešimtuką pateko ir kaimynai lenkai. Jeigu lankysitės Lenkijoje ir paklausite, koks gatvės patiekalas šioje šalyje yra gardžiausias, neabejotinai sužinosite, kad tai – užkepėlė, lenkiškai vadinama „zapiekanka“.

Ši užkepėlė gaminama ant perpus perpjauto prancūziško batono ar panašios ilgos duonos, ant kurios dedami kepinti grybai, sūris ir pasirinktinai kitos sudedamosios dalys.

Ji kepama, kol sūris išsilydo ir vėliau patiekiama su kečupu. Jeigu būsite Lenkijoje, būtinai paragaukite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.