Trylika neįtikėtinų faktų apie sūrį

Geltonas, baltas, su mėlynuoju pelėsiu ar įvairiaspalvis, pagardintas įvairiais priedais sūris – vienas mėgstamiausių ir dažniausiai vartojamų produktų pasaulyje. Ir nors, regis, apie sūrį žinome viską, štai keletas įdomių dalykų, kurie jus turbūt nustebins.

Kai kurie atlikti tyrimai skelbia, kad sūris prieš miegą padeda lengviau ir greičiau užmigti.<br>123rf nuotr.
Kai kurie atlikti tyrimai skelbia, kad sūris prieš miegą padeda lengviau ir greičiau užmigti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-11 08:00, atnaujinta 2017-09-30 03:25

1. Tiksliai nežinoma, kada ir kur atsirado sūris. Bet panašu, kad žmonės sūrį pradėjo valgyti anksčiau, nei išmoko rašyti. Archeologų tyrinėjimai skelbia, kad sūrį žmonės vartojo jau 6 000 metų prieš mūsų erą. Tuo laiku sūris iš karvės ir ožkų pieno jau buvo spaudžiamas Mesopotamijoje.

2. Romos imperijos laikais romėnų namuose būdavo specialios virtuvės, įrengtos vien sūrio gamybai. Jos buvo vadinamos „careale“.

3. Mocarela – mėgstamiausias ir daugiausia suvartojamas sūris pasaulyje.

4. Pasaulyje suskaičiuojama daugiau kaip 2 000 sūrio rūšių.

5. Daugiausia sūrio suvartoja… ne, ne prancūzai, o graikai. Vidutinis graikas per metus suvalgo apie 27 kilogramus sūrio. Turbūt nieko nenustebins, kad graikai dažniausiai mėgaujasi iš Graikijos kilusia feta.

6. Pirmoji sūrių gamykla duris atvėrė 1815 metais Šveicarijoje.

7. Sūris gali būti gaminamas ne tik iš karvių, ožkų ar avių pieno. Kai kurie sūriai gaminami ir iš kumelių, asilių, briedžių ir net kupranugarių pieno.

8. Manoma, kad tokie sūriai kaip čedaras, mocarela ir šveicariškas sūris padeda išvengti dantų ėduonies ir išsaugoti dantų emalį. Kramsnodami daug kalcio turinčius sūrius išskiriate seiles, kurios padeda iš burnos pašalinti cukrų ir rūgštis.

9. Kai kurie atlikti tyrimai skelbia, kad sūris prieš miegą padeda lengviau ir greičiau užmigti.

10. Didžiausias „smirdukas“ pasaulyje – Šiaurės Prancūzijoje gaminamas pasterizuoto karvių pieno sūris „Vieux Boulogne“.

11. Ką manote apie sūrį su lervomis? „Casu Marzu“ sūryje lervos yra neatsitiktinai. Lervos valgo sūrį, o jų išskyros paskatina fermentacijos procesus, padedančius suminkštinti šį išskirtinį sūrį. Visi, išdrįsę jo paragauti, tvirtina, kad „Casu Marzu“ skonis tikrai ypatingas.

12. Sunkiausias pasaulyje sūris svėrė daugiau kaip 26 tūkst. kilogramų. Jam pagaminti buvo sunaudota 245 tūkst. kilogramų pieno. Rekordas užfiksuotas 1995-aisiais.

13. Netikėkite pasakomis, kad pelės mėgsta sūrį, o ypač su skylutėmis. Iš tikrųjų pelės sūrio vengia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.