Naujas idėjas šventėms siūlo geriausi Lietuvoje virtuvės vadovai

Pasitinkant didžiąsias metų šventes, LRVVK asociacija Lietuvos virtuvių vadovus sukvietė į šventinę prezentaciją „Švenčių belaukiant, idėjos iš geriausių Lietuvos šefų“. Elegantiškai išpuoštoje jaukioje restorano „Siesta“ salėje įmonių atstovai siūlė individualaus įvaizdžio kūrybos galimybes, naujausių tendencijų įkvėptas serviruotes bei produkcijos naujienas.

Vaisių desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Vaisių desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Svečiams patiekiamas desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Svečiams patiekiamas desertas.<br>Organizatorių nuotr.
J. Kapkovičius<br>Organizatorių nuotr.
J. Kapkovičius<br>Organizatorių nuotr.
Perlinė višta.<br>Organizatorių nuotr.
Perlinė višta.<br>Organizatorių nuotr.
Pyragai ir arbata.<br>Organizatorių nuotr.
Pyragai ir arbata.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Geriausi šalies virėjai pristatė savo švenčių stalo patiekalus.<br>Organizatorių nuotr.
Triušienos patiekalas.<br>Organizatorių nuotr,
Triušienos patiekalas.<br>Organizatorių nuotr,
Vištienos patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Vištienos patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 3:16 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:50 AM

Profesionalūs virtuvės šefai siūlė kūrybiškai, skoningai ir gardžiai sutikti šventes, pasidalino patirtimi bei papasakojo, kaip pasigaminti įdomesnius pagardus: kalė kopūsto traškučius, petražolių ikrus, grikių kempinę, trapios tešlos laivelį, vaisių sniegą ir kt.

Šventiniam stalui skaniomis, originaliomis idėjomis dalinosi geriausi Lietuvos šefai: Darius Dabrovolskas (restoranas „Chef2 Food House“),  Aldona Gečienė (restoranas „Imperial by California Gourmet“), Justinas Kapkovičius, Honorata Lyndo (restoranas „Neringa“), Tomas Rimydis, Arūnas Stoškus (restoranų grupė „Fortas“), Aida Matulevičiūtė („HBH Vilnius“),  Olga Medveckaja („Maxima LT“), Tomas Meištininkas ir Mantas Petraitis (restoranas „Siesta“).

Saldžios pasitikimo vaišės

Renginio svečiai mėgavosi karštu rožių arbatos gėrimu su mėta, apelsinų žievelėmis ir paskanavo net kelių rūšių  pyragų: aguonų-obuolių bei kriaušių-varškės, kuriuos iš miltų pyragams iškepė A. Matulevičiūtė.

Virtuvės šefė A. Gečienė pasiūlė kalėdiniam stalui įpūsti naujų vėjų -  išsikepant lietuviams neįprastą kalėdinį pyragą „Panettone“. „Panettone“ yra italų tradicinis kalėdinis skanėstas, plėšomas rankomis, valgomas užsigeriant saldžiu kalėdiniu vynu. Tai prabangus, itin daug laiko paruošimui reikalaujantis pyragas. Honorata Lyndo „Panettone“ gamybai pasirinko ypač tinkančius miltus mielinei tešlai „Deluxe“.

Svečius saldžiomis bandelėmis lepino Giedra Sadauskienė. Šventiniam pasitikimo stalui O. Medveckaja  spalvotus, skirtingų skonių, vieno kąsnio krepšelius patiekė su vištienos filė, marinuodama muskato riešutu bei gardindama persikais, mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Sekdama gastronomijos naujienas,  A.Matulevičiūtė pasiūlė užkandžiams rinktis sveikus iš kalė kopūsto ruoštus traškučius, skanintus „Umami“ prieskoniais.

Lengvi užkandžiai

Šventiniam laikotarpiui buvo pristatytas rudens-žiemos valgiaraščio hitas – trys nauji produktai: „Pjaustytas pastarnokas“, „Pastarnoko ir plokščiųjų pupelių mišinys“ bei „Morkų ir pastarnokų duetas“. Stambiai ypatingu būdu pjaustytos daržovės yra tarsi paruoštos namuose. Ypatinga visų trijų mišinių sudėtinė dalis yra pastarnokas.

A. Stoškus su pastarnokais „kaip namuose“ paruošė perlinę vištieną, derino gruzdintą „Gran Moravia“ sūrio rutuliuką, gardino žolelių padažu su petražolėmis, aliejumi bei vištienos sultinio esencija.

Iš Baltijos jūros rūkytos menkės filė virtuvės šefas J. Kapkovičius pasiūlė iškonstruotą rūkytos menkės „chowderį“, skanindamas alyvuogių ir duonos pabarstuku bei petražolių ikrais, pagardus užpylė žuvienės sultiniu.

Virtuvės šefas T. Rimydis svečiams paruošė jautienos išpjovą su čiobreliaukės „balandėliu“ ir daržovėmis, sūrio kroketu bei „Demi glace“ padažu. Gardžius „balandėlius“ gamino iš čiobreliaukės, karštai rūkytos šoninės bei savojos kopūsto. Trapios tešlos laivelį ruošė iš ruginių ir kvietinių miltų. Bulvių kroketui subtilaus skonio suteikė „Chedar“ sūris.

Kūrybiškai patiekti pagrindiniai patiekalai

Iš šventėms pristatyto triušienos kumpelio be kaulo   virėjai T. Meištininkas ir M. Petraitis paruošė triušienos suktinuką su miško grybais aliejuje, tamsiais lęšiais, „Gran Moravia“ sūrio krepšeliu, gardino ir morkų-pastarnokų duetu.

A. Gečienė pasiūlė sluoksniuotos, plonintos vištienos kepsnį su kreivabudžių kremu, grikių kempine „sponč“ ir žolelių aliejumi. Kūrybiškai žvelgdama į plonintos vištienos filė, marinavo ją trimis skirtingais būdais, kurie suteikė spalvų žaismą ir skonių gamą. Neįprastą pagardą, kuris puikiai derėjo su vištiena, – purią, lengvą grikių kempinę „sponč“ – virtuvės šefė gamino iš grikių miltų bei ruginių miltų.

Gaivūs desertai

Asociacijos Prezidentas Darius Dabrovolskas renginio svečius maloniai nustebino kūrybišku ir žaismingu desertu – tropinių vaisių ir maskarponės sūrio skanėstu. Tropinių vaisių kremą ruošė iš šviesaus sirupo, mangų, mandarinų, pasiflorų tyrių, maskarponės sūrį gardino vanilės lazdelėmis. Azoto ir iSi sifono, kuriame supylė grietinėlę, vaisių tyrę ir sirupą, pagalba pademonstravo, kaip paruošti vaisių sniegą.

Morengais buvo puošiamos pušies šakelių dekoracijos, kurias ruošė „Paukščių Takas“ virtuvės šefė Irena Skrockienė.

Elegantiškos serviruotės ir individualaus įvaizdžio kūrybos galimybės

Artėjant šventėms, pristatyta naujausių tendencijų įkvėpta serviruotė bei puikaus porceliano, elegantiškos išvaizdos, atsparūs dūžiams indai. Renginio dalyviai buvo supažindinami su skaidriomis bei lengvomis krištolinėmis taurėmis, sustiprintomis trijose, lengviausiai dūžtančiose, vietose, tokiu būdu galima mėgautis ne tik stilinga taurių išvaizda, bet ir nepriekaištinga kokybe.

Svarbus akcentas – skoninga salės puošyba: elegantiški kėdžių užvalkalai bei nesiglamžančios  staltiesės. Renginio metu pristatytos individualaus įvaizdžio kūrybos galimybės, padėsiančios įgyvendinti Jūsų svajones ir išsiskirti iš daugumos.

Švaros sprendimai ir moderni įranga

Profesionalių švaros sprendimų ir priemonių tiekėjai pasiūlė naują, efektyvią bei ekonomišką indų plovimo priemonę. Svečiai patys turėjo galimybę išbandyti veiksmingą, neutralią, patogiai dozuojamą,  paruoštą naudoti priemonę, leidžiančią taupyti ne tik laiką, bet ir biudžetą.

Svečiams pasiūlytas naujas pagalbininkas virtuvėje – „Hallde“ pjaustytuvas-smulkintuvas, kuris idealiai tinka maltos mėsos, žuvies, sūrio, padažų gamybai, džiovintų vaisių, aguonų bei kitų produktų smulkinimui. Svarbu tai, kad dėl didelio pjaustymo greičio maistas susmulkinamas itin greitai ir produkto temperatūra lieka nepakitusi. Be to, susmulkinta masė yra labai kruoščiai nugramdoma nuo prietaiso sienelių.

Vištienos kepsnys su kreivabudžių kremu

Virtuvės vadovės A. Gečienės receptas

Ingredientai 5 porcijoms:

Vištienos sluoksniuočiui:

Vištienos filė ploninta – 0,4 kg

Druska, pipirai – pagal skonį

Malta raudona paprika

Jogurtas natūralus – 0,1 kg

Švieži špinatai – 0,02 kg

Maltas dekstrinas – 0,01 kg

Kreivabudžių kremui:

Kreivabudės 0,2 kg

Artišokai kepti 0,1 kg

Migdolų drožlės keptos 0,1 kg

Šaloto svogūnai 0,05 kg

Alyvuogių aliejus 0,03 l

Druska, pipirai – pagal skonį

Grikių kempinei „sponč“:

Kiaušinių baltymai 0,120 kg

Kiaušinių tryniai 0,08 kg

Cukrus 0,08 kg

Grikių miltai 0,010 kg

Ruginiai miltai 0,010 kg

Obuolių sulčių drebutis (iš gelano)

Alyvuogės džiovintos

Plonintą vištienos filė marinuoti druska, pipirais, saldžia raudonąja paprika, natūraliu jogurtu ir palikti pastovėti per naktį. Skardoje sluoksniais sudėti vištienos filė ir perkloti blanširuotais špinatų lapais, pabarstyti maltu dekstrinu arba malta saldžia paprika.

Kepti pusiau su garais 160 C 25 min., prispaudus sluoksniuotį kita skarda.

Kreivabudes, svogūną apkepti ant alyvuogių aliejaus. Migdolus apkepti. Sudėti keptus artišokus, migdolus, keptas kreivabudes į termomikserį ir nustatyti 72 C. Gaunamas kremas.

Visus produktus sujungti iki vientisos masės, sudėti į iSi sifoną, išpurkšti į indą ir pakepti mikrobangėje.

Puošti keptais artišokais, kreivabudėmis, obuolių sulčių drebučiu, džiovintų alyvuogių pudra.

Tropinių vaisių ir maskarponės sūrio skanėstas

D. Dabrovolsko receptas 

Ingredientai:

• 125 g kiaušinių trynių

• 31 g vandens

• 50 g cukraus

• 50 g šviesaus sirupo

• 75 g pasiflorų tyrės

• 88 g mango tyrės

• 88 g mandarinų tyrės

• 251 g grietinėlės

• 2 želė lakštų – 10 g paprastos želatinos

Pasiflorų, mangų ir mandarinų tyres supilkite į prikaistuvį ir kaitinkite, kol pasieks 40 laipsnių temperatūrą. Kol tyrės šyla, iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą. Kai sirupas išvirs, jį supilsime į plaktus kiaušinių trynius (stenkitės pilti plona srovele, tekančia indo kraštu). Tada pamerkite želė lakštus, kad išbrinktų, ir imkitės plakti kiaušinius – plakite tol, kol pamatysite pirmąsias putas. Išmirkusius želė lakštus sudėkite į įkaitintas tyres ir išmaišykite iki vientisos masės. Į plaktus kiaušinius įpilkite grietinėlę, o tada po truputį supilkite šiltą tyrių masę.

Maskarponės kremas:

• 337 g pieno

• 1 vanilės ankšties

• 76 g kiaušinių trynių

• 101 g „Dansukker“ cukraus

• 17 g kukurūzų krakmolo

• 3 želė lakštų (arba 6 g želė miltelių)

• 169 g maskarponės sūrio

• 507 g grietinėlės

Pieną supilame į prikaistuvą ir paliekame ant ugnies virti. Tuo tarpu cukrų ir krakmolą sumaišome dubenyje ir supilame kaiušinių trynius. Viską išmaišome šluotele iki tolygios masės. Imame vanilės ankštį ir išimame sėklytes, kurias metame į verdantį pieną. Užvirusį pieną supilame į masę su kiaušinių tryniais. Maišome! Masę grąžiname į prikaistuvą ir verdame nenustodami maišyti. Gavome plikytą kremą. Akimirką atitrūkstame nuo kremo gamybos ir pamerkiame želatiną bringti. Į gautą plikytą kremą sudedame maskarponės kremą, išbrinkusią želatiną ir viską sumalame rankiniu smulkintuvu. Grietinėlę išplakame iki purumo, bet ji turi likti pakankamai skysta. Maskarponės kremą sumaišome su plakta grietinėle.

Morengai:

Baltymų milteliai 0,100 g

Cukrus 0,100 g

Vanduo 0,100 g

Cukrų ir baltymų miltelius sumaišome, vandenį užverdame, pilame į dubenį ir plakame apie 8 min.

Trapi tešla:

Druska 0,004

Kvietiniai miltai 0,250

Vanduo 0,050

Sviestas 0,150

Kiaušinio tryniai 0,006

Cukraus pudra 0,050

Visus produktus dedame į maišyklę ir maišome iki vientisos masės. Paruoštą masę dedame į šaldytuvą 6 val. Tešlą kočiojame norima forma, kepame orkaitėje 175C  apie 15-20min.

Vaisių gelis: vaisių tyrė 100 g, šviesus sirupas 25 g  ir Agar, agar 1 g.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.