Kalėdinio stalo puošmena – keptas kalakutas

Nenumaldomai artėja didžiosios Kalėdų ir Naujųjų metų šventės ir šeimininkės jau pradeda galvoti, kas gi bus svarbiausia Kalėdų stalo puošmena. Jei lietuviškas Kūčių stalas turi gilias tradicijas ir dėl jo nereikia sukti galvos, tai Kalėdų vaišėms ieškome kažko naujo ir įspūdingo.

Keptas kalakutas – ne tik gardus patiekalas, bet ir įspūdingiausia šventinio stalo puošmena.<br>123rf nuotr.
Keptas kalakutas – ne tik gardus patiekalas, bet ir įspūdingiausia šventinio stalo puošmena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 7:35 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:53 PM

Kalakutiena, viena sveikiausių mėsos rūšių, ypač vertinama per šventes. Keptas kalakutas – ne tik gardus patiekalas, bet ir įspūdingiausia šventinio stalo puošmena. Šis šventinis patiekalas XX amžiaus pradžioje nukonkuravo žąsį net konservatyvumu garsėjančioje Anglijoje.

Tinka ir po šešių

Mitybos specialistai kalakutieną rekomenduoja kaip dietinę mėsą – ji turi mažai riebalų, mažai cholesterolio, joje gausu baltymų, vitaminų, mikroelementų. Keptas kalakutas Kalėdoms padės įveikti daugeliui nelengvą užduotį – per šventes nepersivalgyti ir nepriaugti nereikalingo svorio. Kaip sako mitybos specialistai, kalakutiena tinka valgyti ir po šešių.

Didžiausia kalakutų augintoja Lietuvoje – bendrovė „Arvi kalakutai“ siūlo šeimininkėms kelių rūšių nepjaustytų kalakutų: šviežių, šaldytų, šviežių marinuotų, šaldytų marinuotų. Visi šie kalakutai parduodami apie 4,5-5,5 kg svorio.

Gurmaniškas šventinis kalakutas – garantuotas

„Kalakutai marinuojami pagal specialių technologų sukurtą ir ištobulintą receptą. Marinatas tolygiai paskleidžiamas visoje kalakuto mėsoje panaudojant specialią technologiją – marinatu padengiamas ne tik paukščio paviršius, bet jo specialia įranga prileidžiama ir į mėsos vidų. Parinkti prieskoniai leidžia atskleisti kalakutienos skonį bei aromatą, padeda kepimo metu susiformuoti skaniai ir traškiai odelei, o viduje paukščio mėsa lieka sultinga, nesausa ir minkšta. Marinuojant kalakutus, atsižvelgiant į vartotojų pageidavimus, nenaudojame skonio ir aromato stipriklių. Nusipirkus tokį marinuotą kalakutą belieka jį pašauti į orkaitę. Ją įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Kalakutą, įvyniotą į foliją ar kepimo maišelį, dėkite į skardą, krūtinėle į viršų, įpilkite 1 litrą vandens. Sumažinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite apie 2 val. Po to foliją ar maišelį viršuje perkirpkite, atlenkite ir dar kepkite apie 0,5 – 1 val., kol gražiai apskrus. Prie jo labiausiai tiks padažas su bruknių-kriaušių, bruknių-moliūgų uogiene, apelsinų-čili, apelsinų-imbiero padažas, gali būti obuolių tyrė“, – kalakutų paruošimo subtilybes aiškina įmonės „Arvi kalakutai“ vyr. technologė Vilija Janušauskienė.

Kaip marinuoti namuose

Susimarinuoti kalakutą galima ir namuose pagal savo skonį, tik reikėtų atkreipti dėmesį, kad pirmiausia paukštį bent parai reikia pamerkti į šaltą paruoštą sūrymą ar natūralias švelniai pasūdytas obuolių sultis, kurios puikiai natūraliai paminkštintų mėsytę. Reikia nepamiršti keletą kartų pabadyti storiausias vietas, kad sūrymas galėtų lengviau prasiskverbti į mėsą. Ištraukus iš sūrymo, reiktų įtrinti norimais prieskoniais su druska ir šlakeliu aliejaus ir palikti dar parai šaldytuve.

Puikus skonis iki pat kauliukų

„Pasirinkimas, žinoma, pirkėjo rankose, tačiau įmonėje „Arvi kalakutai“ sumarinuotas kalakutas bus sultingesnis, mėsa bus vienodo skonio tiek paviršiuje, tiek prie kaulų, nes naudojamos šiuolaikinės gamybos technologijos leidžia sūrymui įsiskverbti per visus raumenis iki pat kauliukų. Be to, mes visada galime užtikrinti reikiamą temperatūros rėžimą marinavimo procese, o namų sąlygomis tai padaryti yra gana sunku“, – sako V.Janušauskienė.

Dažnai lietuvių šeimai viso kalakuto būna daugoka, todėl savo asortimente „Arvi kalakutai“ turi ir kalakutų puseles: šaldytas, šaldytas marinuotas bei vis populiarėjančias „Voila!“ linijos marinuotas kalakutų puseles, supakuotas „išmanioje“ kepimo pakuotėje, kurioje kepant patiekalas negali nepasisekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.