Seniausias Europoje saldumynas skonį keičia lyg panelė sukneles

Šalia šalto burbuliuojančio šampano taurės ant šventinio stalo Ispanijoje visada gulės saldumynų karalius – iš migdolų, medaus ir kiaušinių baltymų pagamintas turonas. Tai ispanų šventinio stalo pažiba, desertų žvaigždė ir pakilios nuotaikos simbolis.

Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Konditerininkas A.Adria (kairėje) ir „Turrons Vicens“ direktorius A.Velasco siekia paversti Kalėdinį turoną desertu, kuris būtų valgomas ištisus metus. Fabriko parduotuvėse siūloma 300 rūšių šių skanėstų.
Konditerininkas A.Adria (kairėje) ir „Turrons Vicens“ direktorius A.Velasco siekia paversti Kalėdinį turoną desertu, kuris būtų valgomas ištisus metus. Fabriko parduotuvėse siūloma 300 rūšių šių skanėstų.
Ispanijos fabrike kuriami ne tik tradiciniai turonai, bet ir saldumynai, kurių skonis primena vermutą, „Mochito“ kokteilį, sūrio pyragą ar morkų tortą.
Ispanijos fabrike kuriami ne tik tradiciniai turonai, bet ir saldumynai, kurių skonis primena vermutą, „Mochito“ kokteilį, sūrio pyragą ar morkų tortą.
Turonų parduotuvė Barselonoje, A.Gaudi projektuotame name.
Turonų parduotuvė Barselonoje, A.Gaudi projektuotame name.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.
Daugiau nuotraukų (7)

Kristina Nastopkaitė, „Lietuvos rytas“

2016-01-04 08:03, atnaujinta 2017-06-12 00:00

Turonai į Ispaniją atkeliavo iš arabų šalių, jie Iberijos pusiasalio gyventojų širdis užkariavo jau VIII amžiuje.

Maisto istorikai sutartinai tvirtina, kad turonai – seniausi Europoje saldumynai.

Išvertus iš katalonų kalbos, „torrar“ reiškia „skrudinti“, iš čia ir kilęs saldumyno vardas: riešutus, iš kurių gaminamas turonas, visuomet reikia paskrudinti.

Lietuvoje populiarus griliažas (išvertus iš prancūzų kalbos „grillage“ reiškia „skrudinti“) – tai dar vienas turono variantas, kai vietoj kiaušinių baltymų ir medaus riešutai užpilami karamele. Griliažiniai turonai Ispanijoje populiarūs Aragono regione.

Šiais laikais turonai jau tapo kasdienybe, tačiau viduramžiais net ir turtuoliai jų skanaudavo tik ypatingomis progomis.

Istoriniuose metraščiuose užfiksuota, kad per Katalonijos karaliaus Jokūbo I dukters vestuves turonus ragavo garbūs pokylio svečiai.

Minkštas „Xixona“ ar kietas „Alacant“, su migdolais ar lazdynų riešutais, šokoladinis ar su skrudintu kiaušinių trynių glaistu – jau vien klasikinių turonų įvairovė yra stulbinanti.

Tačiau to kulinarijai ypatingą aistrą ugdantiems katalonams neužtenka – pastaraisiais metais čia įsisiautėjo nauja turonų mada.

Dabar turonų parduotuvių lentynose mirga gaminiai, kuriuos kuria „Michelin“ žvaigždutes skinantys garsūs Katalonijos konditerininkai.

Vieno garsiausių ir seniausių turonų fabrikų „Turrons Vicens“ direktorius Angelas Velasco „Lietuvos rytui“ teigė, kad jų fabriko tikslas yra paversti kalėdinį turoną desertu, kuris būtų valgomas ištisus metus. Šis fabrikas gamina net 300 rūšių turonus.

Paryžiuje, Dubajuje ir kituose pasaulio miestuose neseniai turonų parduotuves atidariusio „Turrons Vicens“ direktorius sakė, kad šiems saldumynams kelią į pasaulį atvėrė geriausiu konditerininku pasaulyje pripažinto Alberto Adrios – garsiausio pasaulyje virtuvės vadovo Ferrano Adrios brolio – sukurti skanėstai.

„Saldumynai, kurių skonis primena vermutą, „Mojito“ kokteilį ar morkų tortą, padėjo mums pakeisti požiūrį į tradicinius turonus. Mūsų parduotuvėse lankytojai gali jų paragauti – tai ypač vilioja maisto srityje dirbančius žmones iš kitų šalių. Būtent šie turistai pastaraisiais metais padėjo išgarsinti mūsų produktus visame pasaulyje. Barselonos turonų parduotuvės yra mūsų langas į pasaulį“, – sakė A.Velasco.

Fabriko direktorius teigė, kad nesvarbu, kur prekiaujama – mažytėje Barselonos kvartalo parduotuvėje ar didžiuliame prekybos centre, skanėstai visuomet pardavinėjami ne supakuoti, o sveriami.

„Taip klientas mato, ką perka. Specialiai pjaustomiems turonams sukūrėme stačiakampę medinę lentelę, kuri padeda minkštiems gaminiams išlaikyti formą“, – sakė A.Velasco.

Iš daugybės A.Velasco išskyrė vieną – skrudintų kiaušinių trynių turoną. Įvairiuose konkursuose šis „Turrons Vicens“ skanėstas buvo pripažintas geriausiu pasaulyje skrudintų trynių turonu.

„Mūsų paslaptis gaminant skrudintų trynių turoną – naudoti tik aukščiausios kokybės sudedamąsias dalis“, – sakė A.Velasco.

Šiemet prieš šventes Ispanijos kulinarijos žurnalai ir televizijos programos siūlė turonų pasigaminti patiems.

Pabandykite į svečius pasikviesti ispaniškąjį turoną. Gal jis taps mėgstamiausiu jūsų skanėstu?

Skrudintų trynių turonas

Reikės:

400 g trintų migdolų (be odelių)

8 kiaušinių trynių

400 g cukraus

1 desertinio šaukšto malto cinamono

2–3 citrinų nutarkuotos žievelės

Į indą supilkite kiaušinių trynius ir trintus migdolus, gerai išmaišykite.

Į puodą supilkite cukrų ir cinamoną, suberkite citrinų žieveles ir virkite ant silpnos ugnies.

Palaukite, kol ištirps cukrus.

Kai jis suskystės ir pradės rusti, sudėkite migdolų ir kiaušinių masę ir nuolat maišydami virkite ant silpnos ugnies. Palaukite, kol mišinys nebebus lipnus ir atsiskirs nuo puodo sienelių.

Supilkite masę į stačiakampį indą, uždenkite ja visą indo paviršių ir palaukite, kol masė atšals ir sustings.

Išverskite turoną iš indo ir apdeginkite paviršių kulinariniu degikliu, kol patamsės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.