Kaip keičiasi alų ragaujančių lietuvių skonis?

Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau ir Vakarų pasaulyje išpopuliarėjęs „craft“ alus sukėlė tikrą revoliuciją alaus kultūroje. Lietuvoje šio alaus, pagarsėjusio kaip gurmaniško skonio gėrimo, plėtra dar tik įgauna pagreitį.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
V.Čičelio teigimu, alus gali būti verdamas su uogomis, daržovėmis ar prieskoniais, brandinamas vyno arba viskio statinėse.
V.Čičelio teigimu, alus gali būti verdamas su uogomis, daržovėmis ar prieskoniais, brandinamas vyno arba viskio statinėse.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 12:20 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 1:46 PM

„Lietuviai įpratę prie masinės gamybos lagero alaus. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo kvietinis, tamsusis alūs. Nuo seno lietuviai ragauja tik vienos rūšies ar stiliaus gėrimą, todėl džiugu, kad pamažu atranda „craft“ alų, nebijo eksperimentuoti su skoniais“, – sakė „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

Gurmaniško alaus apibrėžimas

„Craft“ alus atkeliavo iš JAV, kur yra labai aiškus šio alaus apibrėžimas, šiam alui netgi taikomi lengvatiniai mokesčiai. Tačiau mūsų šalyje ši sąvoka vis dar neturi lietuviško atitikmens.

„Pažodžiui galima versti, kad tai – „rankų darbo“ alus. Pavyzdžiui, Lietuvoje dažnai tai atsispindi ir alaus pavadinimuose – „Lietuviškos alaus meistrystės“, „Amatininkų“, tačiau iš esmės apie alaus priklausymą „craft“ segmentui sako ne jo pavadinimas, o skonis“, – pastebėjo V.Čičelis.

„Craft“ alus laužo standartus

Jo nuomone, masinės gamybos alus kaip skonio standartas pamažu atsitraukia, užleisdamas vietą skonių įvairove turtingam „craft“ alui. Šio alaus segmentas iš kitų išskiria unikaliais ingredientų deriniais ir yra verdamas mažomis partijomis.

„Dar niekada mūsų šalies parduotuvių lentynose nebuvo tiek daug skirtingų rūšių alaus, pastebimai išaugo ir baruose patiekiamo „craft“ alaus asortimentas, – sakė alaus žinovas. – Šiuo metu alus nebeturi ribų, nes gali būti verdamas su uogomis, daržovėmis ar prieskoniais, brandinamas vyno arba viskio statinėse“.

Noras eksperimentuoti veda į kokybę

Pasak V.Čičelio, paragavę „craft“ alaus žmonės pradeda suprasti, kad alus gali būti kitoks nei jį žinojo iki šiol.

„Toks alus verdamas tik mažomis partijomis, o ne masiniam vartojimui, todėl aludariai gali sau leisti nevaržomai eksperimentuoti pagal sezoną, atrasti naujus skonius derindami tuo metu turimus produktus, – pasakojo V.Čičelis. – Pavyzdžiui, atšalus orams norisi tamsaus tiršto alaus, atėjus vasarai – kuo lengvesnio. Todėl vasaros sezono alus dažnai gardinamas įvairiausiomis uogomis: vyšniomis, serbentais, kitomis vasaros dovanomis, o žiemą – prieskoniais“.

Taip pat alaus kokybės augimas ir užsienio šalių pavyzdžiai skatina barų savininkus imtis permainų ir vis daugiau dėmesio skirti klientų aptarnavimui, alaus patiekimui.

„Šis procesas reikalauja laiko, kadangi vis dar yra barų, kur galime pamatyti šaukštu kabinamą alaus putą, alų, pilstomą į neatvėsintas ir nepraskalautas taures, o barmenas retai pasiūlo paragauti prieš užsisakant. Tačiau viskas keičiasi tik į gera“, – sakė V.Čičelis.

Daugiau galimybių derinti su maistu

„Craft“ alaus atsiradimas lėmė, kad vis didesnis dėmesys skiriamas alaus ir maisto derinimui. Šiuo metu degustacijas vartotojams ir barų darbuotojams vedantis V.Čičelis teigė, kad pasirinkus tinkamą derinį atsikleidžia tiek gėrimo, tiek patiekalo geriausios skoninės savybės.

„Lengvesnis maistas, pavyzdžiui vištiena puikiai dera su šviesiuoju eliu, lengvos salotos ar jūrų gėrybės – su kvietiniu, žvėriena ar ant ugnies kepta mėsa – su tamsiu eliu“, – pasakojo someljė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.