Sodybos šeimininkė atgaivino savo prosenelės receptus

Senieji laikai iki šiol apipinti romantika ir nežinomybe. Iki šiol nėra atskleistos visos meno, muzikos ar maisto paslaptys. Pradengti paslapties šydą ir papasakoti apie XIX amžiaus virtuvę, kulinarijos šedevrus ir autentiškus lietuvių patiekalus, kuriuos kadaise valgė mūsų senoliai, paprašėme kaimo turizmo sodybos „Trakai“ vadovės ir įkūrėjos Evelinos Šulcienės.

Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Autentiški lietuviški patiekalai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 14, 2016, 6:20 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 5:41 PM

Autentiški XIX amžiaus patiekalai

Apie sodybą, kurioje gaminami visiškai autentiški lietuviški patiekalai, jau spėjo pasklisti gandai. Juk ne kiekviename restorane patiekalai gaminami iš storos knygos, kurios receptai mena E.Šulcienės prosenelės – XIX amžiuje gyvenusios bajorų duktės Anelės Ūkelienės – laikus.

„Mūsų močiutė šiuos receptus perdavė mums. Močiutė, kaip ir jos mama, buvo Anelė – Alytaus šviesulys. Ji ne tik buvo itin veikli, aktyvi moteris, tačiau ir labai gardžiai gamino įvairiausius tradicinius savo laikmečio patiekalus. Kol ji buvo gyva, kone kasdien manęs ir mano sesers prašė, kad išsaugotume jos receptus, kad jie galėtų plisti, o pagal juos paruoštais patiekalais galėtų mėgautis kuo daugiau žmonių“, – pasakojo Evelina Šulcienė.

„Šiemet mūsų močiutei būtų sukakę 111 metų. Neįsivaizduojate, kokios ypatingos mūsų namuose būdavo Kūčios ir Kalėdos. Kasmet susirinkdavo visa šeima, o bobutė stebindavo visus pačiais įvairiausiais autentiškais patiekalais, prašydavo manęs ir sesers stebėti, kaip juos gamina, kad vėliau pačios galėtume džiuginti artimuosius“, – pasakojo E.Šulcienė.

Močiutė ir buvo sodybos kūrimo idėjos iniciatorė. Ji norėjo, kad bajorų bei didikų patiekalų paragautų kiekvienas to norintis.

„Būtent todėl mums ir nekilo jokios kitos minties, tik galimybė gaminti išskirtinai ypatingus patiekalus ir jais vaišinti lietuvių bei užsienio turistus“, – teigė sodybos šeimininkė.

Kiekvienas svečias – bajoras!

Šiais laikais, kai aplink gausybė restoranų su greitojo maisto pasiūla arba nelietuviškais patiekalais, tikrąja egzotika tampa tikrieji lietuviški, išskirtinai mūsų tautos pamėgti valgiai.

„Tautinio paveldo patiekalai – iš aukštosios virtuvės. Beje, daugeliui jie net nežinomi, mat kadaise buvo prieinami tik didikams ir bajorams. Labiausiai jie mėgo avienos, vištienos, veršienos patiekalus. Patiekalams, kuriuos gaminame, daugiau nei 100 metų. Mėgaujamės maisto gamyba ir didžiuojamės tuo, jog iki šių dienų išsaugojome tikriausią skonių spektrą“, – tikino E.Šulcienė.

2016 m. vasario 26 d. sodyboje buvo degustuojami XIX a. senoviniai patiekalai. Degustacijoje dalyvavo svečiai iš turizmo agentūrų UAB „Kelionių laikas“, „Baltic Blues Travel“, ABK Travel.

Svečiai ragavo rūkytus kumpius, nugarines, dešras. Buvo patiektas karštas patiekalas – įdarytas slyvomis keptas kiaulienos vyniotas didkepsnis. Taip pat 10 kg įdarytas keptas kalakutas. Tai tikrai įspūdingas kepsnys, svečiams sukeliantis geras emocijas.

Didikų desertai ir gėrimai

Šiais laikais daugelis neįsivaizduoja švenčių be pyragų ir tortų. Bajorai taip pat mėgavosi gardžiais desertais, todėl sodybos šeimininkės nusprendė ir savo svečiams padovanoti galimybę paragauti Napoleono torto, pagaminto pagal XIX amžiaus receptūrą.

„Svečiams kepame tik pačių pagamintą autentišką tortą pagal specialią gamybą. Reikia mokėti iškepti kiekvieną lakštą iš kapotos tešlos. Taip pat naudojame specialų kremą pertepimams pagal to meto paslaptis“, – pasakojo šeimininkė. Pasak jos, svečiams labai patiko šis desertas.

Sodyboje siūlomos įvairias degustacinės programos, kurių metu svečiams pristatomi patiekalai, sukuriamos pramoginės programos.

Tiek Lietuvos, tiek užsienio turistams siekiama parodyti, kad Lietuva – tai ne tik cepelinų ir šaltibarščių kraštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.