Jeigu manote, kad tai – skirtingos alyvuogių rūšys, kaip, tarkim, raudoni ir žali obuoliai, klystate.
Apie alyvuoges interneto naujienų portalas „Huffington Post“ kalbėjosi su Shea Rosen, produkto vystymo vadove, dirbančia Mezzetta įmonėje. Šios įmonės darbuotojai yra neoficialūs alyvuogių ekspertai, pripažinti visame pasaulyje.
– Kuo juodosios alyvuogės skiriasi nuo žaliųjų?
– Alyvuogių spalva priklauso nuo to, kiek jos buvo prinokusios skynimo metu, taip pat, kaip jos buvo apdorotos.
Žaliosios alyvuogės yra tos, kurios buvo nuskintos neprinokusios, o juodosios skinamos jau prinokusios, kuomet jų spalva pasikeičia iš žalios į juodą.
Šviežios alyvuogės yra nevalgomos, nes jų skonis – labai aitriai stiprus. Todėl tiek žaliąsias, tiek ir juodąsias alyvuoges reikia apdoroti. Prieš vartojant jos paprastai laikomos arba druskoje, arba savo sultyse, arba vandenyje.
– Kaip sunokimas paveikia skonį?
– Paprastai žaliosios alyvuogės yra kietesnės, jų struktūra tvirtesnė, taip pat jos kartesnės nei juodosios. Skonis ir tekstūra priklauso nuo to, kaip jos apdorojamos.
– Ar vienos alyvuogės yra sveikesnės už kitas?
– Maistingumo prasme žaliosios nuo juodųjų alyvuogių nesiskiria.
Alyvuogėse gausu mononesočiųjų riebalų ir mineralų, tokių kaip geležis ir varis.
Juose taip pat gausu vitamino E, polifenolių ir flavanoidų, kurie yra antioksidantai ir turi priešuždegiminį poveikį.
– Jeigu žmogus nepratęs prie alyvuogių, kurios rūšies skonis yra švelniausias?
– Juodosios alyvuogės yra švelniausios.