Namų aludarių konkurse varžysis 116 unikalaus alaus rūšių

Šį savaitgalį – gegužės 7-8 dienomis – Vilniuje vyks penktą kartą rengiamas namų aludarių konkursas „Aludarių taurė 2016“, kurio metu alaus žinovų komisija išrinks ir apdovanos geriausius Lietuvos namų aludarius. Mėgėjiškai alaus gaminimu užsiimančių aludarių kūrybos vaisius galės įvertinti ir visi norintys, apsilankę sekmadienį vyksiančioje viešoje namų aludarių alaus degustacijoje.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
G.Gurklys (kairėje).<br>Organizatorių nuotr.
G.Gurklys (kairėje).<br>Organizatorių nuotr.
A.Bagdzevičius.<br>Organizatorių nuotr.
A.Bagdzevičius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 10:08 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:16 AM

Šiemet konkursui savo gamintą alų pateikė 30 namų aludarių iš Lietuvos ir 5 – iš Baltarusijos, o iš viso komisijai teks paragauti ir įvertinti 116 skirtingo alaus rūšių, atstovaujančių 42 alaus stiliams.

Daugiausiai besivaržančiųjų yra amerikietiškojo šviesaus elio (American Pale Ale) kategorijoje – konkursui pateikta net 13 šiam stiliui priskiriamo alaus rūšių. Šiemet konkursui taip pat pristatyti 9 amerikietiškojo indiškojo šviesiojo elio (American Indian Pale Ale) stiliaus alūs. Komisijos verdikto laukia po 7 – rudojo elio (Brown Ale), belgiškojo sodybos elio (Saison) ir imperinio stauto (Imperial Stout) egzempliorius.

„Šiuo metu „ant bangos“ neabejotinai yra amerikietiškojo stiliaus alūs – APA ir IPA. Tai atspindi ir namų aludarių konkursui pateikti pavyzdžiai, tačiau bendrai namų aludarystė yra labai įvairi, o eksperimentai ir naujų skonio derinių paieškos čia daug aktyvesnės nei komercinėje alaus gamyboje“, – sakė vienas „Aludarių taurė 2016“ konkurso organizatorių Gytis Gurklys.

G.Gurklio teigimu, konkursui kiekvienais metais pateikiama bent keletas pasaulinės klasės alaus pavyzdžių, kurie gali drąsiai varžytis su geriausiais komercinės gamybos alaus egzemplioriais, o daugeliu atveju juos ir gerokai pralenkia.

Dalyvių pateiktą naminį alų finale vertins kompetentinga 11 narių komisija, kurioje – ne tik Lietuvos alaus žinovai, gamintojai, šio gėrimo kultūros propaguotojai, tinklaraštininkai, bet ir svečiai iš Estijos bei Baltarusijos. Vienas finalinio konkurso etapo teisėjas, organizatorių teigimu, yra ragavęs ir aprašęs daugiau nei 13 tūkst. skirtingo alaus rūšių.

Tuo metu kitas komisijos narys, pats namų aludaryste užsiimantis „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ aludaris Andrius Bagdzevičius sako, kad namų aludariai yra itin svarbi šalies alaus kultūros varomoji jėga, o tokie jų bendruomenės susibūrimai kaip „Aludarių taurė“ – ne tik įdomus renginys, aktyviai alaus skonių pasauliu besidomintiems, bet ir savotiškas bendro šalies aludarystės lygio indikatorius.

„Namų aludariai paprastai turi įdomiausių idėjų, ryžtasi originaliausiems eksperimentams, o be visa to, skiria ypač didelį dėmesį gaminamo alaus kokybei. Be šių dalykų būtų sunku kalbėti apie kokią nors alaus kultūrą ar šio gėrimo vertę. Būtent dėl to „Aludarių taurė“ yra svarbus ne tik kaip konkursas, bet ir kaip tam tikras su alaus gaminimu bei vartojimu susijusias vertybes propaguojantis renginys“, – sako A.Bagdzevičius.

Konkursui dalyvių pateiktas alus komisijos bus vertinamas pagal keletą parametrų – išvaizdą, aromatą, skonį ir poskonį. Pagrindiniai kriterijai, į kuriuos atsižvelgiama renkant nugalėtojus – techninė alaus kokybė, atitikimas stiliui bei originalumas.

Konkurso nugalėtojui bus įteikta ne tik aludarių taurė, bet ir „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ įsteigtas piniginis prizas.

Finalinis „Aludarių taurės 2016“ etapas, kuriame ir paaiškės nugalėtojai, vyks gegužės 8 d. restorane „BeerHouse“ Vilniuje. Vieša namų aludarių alaus degustacija „Atviras alus“, kurioje galės sudalyvauti visi norintys, vyks nuo 12 iki 17 val. 15 val. prasidės degustacijai pateiktų alaus rūšių pristatymas, o renginį vainikuos nugalėtojų apdovanojimo ceremonija, kuri numatyta 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.