Dabar puiki proga paragauti visame pasaulyje pamėgto patiekalo

Visame pasaulyje jau penktus metus iš eilės minima pasaulinė humuso diena šiemet atkeliauja ir į Vilnių. Penktadienį, gegužės 13-ąją, linksmai ir nepretenzingai bus švenčiama meilės šiam pasaulio sveikuolių pamėgtam patiekalui diena.

Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Patiekaluose iš humuso gausu baltymų, vitaminų ir mineralų.<br>M.Pietraytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 12:26 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:27 PM

Pirmą kartą pasaulinė humuso diena paskelbta 2012 metais jauno Izraelio verslininko Beno Lango ir jo komandos iniciatyva. Idėjos tikslas buvo suburti žmones ir paskatinti juos šią dieną valgyti sveikai.

Tarptautinė humuso diena ypač populiari Izraelyje, kur šis patiekalas yra vienas iš pagrindinių ant daugumos žmonių pietų stalo. O nuo pat šventės paskelbimo ji išpopuliarėjo ir visame pasaulyje.

Šiais metais išskirtiniais renginiais humuso diena paminima Australijoje, JAV, Kinijoje, Londone, Paryžiuje ir kituose didžiuosiuose pasaulio miestuose.

Lietuvoje prisijungti prie šventės kviečia sveiko maisto užkandinė „Zatar“. Kol kas tai vienintelė vieta Lietuvoje, įtraukta į oficialų humuso pasaulio žemėlapį.

„Mūsų tikslas yra ne tik supažindinti žmones su kitokia – populiaria pasaulyje, o Lietuvoje dar mažai žinoma – virtuve, bet ir paskatinti sveikam gyvenimo būdui.

Greitas maistas irgi gali būti sveikas. O šiuolaikiniam skubančiam žmogui tai yra dvigubas pliusas. Per trumpą laiką jis gali gauti itin naudingą ir maistingą patiekalą „, – sakė bistro „Zatar“ bendrasavininkė Rūta Zalieckienė.

Manoma, kad humusas atsirado senovės Egipte, kur ir buvo pirmą kartą užrašytas šio patiekalo receptas. Vėliau vietinių žydų dėka jis kartu su tautos tradicijomis nukeliavo į artimuosius rytus, kur labai išpopuliarėjo.

Šiandien humusu mėgaujasi viso pasaulio gero maisto gerbėjai.

Humusas gaminamas iš avinžirnių, įvairių prieskonių, alyvuogių aliejaus.

Avinžirniai – vienas naudingiausių ankštinių augalų, juose gausu baltymų, vitaminų ir mineralų. Tai labai sotus ir mažai riebalų turintis patiekalas.

Avinžirniuose esančios medžiagos gerina medžiagų apykaitą ir greitina ląstelių atsinaujinimo procesus.

Atrodo keista, tačiau šimtmečius skaičiuojantis tradicinis patiekalas gali nustebinti. Virtuvės šefai atranda vis naujų skonių ir derinių.

Šį kartą „Zatar“ savo lankytojus kvies paskanauti humusu su špinatais, o visus perkančius humuso patiekalus, pavaišins za'atar traškučiais.

Pasaulinės humuso dienos esmė paprasta – tiesiog tą dieną valgykite humusą, o tie, kas dar neragavote – būtinai paragaukite.

Namuose ar užsisakę jo kavinėse ir restoranuose nepamirškite pasidalinti šia žinia socialiniuose tinkluose su raktažodžiu #hummusday.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.