Someljė – aptarnavimo kultūros garantas

Lietuvos vyno pasaulio žmonėms ši savaitė prasidėjo smagia naujiena – Atvirame XI-ajame Lietuvos someljė čempionate Vicente Gandia Grand Prix 2016 išrinktas dar vienas geriausias someljė, kuriuo tapo Martynas Pravilonis iš „Vyno klubo“. Dėl geriausiojo titulo jis rungėsi dar su 12 kolegų iš Lietuvos, Latvijos bei Estijos.

M.Pravilonis charakterizuoja raudonąjį vyną ir spėja, iš kokios vynuogių veislės bei kokiame regione jis pagamintas.<br>G.Bartuškos nuotr.
M.Pravilonis charakterizuoja raudonąjį vyną ir spėja, iš kokios vynuogių veislės bei kokiame regione jis pagamintas.<br>G.Bartuškos nuotr.
Atvirojo XI Lietuvos someljė čempionato dalyviai ir komisijos nariai.<br>G.Bartuškos nuotr.
Atvirojo XI Lietuvos someljė čempionato dalyviai ir komisijos nariai.<br>G.Bartuškos nuotr.
Čempionato nugalėtojas M.Pravilonis .<br>G.Bartuškos nuotr.
Čempionato nugalėtojas M.Pravilonis .<br>G.Bartuškos nuotr.
Prizininkai (iš kairės) estė K.Leis, M.Pravilonis ir N.Miežys.<br>G.Bartuškos nuotr.
Prizininkai (iš kairės) estė K.Leis, M.Pravilonis ir N.Miežys.<br>G.Bartuškos nuotr.
Pirmoji finalo užduotis – komisijos nariams paruošti klasikinį kokteilį Kir royal (Karališkasis kiras).<br>G.Bartuškos nuotr.
Pirmoji finalo užduotis – komisijos nariams paruošti klasikinį kokteilį Kir royal (Karališkasis kiras).<br>G.Bartuškos nuotr.
Finalininkas A.Vasilionok dekantuoja raudonąjį vyną .<br>G.Bartuškos nuotr.
Finalininkas A.Vasilionok dekantuoja raudonąjį vyną .<br>G.Bartuškos nuotr.
Šiemet čempionato finalą stebėti susirinko gausus būrys vyno kultūros puoselėtojų.<br>G.Bartuškos nuotr.
Šiemet čempionato finalą stebėti susirinko gausus būrys vyno kultūros puoselėtojų.<br>G.Bartuškos nuotr.
Vyno ir maisto derinimo užduotis. Prie patiekalo reikėjo priderinti vieną iš trijų geriausiai tinkančių vynų.<br>G.Bartuškos nuotr.
Vyno ir maisto derinimo užduotis. Prie patiekalo reikėjo priderinti vieną iš trijų geriausiai tinkančių vynų.<br>G.Bartuškos nuotr.
K.Leis spėja aštuonis stipriuosius gėrimus.<br>G.Bartuškos nuotr.
K.Leis spėja aštuonis stipriuosius gėrimus.<br>G.Bartuškos nuotr.
Teorinė užduotis „Kas yra kas?“<br>G.Bartuškos nuotr.
Teorinė užduotis „Kas yra kas?“<br>G.Bartuškos nuotr.
Pernai naujuoju Lietuvos someljė asociacijos prezidentu išrinktas Arminas Darasevičius yra laimėjęs penkis šalies čempionatus. Jam pavyko išsaugoti tituluočiausio Lietuvos someljė vardą.<br>G.Bartuškos nuotr.
Pernai naujuoju Lietuvos someljė asociacijos prezidentu išrinktas Arminas Darasevičius yra laimėjęs penkis šalies čempionatus. Jam pavyko išsaugoti tituluočiausio Lietuvos someljė vardą.<br>G.Bartuškos nuotr.
Pusfinalininkai dalyvavo šampano pilstymo rungtyje.<br>G.Bartuškos nuotr.
Pusfinalininkai dalyvavo šampano pilstymo rungtyje.<br>G.Bartuškos nuotr.
Dalyviai vienu kartu turėjo lygiomis dalimis butelį išpilstyti į devynias taures.<br>G.Bartuškos nuotr.
Dalyviai vienu kartu turėjo lygiomis dalimis butelį išpilstyti į devynias taures.<br>G.Bartuškos nuotr.
Meistriškiausiai su šampano pilstymo užduotimi susidorojo A.Anisko iš restorano „Time“.<br>G.Bartuškos nuotr.
Meistriškiausiai su šampano pilstymo užduotimi susidorojo A.Anisko iš restorano „Time“.<br>G.Bartuškos nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2016-05-19 16:09, atnaujinta 2017-05-25 01:20

Antroji vieta atiteko daugkartiniam čempionato nugalėtojui Narimantui Miežiui dirbančiam Kempinski viešbučio restorane „Telegrafas“. Šis čempionatas Narimantui buvo dvidešimtosios. Jis ne kartą yra atstovavęs Lietuvai Baltijos, Europos ir Pasaulio čempionatuose. Šį pavasarį Pasaulio Someljė čempionate Mendozoje (Argentina) tarp 60 dalyvių Narimantas užėmė 36 vietą. Lietuvos čempionu jis yra tapęs keturis kartus.

Trečioji liko Ketri Leis (restoranas „Leib Resto ja Aed“) iš Estijos. Ketvirtasis finalininkas buvo Artūras Vasilionok („Prike LT“).

Varžybų dalyviai pirmiausia susitiko pusfinalyje, kur sprendė teorijos testą, aklojoje degustacijoje turėjo charakterizuoti baltąjį ir raudonąjį vyną, varžėsi dekantavimo rungtyje bei pateikė putojantį vyną. Į finalą pateko keturi geriausiai pasirodę dalyviai K.Leis, N.Miežys, A.Vasilionok bei M.Pravilonis.

Finale, kuris vyko „Pirklių klube“, žiūrovų akivaizdoje someljė turėjo susidoroto su aštuoniomis užduotimis: paruošti kokteilį, dekantuoti vyną, derinti maistą su pasiūlytais vynais, ištaisyti klaidas vynraštyje, apibūdinti raudonąjį vyną, spėti aklai stipriuosius gėrimus, įvardinti vaizdus skaidrėse ir įveikti labai sudėtingą Gintauto Jašinsko superklausimą. Pastarosios užduoties neįveikė niekas.

Naujasis čempionas M.Pravilonis čempionate dalyvavo antrą kartą. Nugalėtojas iškovojo teisę atstovauti Lietuvai kitais metais vyksiančiame Europos someljė čempionate Austrijoje. Trys geriausi atstovaus mūsų šaliai Pabaltijo čempionate Vana Tallin Grand Prix jau šių metų lapkričio mėnesį.

Dalyviai nepatekę į finalą rungėsi tiksliausio šampano pilstymo rungtyje, kur geriausias buvo Andrej Anisko iš restorano „Time“.

Varžybose teisėjavo Janis Kalkis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas), Kristjan Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Arūnas Starkus („Vyno klubo“ įkūrėjas), Arminas Darasevičius (Lietuvos someljė asociacijos prezidentas), Tada Abišala (Lietuvos someljė asociacijos tarybos narys).

„Tokios varžybos kelia mūsų šalies aptarnavimo kokybę, dalyviai rengiasi varžyboms ir skiria tam labai daug asmeninio gyvenimo laiko. Someljė – tai gyvenimo būdas. Džiaugiamės, jog prie Lietuvoje triūsiančių kandidatų prisijungė ir Olandijoje someljė dviejų Michelin žvaigždučių restorane dirbantis lietuvis Edgaras Razminas. Labai gerai, jog Narimantas Miežys jau turi rimtų konkurentų. Tai skatina visus dar kruopščiau ruoštis kiekvienoms varžyboms. Labai stengsimės nugalėti Pabaltijo čempionate.“ – savo pastebėjimais ir tikslais dalinosi Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Ši organizacija čempionatą surengė vienuoliktą kartą.

Šiais metais varžybose dalyvavo: Andrej Anisko (restoranas „Time“), Rytis Grigaitis (restoranas „Monte Pacis“), Ignas Grušnius (restoranas „Onore“), Martins Kukojs (restoranas „Vincents“ Latvija), Ketri Leis (restoranas „Leib Resto ja Aed“ Estija), Vladimiras Michailovas (restoranas „Esse“), Narimantas Miežys (restoranas „Telegrafas“), Andrej Polujanskij (restoranas „Boff“), Martynas Pravilonis („Vyno klubas“), Edgaras Razminas (restoranas „De Lindehof“, Olandija), Ada Sakalauskaitė (Someljė mokyklos studentė), Vytis Sakalauskas („Sanitex“), Artūras Vasilionok („Prike LT“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.