„McDonald's“ užkulisiai: kaip išties gaminamas jų maistas

Nuo ankstyvo ryto nusidriekusios milžiniškos eilės prie ką tik  prekybos centro „Lidl“ lietuviams jau yra matytas reiškinys.

Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Dažniausiai užduodamas klausimas – kokia mėsainiams naudojama mėsa.<br>D.Umbraso nuotr.
Dažniausiai užduodamas klausimas – kokia mėsainiams naudojama mėsa.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Bandelės mėsainiams importuojamos iš Lenkijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Bandelės mėsainiams importuojamos iš Lenkijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvytės skrudinamos augalniame aliejuje, kuris vėliau perdirbamas į biokurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvytės skrudinamos augalniame aliejuje, kuris vėliau perdirbamas į biokurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Produktus „McDonald's“ restoranams tiekia ir Lietuvos gamintojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Produktus „McDonald's“ restoranams tiekia ir Lietuvos gamintojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Dvidešimtmečio proga „McDonald's“ duris į virtuvę atvėrė žurnalistams.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvytės skrudinamos augalniame aliejuje, kuris vėliau perdirbamas į biokurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Bulvytės skrudinamos augalniame aliejuje, kuris vėliau perdirbamas į biokurą.<br>D.Umbraso nuotr.
Lankytojų pamėgti „McDonald's“ ledai.<br>D.Umbraso nuotr.
Lankytojų pamėgti „McDonald's“ ledai.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis tarp žurnalistų.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald's“ restoranas prekybos centre „Panorama“ kol kas moderniausias Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald's“ restoranas prekybos centre „Panorama“ kol kas moderniausias Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Balionėliai „McDonald's“ restoranuose lankytojams dalijami dar ir dabar.<br>D.Umbraso nuotr.
Balionėliai „McDonald's“ restoranuose lankytojams dalijami dar ir dabar.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
Mėsainiai „McDonald's“ restoranuose kepami tik klientui užsakius.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald's“ restoranas prekybos centre „Panorama“ kol kas moderniausias Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
„McDonald's“ restoranas prekybos centre „Panorama“ kol kas moderniausias Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Kavinėse „McCafé“ žadama įdiegti aptarnavimą prie staliukų.<br>D.Umbraso nuotr.
Kavinėse „McCafé“ žadama įdiegti aptarnavimą prie staliukų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (39)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 3:50 PM, atnaujinta May 23, 2017, 3:01 AM

Lygiai prieš dvidešimt metų tas pats dėjosi ir Vilniaus stoties rajone, Sienų gatvėje, kai ankstyvą rytą buvo atidarytas pirmasis Lietuvoje „McDonald's“ restoranas.

Be penkiolikos minučių šeštą ryto duris turėjęs atverti greitojo maisto restoranas buvo atidarytas anksčiau, nes jau nuo penktos valandos už durų driekėsi maždaug pusantro šimto žmonių eilė.

Per du dešimtmečius Lietuvoje atsidarė ne vienas naujas „McDonald's“ restoranas ir išsiplėtė jų valgiaraštis. Bet viena nepasikeičia: tai vis dar daugiausiai prieštaringų įvertinimų sulaukiantis restoranas pasaulyje.

Vieni teigia negalintys atsispirti jame parduodamiems mėsainiams ir skrudintoms bulvytėms, kiti kaltina šį restoraną smarkiai prisidėjus prie sparčiai plintančios vaikų ir paauglių nutukimo pandemijos ir tuo, kad esą šis tinklinis restoranas gamina nekokybišką maistą vien iš šaldytų produktų.

Dvidešimties metų veiklos Lietuvoje sukaktis yra ne tik puiki proga pažvelgti į „McDonlad's“ veiklos mūsų šalyje istoriją, bet ir pasižvalgyti po šio restorano virtuvę bei sužinoti, kaip išties čia gaminami mėsainiai.

Mėsainių kaina prieš 20 metų

Kodėl prieš dvidešimt metų Vilniuje prie naujojo „McDonald's“ restorano nusidriekė ilgiausia eilė?

Pasirodo, atidarymo išvakarėse buvo pasklidęs gandas, kad pirmieji lankytojai mėsainiais ir „Coca-Cola“ bus vaišinami nemokamai. Tačiau, kaip apie atidarymą 1996 metais rašė dienraštis „Lietuvos rytas“, atidarymo rytą jokių nuolaidų lankytojams taikoma nebuvo. Nemokamai jie gavo tik „McDonald's“ suvenyrų – vėliavėlių ir balionų.

Nepaisant to, kad mėsainiams nebuvo taikomos nuolaidos (anais laikais mėsainis kainavo 3 litus, o didelė skrudintų bulvyčių porcija – 4,2 lito, kas buvo nepigu), žmonės vis tiek ne tik mielai pirko naujojo restorano patiekalus, bet ir fotografavosi prie šalia įėjimo pastatyto klouno.

„McDonald‘s“ atidarymas Lietuvoje prieš 20 metų reiškė ne tik naują restoraną. Anuomet tai buvo ypatinga proga, simbolizuojanti naujos vakarietiškos eros pradžią, įnešiančia į šalį ir naujus kokybės standartus. Dėl to nuo pat pirmų savo veiklos dienų iki šiandien laikomės pagrindinių tinklo vertybių – tai aukščiausios kokybės maistas, visuomet geras ir malonus aptarnavimas ir gera lankytojų patirtis bei nuoseklus mąstymas, padedantis sėkmingai plėtoti verslą“, – teigė „McDonald‘s“ restoranų tinklo generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.

Vietoje bulvyčių – šiaudeliai

Viena pirmųjų naujojo restorano darbuotojų buvo Loreta Žemaitė, „McDonald's“ tinkle dirbanti ir dabar. Tada moteris darbą greitojo maisto restorane vertino tik kaip sezoninį, bet, kaip pati juokavo, tas sezonas užsitęsė iki 20 metų.

Per tą laiką L.Žemaitė pakilo pareigose. Dabar ji – „McDonald's“ valdymo konsultantė Lietuvoje.

Moteris prisiminė, kad pirmoji „McDonald's“ darbuotojų komanda žinių, kaip dirbti pirmajame greitojo maisto restorane, sėmėsi Lenkijoje, kur praleido 11 mėnesių. Vėliau jie patys mokė dirbti kitus savo kolegas jau Lietuvoje. Tarp šios komandos narių buvo ir L.Žemaitė.

„Gerai prisimenu tą „sausąjį“ apmokymą, kuomet dar neturėjome jokių produktų, tik įpakavimus, bet bandėme imituoti klientų aptarnavimą, mokėmės pakuoti bulvytes, kurias tuo metu atstojo sukarpyti šiaudeliai. Turėjome vos per 60 sekundžių sulakstyti ir su savo įsivaizduojamais produktais aptarnauti įsivaizduojamą svečią. Tai buvo labai linksmas periodas, savotiškas žaidimas“, – šypsojosi L.Žemaitė.

Pašnekovė prisiminė, kad anuomet „McDonald's“ restorane stebino viskas, pradedant požiūriu į lankytoją. 1996 metais retoje įmonėje aptarnaujantis personalas pasisveikindavo su klientais, o čia laikytasi vakarietiškos kultūros, su visais buvo sveikinamasi, siūlyti nauji produktai, lankytojai kviesti ateiti dar kartą.

Neįprastas L.Žemaitei atrodė ir požiūris į darbuotojus, betarpiškas bendravimas, kai visi, nepriklausomai nuo įmonėje užimamų pareigų, vienas į kitą kreipdavosi „tu“.

Jau nuo pirmųjų „McDonald's“ veiklos dienų šnekėdamiesi tarpusavyje virtuvės darbuotojai turėdavo būtinai frazes baigti mandagiu žodeliu „prašau“. Pavyzdžiui, sakydavo: „Tris reguliarius, prašau“.

Kaip anuomet „Lietuvos ryto“ žurnalistei Daivai Kaikarytei prisipažino restorano vadybininkė Ingrida Staponkutė, iš pradžių buvo keista tarpusavyje kalbant vis tarti „prašau“, bet vėliau šis žodelis taip prigijo, kad jį dažnai vartoti tapo normalu.

Aptarnaus ir prie staliukų

Praėjus metams nuo pirmojo „McDonald's“ restorano atidarymo Lietuvoje buvo atidaryti dar trys to paties tinklo restoranai Vilniuje: Gedimino prospekte, Ukmergės gatvėje ir Kareivių gatvėje. Dar po metų „McDonald's“ atsirado ir Klaipėdoje, Taikos prospekte.

Šio tinklo restoranų Lietuvoje daugėja iki šiol. Šiuo metu naujausi ir moderniausi „McDonald's“ restoranai veikia Vilniaus prekybos centruose “Panorama“ ir „Nordika“.

Šiuose naujos kartos „McDonald's“ restoranuose įdiegta inovatyvi lankytojų aptarnavimo sistema, dėl kurios, kaip teigia patys tinklo atstovai, lankytojų užsakymai gali būti įvykdyti dar sparčiau ir efektyviau.

Naujos kartos restoranuose įrengta skaitmeninė savitarnos platforma, turinti jutiklinius ekranus. Juos palietę lankytojai gali patys užsisakyti norimo maisto ir gėrimų ir apmokėti sąskaitas, nė nepriėję prie kasos. Maža to, savitarnos platforma leidžia sekti, kada jų užsakytas maistas bus pagamintas.

Taip pat naujausiuose restoranuose yra įrengtos atskirtos maisto užsakymo ir paėjimo vietos. Taip siekiama, kad užsakymas būtų vykdomas sparčiau ir efektyviau.

Jau iki 2018 metų Lietuvoje bus atidaryti dar keturi tokie naujos kartos restoranai, be to žadama atnaujinti jau esamus restoranus, įdiegiant tokią pat sistemą ir juose.

Naujiems restoranams Baltijos šalyse atidaryti „McDonald's“ numatė skirti apie 5 milijonus eurų, iš kurių net 3,4 mln. eurų atiteks Lietuvai. O esamiems restoranams modernizuoti iki 2018 metų ketinama skirti 1,2 mln. eurų.

„McDonald's“ žada įdiegti ir daugiau naujovių. Kaip sakė Laura Jasėnaitė „McDonald's“ tinklo rinkodaros skaitmeninių projektų vadovė Baltijos šalims, jau šį mėnesį bus pristatyta mobilioji programėlė.

Ja lojalūs šio tinklo restoranų lankytojai galės gauti specialiai jiems skirtas nuolaidas. Žadama tiekti nuolaidas mėgstamiausiems lankytojų produktams, taip pat tam sezonui labiausiai tinkantiems pasiūlymams. Pavyzdžiui, vasarą – ledams.

Dar viena netrukus atsirasianti naujovė – aptarnavimas prie staliukų tinklo kavinėse „McCafé“. Iš pradžių bus tik testuojamas toks lankytojų aptarnavimas, jeigu jis pasiteisins, bus įdiegtas visose „McCafé“ kavinėse.

Kokia yra mėsainių mėsa?

Be abejo, atnaujinti žadama ir valgiaraštį. Atsiras naujų kavos rūšių, jau sukurta speciali vasariškų skonių ledų serija. 

Kadangi „McDonald's“ atstovai ne kartą buvo kaltinti nesveiko maisto propagavimu, prieš kelerius metus šio tinklo restoranai pradėjo tiekti ir salotas, taip pat prie sveikesnių patiekalų priskiriamus suktinukus.

Tiesa, net ir tai neužčiaupė skeptikų, tvirtinančių, kad šio tinklo restoranuose tiekiamas sveikesnis maistas neva nėra toks jau ir sveikas. Juk viskas gaminama iš šaldytų produktų.

Siekdami išsiaiškinti, kaip yra iš tiesų, apsilankėme „Panoramoje“ veikiančio „McDonald's“ restorano virtuvėje.

Ten išties yra didžiuliai šaldikliai, kuriuose laikomi įvairūs produktai, tarp jų – ir duona. Jų laikymo laiką lemia produkto rūšis. Ir nors nemaža dalis produktų yra šaldyti, „McDonald's“ atstovai teigia, kad visi jie – aukščiausios kokybės.

„McDonald's“ virtuvę tinklo mokymų vadybininkė Baltijos šalims Inga Radeckienė pasakojo, kad dažniausiai lankytojai klausia, kokia mėsainiams naudojama mėsa.

„Tai – šimtaprocentinė jautiena arba vištiena be jokių priedų, kurią mes pagardiname tik druska ir pipirais“, – patikino I.Radeckienė.

Produktai – ir lietuviški

Šiuo metu produktus restoranams Lietuvoje tiekia 33 tiekėjai, tarp jų – ir iš Lietuvos. Pavyzdžiui, salotas ir daržoves „McDonald's“ restoranams Baltijos šalyse nuo 2002 metų tiekia Babtų kaime, Kauno rajone veikianti bendrovė „Salpronė“. Lankytojų pamėgta „Coca-cola“ taip pat gaminama Lietuvoje.

Nors mėsos gaminiai importuojami iš Lenkijos, žaliavą jiems tiekia ir Lietuvos ūkiai. Iš Lenkijos atvežamos ir mėsainių bandelės.

Pieną Baltijos šalyse veikiantiems tinklo restoranams tiekia Estijos įmonė „Tere“, o kavą – žinoma Suomijos įmonė „Paulig“.

Ir nors dalis produktų laikoma šaldiklyje, patiekalai ruošiami vietoje. Jų ruoša prasideda tik tada, kai patiekalus užsako lankytojai.

Bulvytės, kurių yra dvi rūšys, skrudinamos tik augaliniame aliejuje, kuris kasdien filtruojamas ir neretai keičiamas, o panaudotas perdirbamas į biokurą.

Už mėsainius moka ir darbuotojai

Maždaug 80 proc. „McDonald's“ darbuotojų Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, sudaro studentai, kurie darbą gali nesunkiai derinti su paskaitomis.

Nepaisant to, kad dirba greitojo maisto restorane, darbuotojai „McDonald's“ patiekalų negauna nemokamai, tačiau turi nemažas nuolaidas jiems įsigyti.

Įdomu ir tai, kad visi tinklo darbuotojai, nepaisant užimamų pareigų, turi būti praėję ir mokymus, kaip dirbti restorane, kepti mėsainius ir skurdinti bulvytes – jie turi žinoti, kaip gaminamas kiekvienas patiekalas.

Po keletą dienų per metus net ir „McDonald's“ biuro darbuotojai turi galimybę ateiti ir padirbėti kuriame nors tinklo restorane. Tai esą padeda neatitrūkti nuo realybės.

Ir nors pernai sklandė kalbos, kad „McDonald's“ tinklas išgyvena ne pačius geriausius laikus, V.Janevskis džiaugėsi, kad dvidešimtąsias savo veiklos metines Lietuvoje tinklas šventė turėdamas didžiausią apyvartą per 20 metų.

Per praėjusius finansinius metus „McDonald's“ restoranuose Lietuvoje buvo aptarnauta daugiau nei 7,7 mln. lankytojų, o įmonės pradavimai Lietuvoje viršijo 18 milijonų eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.