Itališko raudonojo vyno paslaptis – populiarios vynuogių veislės

Jei esate smalsūs ir jums norisi pažinti kuo daugiau raudonųjų vynų, Italija yra kaip tik ta šalis, kurioje tai galite padaryti. Saulėtoji Italija garsėja savo didžiule vietinių vynų įvairove. Vietiniai netgi juokauja – jei norite išragauti visas itališkas raudonąsias vynuoges ir iš jų spaudžiamus vynus jums gali prireikti net kelerių metų. Rizika, kad du kartus paragausite tokį patį vyną – labai maža.

Saulėtoji Italija garsėja savo didžiule vietinių vynų įvairove.<br>123rf.com nuotr.
Saulėtoji Italija garsėja savo didžiule vietinių vynų įvairove.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-24 09:20, atnaujinta 2017-05-20 19:27

Štai, pavyzdžiui, žinomiausios itališkos raudonosios vynuogių veislės 'Sangiovese' visoje šalyje yra net dešimtys rūšių. Pristatome jums septynas įdomiausias ir populiariausias itališkas raudonųjų vynuogių veisles, iš kurių spaudžiami itin kokybiški ir gero skonio itališki raudonieji vynai.

'Corvina' – Šiaurės Italija

Veneto provincijoje Valpolicella kalvų slėniuose esančiuose vynuogynuose auganti 'Corvina' vynuogių veislė ypač vertinama italų. Iš kruopščiai rankomis suskintų vynuogių spaudžiamas vienas garsiausių ir geriausių itališkų raudonųjų vynų Amarone. Tai stiprus, sodraus, pikantiško ir harmoningo skonio vynas su vyšnių, slyvų ir migdolų aromatais.

Dėl brangaus Amarone gaminimo (vynuogės pirmiausia džiovinamos, o tik po to fermentuojamos ir brandinamos ąžuolo statinėse) šis vynas paprastai yra brangesnis nei kiti itališki vynai. 2009 metais Italijos ir viso pasaulio vyno ekspertų ypatingai vertinamas „Amarone di Valpolicella“ vynas gavo ilgai lauktą DOCG statusą – aukščiausią itališkų vynų kokybės kategoriją.

Ilgai išliekančio malonaus skonio ir švelnių taninų turintis vynas dera su raudonos mėsos patiekalais.

Vertinantieji tikrai kokybiškus vynus turėtų išbandyti „ZONIN AMARONE DELLA VALPOLICELLA DOCG“ raudonąjį vyną. Vienos seniausių Italijos vyno daryklos vynas net dvejus metus brandinamas slovėniško ąžuolo statinėse.

Ragaujant intensyvaus rubino raudonumo spalvos su purpuriniais atspalviais vyną jaučiamas laukinių uogų aromatas ir vaisiškas sudžiovintų vynuogių užuominomis skonis. Šis ypatingas vynas dera prie gurmaniškų patiekalų ar brandinto sūrio. Taip pat gali būti geriamas valgio pabaigoje.

Dar vienas jau kelis šimtmečius valdomos Zoninų šeimos vyno daryklos pasididžiavimas – „ZONIN RIPASSO VALPOLICELLA SUPERIORE DOC“ vynas. Šio „ripasso“ metodu gaminamo vyno pagrindą taip pat sudaro garsioji Corvina vynuogė.

Ragaujant rubino raudonumo spalvos su purpuriniais atspalviais vyną atsiskleidžia vyšnių, slyvų, tabako ir tamsaus šokolado aromatai. Jaučiamas vaisiškumas ir egzotiniai prieskoniai, vidutinio stiprumo taninai bei ilgai išliekantis poskonis. Vynas puikiai dera prie skrudintos mėsos bei makaronų patiekalų.

Beje, „superiore“ terminas, ženklinantis Valpolicella DOC vynuogynų vyną, gaminamas visiškai kitaip nei kiti vynai. Pagal vyno gamybą kontroliuojančių organizacijų reikalavimus, derlius sirpinamas gerokai ilgiau, o minimalus alkoholio, kaip derliaus prisirpimo rodiklis taip pat turi būti didesnis nei įprastai – 12 ar daugiau procentų.

Dar vienas „superiore“ vyną išskiriantis bruožas – bent metus trunkantis vyno išlaikymas iki pardavimo. Dažniausiai kokybiškas „superiore“ vynas laikomas didelės talpos ąžuolinėse statinėse.

'Barbera' – Šiaurės Italija

Niekas nežino, kokiame regione gimė 'Barbera' vynuogių veislė. Viena aišku tikrai – tai šimtu procentu itališka uoga, auganti Pjemonto regione Šiaurės Vakarų Italijoje. Tai viena populiariausių ir labiausiai auginamų vynuogių veislių net ir pasauliniu mąstu. Stiprus, labai tamsios spalvos, lengvų taninų rūgštus vynas idealiai tinka prie tradicinio itališko maisto. Ragaujant labai gerai atsiskleidžia raudonųjų uogų, vanilės, šokolado aromatai.

Turėkite omenyje, kad paprastai iš Barbera vynuogių gaminamas vynas nėra skirtas ilgam išlaikymui.

'Nebbiolo' – Šiaurės Italija

Tame pačiame Pjemonto regione auginama ir dar viena labai populiari raudonųjų vynuogių veislė – 'Nebbiolo'. Dėl Pjemontą vėlyvo rudens dienomis apgaubiančio rūko savo vardą pelniusi 'Nebbiolo' vynuogė noksta iki pat vėlyvo rudens. Italijoje auginama nuo XIII amžiaus 'Nebbiolo' yra tikras italų pasididžiavimas.

Nors 'Nebbiolo' ir nėra tokia garsi kaip kita itališka vynuogė 'Sangiovese', būtent ji yra laikoma itališkųjų raudonųjų vynuogių karaliene. Iš 'Nebbiolo' gaminami vieni labiausiai vertinamų ir brangiausių itališkų raudonųjų vynų Barbaresco ir Barolo. Jie yra kurie skirti ypač ilgam išlaikymui.

Iš 'Nebbiolo' vynuogių gaminamas vynas yra ryškus, pasižymi plytų atspalviu, dėl ilgo brandinimo ypač kompleksine aromatų puokšte, kurioje galima rasti žibuoklių, vyšnių, aviečių, rožių žiedlapių, trumų, tabako, slyvų, saldymedžio ir net dervų aromatus bei skonius. Barolo vynas yra stipresnis, o jo giminaitis Barbaresco – elegantiškesnis.

'Sangiovese' – Centrinė Italija

Toskanos regiono pasididžiavimas – 'Sangiovese' vynuogių veislė yra žinomiausia ir populiariausia vietinė Italijos raudonųjų vynuogių veislė. Iš jų spaudžiami tokie garsūs ir vyno ekspertų ypač vertinami kokybiški raudonieji Italijos vynai kaip Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano ir populiarusis Chianti.

Senovės romėnų vyriausiojo dievo Jupiterio kraujas – štai ką reiškia iš italų kalbos išverstas 'Sangiovese' veislės pavadinimas.

Iš šių vynuogių spaudžiamas vynas išsiskiria žemuogių, vyšnių, kitų raudonųjų uogų aromatais. Be to, labai gerai tinka brandinimui ąžuolo statinėse, nuo kurių įgauna kompleksiškumą ir žemiškas natas. Iš 'Sangiovese' gaminamas vynas pasižymi aukštesniais nei vidutiniai taninais ir rūgštingumu.

Tiems, kurie vertina kokybiškus gėrimus ir nori tokio vyno, kuriame geriausiai atsiskleistų garsiosios 'Sangiovese' geriausios savybės, vyno ekspertai pataria išbandyti aukščiausios kokybės „ZONIN REGIONS CHIANTI DOCG“ raudonąjį vyną.

Ragaujant šį rubino spalvos su granatų atspalviu vyną jaučiamas vyšnių, laukinių uogų, žibuoklių aromatas. Gurmaniško, subalansuoto skonio vynas kol jaunas dera prie aromatingų lengvų patiekalų, ypač prie tradicinės Toskanos virtuvės. Po 3 – 4 metų, rekomenduojama ragauti prie troškintos mėsos, brandintų sūrių.

'Montepulciano' – Pietų Italija

Abruco vynuogių regione auginama 'Montepulciano' vynuogių rūšis ilgą laiką buvo nepelnytai nuvertinama ir naudojama tik nekokybiškiems maišytiems vynams gaminti. Tačiau dabar situacija visai kitokia. Iš 'Montepulciana' raudonųjų vynuogių spaudžiamas kokybiškas solidus vynas.

Kaip žinia, italai vertina gerus vynus. Tad jei pasitikite italų skoniu, turėkite omenyje, kad daugiau nei du trečdaliai vyno, pagaminto iš Montepulciano vynuogių, suvartojama gimtojoje Italijoje.

Vietiniai šį tamsios spalvos vyną vertina dėl įvairių priežasčių: ryškaus skonio, vidutinio ar didelio intensyvumo aromato, miško uogų, gėlių, braškių, egzotiškų prieskonių bei vyšnių kvapo, mažo rūgštingumo. Ne paskutinėje vietoje ir tai, kad 'Montepulciano' vynas nėra brangus. Taip yra todėl, kad 'Montepulciano' vynuogės auga Pietų Italijoje, kur žemė ir darbo jėga pigesnė nei kituose šalies regionuose.

Dažniausiai skirtas neilgam laikymui šis vynas dera su makaronų patiekalais. Prie ąžuolo statinėse brandinto 'Montepulciano' tiks mėsos patiekalai, kietasis sūris.

Vynų ekspertai siūlo išbandyti italų šeimos valdomos „Zonin“ vyno daryklos gaminamą „ZONIN MONTEPULCIANO D’ABRUZZO DOC“ vyną. Šis briliantinės šilto rubino spalvos vynas yra brandinamas slovėniško ąžuolo statinėse. Ryškaus, šiek tiek aštroko aromato, sauso skonio vynas yra gerai subalansuotas, jaučiamas ilgai išliekantis vaisiškas poskonis.

'Primitivo' – Pietų Italija

Būkite ramūs – „primitivo“ tikrai nereiškia, kad šis vynas prastas ir primityvus. Viename neturtingiausių Italijos regionų – Apulijoje – auganti 'Primitivo' vynuogių veislė po truputį užkariauja vyno mėgėjų pripažinimą ir įvertinimą visoje Italijoje ir už jos ribų. Ir visiškai pelnytai.

Kalbama, kad tokį ne visai palankų vardą vynmedžiai gavo dėl anksčiau už kitus Apulijos vynmedžius prisirpinamo derliaus. Italų kalboje „primo“ reiškia „pirmasis“. Panaši į kalifornietišką 'Zinfandel' vynuogę, nuo senų laikų Apulijoje auginama 'Primitivo', manoma, atkeliavo iš Kroatijos.

Iš 'Primitivo' vynuogių gaminamas vynas dar vadinamas stipria vaisių bomba. Vynuogės noksta labai greitai, todėl 'Primitivo' vynas išsiskiria didele alkoholio koncentracija. Geras, kokybiškas Apulijos 'Primitivo' yra labai tamsios spalvos. Tiesa, jauname amžiuje visada yra purpurinio atspalvio. Uodžiant vyną justi tabako, vyšnių, braškių, gervuogių, mėlynių bei prieskonių aromatai.

'Primitivo' skonį dažnai vyno ekspertai lygina su švelniu milžinu. Ragaujant jaučiamas svarus, tačiau tuo pat metu ir salstelėjęs skonis.

Jei mėgstate ant grilio keptą mėsą, puikus pasirinkimas prie jos bus 'Primitivo' vynas. Gerai dera su kiauliena, šonkauliukais, steikais. Šis, vis daugiau gerbėjų net ir Lietuvoje užkariaujantis vynas idealiai dera ir prie itališkos picos.

Norintiems pažinti 'Primityvo' vynuogę, geras pasirinkimas – „ZONIN PRIMITIVO SALENTO IGT“ raudonasis vynas. Iš vaizdingame Salento pusiasalyje augančių 'Primitivo' vynuogių pagamintas vynas yra tamsios, rubino raudonumo spalvos.

Ragaujant labai gerai jaučiamos prinokusių raudonųjų uogų, slyvų ir saldžių prieskonių užuominos. Sauso, svaraus ir išskirtinai aptakaus vyno skonis burnoje išlieka ilgai. Šis vynas dera su makaronų, mėsos patiekalais, taip pat įvairiais sūriais.

'Nero d‘Avola' – Pietų Italija

Italijos pietuose antra pagal populiarumą ir bene įdomiausia raudonoji vynuogė yra Sicilijos saloje auganti 'Nero d’Avola' („tamsa iš Avolo“ – išvertus iš italų kalbos). Ši vynuogių veislė ypač išpopuliarėjo šio amžiaus pirmąjį dešimtmetį.

'Nero d’Avola' gali būti tarsi chameleonas – lengvas kasdienis su prisirpusių raudonųjų vaisių aromatais arba kompleksiškesnis, dažnai brandinamas ąžuolinėse statinėse. Jis paprastai yra labai tamsios spalvos ir pasižymi ryškesniais gervuogių, kitų tamsių uogų, šokolado aromatais. Sunkaus, tačiau švelnaus skonio, pasižymintis vidutinio intensyvumo taninais bei rūgštingumu vynas vertas būti išbandytu. Ypač jei keliausite po Siciliją.

------

„Zonin“ iki mūsų dienų yra šeimos valdoma vyno darykla. Tai viena didžiausių ir seniausių šeimos valdomų vyno daryklų Italijoje. Jai priklauso daug vyno dvarų visoje šalyje. Kiekvienas vyno dvaras turi atskirus vynuogynus, kuriuose iš auginamų vynuogių gaminami vynai brandinami dvaruose.

Kokybiškus ir vertingus „Zonin“ vynus dabar gali išbandyti ir Lietuvos vyno mėgėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.