Trys itališko putojančio vyno kokteiliai su vaisiais

Atsipalaidavę ir gyvenimu džiaugtis mokantys italai neįsivaizduoja nė vienos savo šventės be populiariausio itališko putojančio vyno „Prosecco“. Pietiečiai jį geria ir vieną, ir maišo į kokteilius. Pastarieji ypač populiarūs karštomis vasaros dienomis.

Pikantiškas kokteilis su „Prosecco“.<br>123rf.com nuotr.
Pikantiškas kokteilis su „Prosecco“.<br>123rf.com nuotr.
Daugkartinis Lietuvos barmenų čempionatų nugalėtojas ir pasaulinių konkursų dalyvis Robertas Janovskis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugkartinis Lietuvos barmenų čempionatų nugalėtojas ir pasaulinių konkursų dalyvis Robertas Janovskis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tradicinis itališkas kokteilis su „Prosecco“ – „Bellini“.<br>123rf.com nuotr.
Tradicinis itališkas kokteilis su „Prosecco“ – „Bellini“.<br>123rf.com nuotr.
„Spritz Veneciano“, dar žinomas kaip „Aperol Spritz“.<br>123rf.com nuotr.
„Spritz Veneciano“, dar žinomas kaip „Aperol Spritz“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 29, 2016, 11:59 AM, atnaujinta May 20, 2017, 8:59 AM

Garsus barmenas, daugkartinis Lietuvos barmenų čempionatų nugalėtojas ir pasaulinių konkursų dalyvis Robertas Janovskis pastebi, kad kokteiliai su putojančiu vynu populiarėja ir Lietuvoje. O paklaustas, su kuo geriausiai dera putojantis vynas, nė nemirktelėdamas atsako, kad švieži įvairiaspalviai vaisiai.

– Gal galite pasidalinti keletu patarimų, kaip patiekti kokteilius su putojančiu vynu? – pasiteiravome barmeno R.Janovskio.

– Svarbiausias patarimas, kaip pateikti bet kokius kokteilius yra labai paprastas – skaniai! Na, bet kalbant rimtai, kokteilio aromatui ir skoniui didelę įtaką turi taurės forma.

Kokteiliai su putojančiu vynu dažniausiai yra pateikiami didelėje burbulo formos taurėje ant kojelės, dar vadinamoje „Copa“ arba aukštoje siauroje ant kojelės taurėje, dar kitaip vadinamoje šampaninėje arba „Flute“. Kokteilius su putojančiu vynu galima drąsiai tiekti ir kuo didesnėje raudonojo vyno taurėje.

Didelę burbulo formos taurę „Copa“ arba tiesiog didesnę raudonojo vyno taurę pripildykite ledu, pjaustytais vaisiais ar uogomis ir užpilkite putojančiu vynu. Tokį kokteilį dar galite pagardinti soda, mėgstamu limonadu ar šviežiomis sultimis.

Į mums įprastą aukštą šampaninę „flute“ formos taurę ant kojelės pilkite gerai atšaldytą putojantį vyną su šviežių vaisių tyrėmis. Čia ledo nereikia. Iš fleitos formos taurės paprastai geriami tokie tradiciniai itališki kokteiliai su „Prosecco“ kaip „Bellini“, „Rossini“.

Kokteiliams su putojančiu vynu dar naudojamos ir gal kiek mažiau žinomos taurių rūšys kaip „Sauser“ ar „Coupe“ – plačios žemos šampaninės taurės su kojele. Visgi, turint daugiau žinių ir kokteilių plakimo patirties, galima gėrimams pritaikyti ir visiškai kitokias neįprastas taures.

– Su kuo geriausiai dera „Prosecco“?

– Žinoma, kad šviežiais vaisiais ir uogomis! Ne be reikalo „Bellini“ kokteilis jau beveik 80 metų yra vienas populiariausių kokteilių visame pasaulyje.

Beje, ar žinojote, kad originalųjį „Bellini“ italas barmenas Giuseppe Cirpriani Venecijoje sukūrė naudodamas tik šviežius trintus persikus ir sausą putojantį vyną „Prosecco“? Gaila, kad Lietuvoje vis dar manoma, kad šis tradicinis itališkas gėrimas yra labai saldus ir plakamas naudojant cukrų, sirupą ar likerį.

Su šviežiais vaisiais bei uogomis maišomi ir kiti Italijoje gimę, bet visame pasaulyje labai populiarūs kokteiliai. Pavyzdžiui, „Puccini“ kokteiliui naudojamas „Prosecco“ ir šviežiai spaustų mandarinų sultys. „Rossini“ kokteilis maišomas iš šviežių trintų braškių ir „Prosecco“. „Tintoretto“ kokteiliui naudojamas „Prosecco“ ir šviežiai spaustos granatų sultys.

Visi šie kokteiliai ypač tinka karštoms vasaros dienoms, kai norisi šalto ir gaivaus gėrimo su daugybe vaisių. Tik maišydami kokteilius, jokiu būdu nepamirškite putojančio vyno pirmiausia gerai atvėsinti.

– Ar egzistuoja kokteilių mados? Kokios jos šiuo metu?

– Taip, egzistuoja. Tik jos kitokios nei, tarkime, drabužių ar alkoholinių gėrimų. Nepakanka nusipirkti madingo alkoholinio gėrimo butelio. Kokteilį reikia plakti čia ir dabar, o tam reikia žmogaus, kuris išmano, kaip tą daryti.

Žinių trūkumas, patirties stoka vis dar yra didžiausia mūsų šalies barmenų problema. Štai kodėl Lietuvoje, priešingai nei vakarų šalyse, kokteilių madas diktuoja ne barmenai, o klientai. Todėl aš neįsivaizduoju, kada ateis diena, kai Lietuvoje bus madingi tokie kokteiliai kaip „Dry Martini“. Nors būtent jis šiuo metu yra vienas madingiausių kokteilių Vakarų šalyse.

Be abejo, reikia pripažinti, kad kokteilių mados Niujorke ar Čikagoje skiriasi nuo tų, kurias diktuoja Londono ar Paryžiaus geriausi barmenai. Tai, kas madinga tam tikrame regione ar šalyje priklauso nuo daugelio dalykų: šalies išsivystymo lygio, alkoholio vartojimo kultūros, tradicijų.

Visgi, pastebima tai, kad visas pasaulis gręžiasi į natūralumą. Todėl vis labiau vertinami gėrimai, pagaminti iš natūralių ingredientų, vadinamieji „home-made“ kokteiliai, pagaminti iš namų gamybos ingredientų.

Barmenas R.Janovskis dalijasi trijų lengvai pagaminamų kokteilių su „Prosecco“ receptais.

Tradicinis itališkas kokteilis su „Prosecco“ – „Bellini“

Jums reikės:

skanių, jūsų mėgstamų persikų

jūsų mėgstamiausio putojančio vyno „Prosecco“.

Paruošimas:

Persikus sutrinkite ir atvėsinkite. Taip pat atvėsinkite ir putojantį vyną. Į atvėsintą, jums labiausiai patinkančią taurę dėkite persikų tyrės (pagal savo skonį) ir užpilkite „Prosecco“. Jei norėsis saldesnio kokteilio, dėkite daugiau vaisių tyrės ar ją pasaldinkite trupučiu cukraus.

„Spritz Veneciano“, dar žinomas kaip „Aperol Spritz“

Jums reikės:

2 dalių (pvz., 50 ml) aperityvo „Aperol“

3-4 dalių (75 – 100 ml) mėgstamo putojančio vyno „Prosecco“

Pagal skonį sodos ar gazuoto mineralinio vandens

Paruošimas:

Į didelę vyno taurę pridėkite ledukų (tegul jie užima ¾ taurės) ir ant jų užpilkite aperityvą, putojantį vyną ir sodos vandenį. Vasarą norisi daugiau sodos vandens ar daugiau ledukų, tad nepagailėkite. Papuoškite apelsino griežinėliais.

Pikantiškas kokteilis su „Prosecco“

Jums reikės:

šviežių braškių

šviežių baziliko arba mėtos lapelių

pipirų arba kalendros.

Paruošimas:

Į maisto trintuvą sudėkite braškes, šviežio baziliko ar mėtos lapelius ir smulkintus pipirus (jei nepatinka pipirai, galite naudoti kalendrą). Viską sutrinkite. Gautą tyrę gerai atšaldykite. Į atvėsintą „flute“ formos taurę pilkite pagardintą braškių tyrę ir užpilkite atvėsintu „Prosecco“. Papuoškite mėtų lapeliais ar bazilikais, galite užtarkuoti šokolado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?