Receptai: maistas ir itališkas putojantis vynas „Prosecco“

Jei manote, kad itališkas putojantis vynas „Prosecco“ tinka tik prieš vakarienę kaip aperityvas, labai klystate. Visame pasaulyje populiariausią itališką vyną galite patiekti visos vakarienės metu. Kai kurie vyno ir maisto derinimo ekspertai netgi juokauja – jei nežinote, kokį vyną priderinti prie pasirinktų patiekalų, niekada nesuklysite pasirinkę „Prosecco“.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2016, 5:00 PM, atnaujinta May 19, 2017, 7:02 AM

Lengvo ir gaivaus skonio burbuliukai papuoš, rodos, net paprastą bičiulių susiėjimą bei pagardins pačius įvairiausius patiekalus. „Prosecco“ dera ir prie tradicinių itališkų, ir net prie aštresnių meksikietiškų ar Azijos virtuvės patiekalų.

Veneto regione iš Glera vynuogių dar nuo romėnų laikų gaminamas subtilaus skonio itališkas putojantis vynas patiekalams padeda atskleisti pačias geriausias savo savybes. Tad pakvieskite bičiulius išskirtinės vakarienės!

Siūlome jums tris gardžius patiekalus, kuriems paruošti užtruksite nedaug laiko, o patiekę kartu su taure putojančio „Zonin Prosecco“ sulauksite daug komplimentų.

Meliono ir itališko kumpio užkandis

Užtruksite 10 min.

Jums reikės (4 porcijoms):

1 gerai prisirpusio, bet tvirto meliono

12 griežinėlių itališko kumpio (apie 170 g)

1 ¼ puodelio gražgarsčių lapelių

2 šaukštų kokybiško alyvuogių aliejaus

3 citrinų, supjaustytų ketvirčiais

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

Paruošimas:

Perpjaukite melioną per pusę, pašalinkite sėklas ir padalinkite į 12 lygių dalių. Aštriu peiliu nuimkite odelę. Kiekvieną meliono gabalėlį apvyniokite kumpio griežinėliu. Kiekvienos lėkštės centre padėkite saujelę gražgarsčių. Aplink jas sudėkite tris meliono ir kumpio suktinukus. Apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus. Papuoškite citrinos ketvirčiu ir apibarstykite šviežiai maltų juodųjų pipirų. Patiekite šiek tiek atšaldytą.

Vištienos vėrinukai su žaliąja citrina

Užtruksite 30 min.

Jums reikės (4 porcijoms):

Marinatui

1 didelės žaliosios citrinos sulčių ir žievelės

3 šaukštų kokybiško aliejaus

2 šaukštų džiovintų aštriųjų pipirų dribsnių

2 česnako skiltelių

1 šaukštelio druskos

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

¼ puodelio tekilos

Vištienai

4 vištos krūtinėlių, supjaustytų į 3 – 4 cm gabalėlius

2 raudonųjų paprikų, supjaustytų į 3 – 4 cm kvadratėlius 2 žaliųjų citrinų

1/4 puodelio smulkintos šviežios kalendros

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus. Sudėkite vištienos gabalėlius. Gerai sumaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir porą valandų pamarinuokite šaldytuve.

Vandenyje pamirkykite medinius iešmelius. Įkaitinkite kepsninę. Suverkite vėrinukus, keisdami vištieną su raudonąja paprika. Kiekvieną pusę apkepkite 5 – 6 minutes.

Perpjaukite perpus žaliąsias citrinas. Jas taip pat lengvai apkepkite (žievele į viršų). Vėrinukus apiverskite kalendra. Patiekite su ryžiais ir apkepta žaliąja citrina. Ryžius galite keisti šviežių daržovių salotomis.

Nektarinų ir „Prosecco“ šerbetas

Užtruksite 45 min.

Jums reikės (4 porcijoms):

Jums reikės:

6 didelių prisirpusių nektarinų, nuluptų ir supjaustytų

2/3 puodelio „Zonin Prosecco“ putojančio vyno

6 šaukštai skysto medaus

2 šaukštelių citrinos sulčių

Paruošimas:

nulupkite nektarinus, pašalinkite kauliuką. Supjaustykite gabalėliais ir sutrinkite trintuvu ar maišytuvu. Vaisių tyrę supilkite į didelį indą. Ten pat supilkite „Zonin Prosecco“ putojantį vyną, medų ir citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite.

Perpilkite į metalinį ar plastikinį platų indą su dangteliu ir dėkite į šaldiklį. Maždaug kas pusę valandos šakute ar metaliniu šaukštu permaišykite, o paskui palikite per naktį šaldiklyje. Gerai išmaišykite prieš patiekdami.

7 patarimai, kuriuos vertėtų prisiminti, derinant „Prosecco“ su maistu:

Nebijokite jei „Prosecco“ savo skoniu skirsis nuo patiekalų. Lengvo ir gaivaus skonio itališkas putojantis vynas tinka prie pačių įvairiausių patiekalų – ir tų, kurie savo skoniu papildo, ir kurie kontrastuoja su gėrimo skoniu.

Putojantis vynas visada gerai dera su žaliomis lapinėmis salotomis, jūros gėrybėmis, sūriais, žuvies, paukštienos patiekalais, itališku kumpiu, omletais, grybais, riešutais ir net spragintais kukurūzais.

Gaivaus skonio putojantis vynas gali būti patiekiamas net ir prie tradicinių riebių lietuviškų valgių. „Prosecco“ atgaivins gomurį ir nuplaus sodrų patiekalo skonį. Paragaukite ir įvertinkite naują, neįprastą derinį.

Jei svečius vaišinate skirtingais patiekalais ir nenorite suklysti, rinkitės ypač sausą „Extra Brut“ arba „Brut“ putojantį vyną.

Jei norite kokybiško putojančio vyno, rinkitės vienos seniausių Italijos vyno gamintojų „Zonin“ putojančius vynus. Šeimos valdoma vyno darykla ypač garsėja savo „Zonin Prosecco Cuvee 1821 DOC“ ir „Zonin Prosecco Special Cuvee DOC“ putojančiais vynais. Šie gerai subalansuoto skonio vynai gerai dera su žuvies patiekalais ir įvairiais užkandžiais. Stiprų vaisių, gėlių ir obuolių aromatą turintys vynai taip pat gali būti geriami ir kaip aperityvai.

Prie sauso „Prosecco“ ne itin derės labai saldūs desertai. Prie taurės sauso putojančio vyno patiekite gaivius, vaisiško skonio desertus. Jie gali būti pagardinti ir nesaldžia grietinėle. Jei mėgstate labai saldžius desertus, verčiau rinktis pusiau sausą vyną, pavyzdžiui, „Zonin Prosecco Ice Demi Sec“.

Putojantį vyną patiekite atšaldytą iki +(5-7) ºC temperatūros. Gardžios ir smagios vakarienės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.