Tai įdomu: daržovių kelias nuo daržo iki mūsų krepšelių

Lietuvos gyventojai jau spėjo įprasti prie šiuolaikinio gyvenimo patogumų – prireikus šviežių daržovių visi žino, kad jas lengvai pasieks prekybos tinklo parduotuvėse.

Į parduotuves patenkančių daržovių kokybė kruopščiai tikrinama.<br>123rf nuotr.
Į parduotuves patenkančių daržovių kokybė kruopščiai tikrinama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2016, 2:05 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:41 AM

Bet ne visi pagalvoja, kiek reikia skirtingų etapų, kad į savo pirkinių krepšelį gyventojai parduotuvėje galėtų įsidėti bulvių, agurkų, pomidorų ar kitų šalyje užaugintų daržovių.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia spalvingą daržovių kelią nuo daržo iki jūsų krepšelio.

Daržoves tikrina ir laboratorijose

Kad gyventojams parduodamų daržovių kokybę ir ūkių padėtį Lietuvoje reguliariai tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, žino daugelis.

Tačiau ne visi girdėjo, kad naujo derliaus daržovių kokybę ūkininkai visuomet turi patikrinti ir maisto kokybės laboratorijose.

Pavyzdžiui, lietuviškų bulvių augintojai tiria ne tik bulves, bet ir jų daigus ar dirvožemį, kad būtų tikri, jog daržovėse išlaikytas mitybai tinkamas mineralų kiekis, o pačių bulvių neužpuolė virusinės ir bakterinės infekcijos.

Šilutės rajone bulves auginantis ir prekybos tinklui „Iki“ tiekiantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad vien daržovių kokybės tikrinimu augintojai neapsiriboja: „Net ir daržovių sėklos su laiku sensta, tad užaugintos bulvės gali netekti naudingų mineralų ar skonio.

Dėl šios priežasties, kiekvienais metais dalį sėklų atnaujiname ir jas vėl tikriname Valstybinėje augalų apsaugos tarnyboje, kad būtume tikri, jog užaugusios bulvės bus sveikos ir jose bus išlaikytas tinkamas trąšų ir mineralų kiekis“.

Mineralų ir cheminių medžiagų kiekį tiria ir kitų daržovių – salierų, porų, agurkų, pomidorų ar salotų – augintojai.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė B.Čaikauskaitė pasakoja, kad kokybės tikrinimai laboratorijomis nesibaigia: „Kiekvieną kartą prieš pradėdami bendradarbiauti su daržovių augintojais mes taip pat patikriname visų ūkių higienos ir kokybės sąlygas. Tokiu būdu įsitikiname, kad gauname kokybiškas daržoves.

Negana to, stengiamės įvertinti paklausą ir nustatyti konkrečius užsakomų daržovių kiekius, kuriuos spėtume sėkmingai išparduoti“.

Į parduotuves iš visos Lietuvos – ir per 24 valandas

Kokybės ir sveikatos reikalavimus atitinkančias daržoves ūkininkai iš visos Lietuvos įprastai veža į prekybos tinklų logistikos centrus – prekybos tinklo „Iki“ atveju daržovės atvežamos į Panevėžį.

„Kadangi kruopščiai atsirenkame tiekėjus, kiekvieną ankstyvą rytą gauname daržoves iš visos Lietuvos – taip užtikriname aukščiausią kokybę.

Pavyzdžiui, mūsų privataus prekės ženklo linijos „IKI ŪKIS“ bulvės yra auginamos Šilutės regione.

Švieži salierai ir porai – užauginti Panevėžyje, o Lietuvoje vis populiarėjančios aisbergo salotos dygsta Raseiniuose“, – atskleidžia prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė B.Čaikauskaitė.

Privataus prekės ženklo linijai „IKI ŪKIS“ bulves auginantis ūkininkas K. Macijauskas prideda, kad prekybos tinklui prireikus daržovių šeštadienio rytą, bulvės pradedamos kasti tik penktadienį: „Iškasę bulves jas nuvalome, patikriname daržovių kokybę ir tik tada pristatome šviežias bulves pačiam prekybos tinklui“.

Prekybos tinklų logistikos centruose kruopščiai patikrinama gautų daržovių kokybė, jos yra atrenkamos pagal dydį ir išvaizdą, o vėliau nuplaunamos.

Pavyzdžiui, morkos, burokėliai, kopūstai ar kitos daržovės nuplaunamos vandeniu, o nuo bulvių žemės yra nuvalomos specialiais šepetėliais.

Po visų procedūrų daržovės keliauja į parduotuves po visą Lietuvą – neretai šviežiai nuskintos daržovės jas pasiekia ir per parą, ilgiausiai per dvi.

Parduotuvėse – perrenka kas valandą

Į parduotuvių lentynas atkeliavusių šviežių daržovių kokybė taip pat kruopščiai prižiūrima.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė atkreipia dėmesį, kad siekiant, kad pirkėjai įsigytų tik nepriekaištingos kokybės daržoves, parduotuvių darbuotojai visas daržoves tikrina ir perrenka kas valandą.

„Gyventojai Lietuvoje labai vertina šviežumą ir maisto kokybę, todėl tam skiriame ypač daug dėmesio. Norime būti tikri, jog į pirkėjų krepšelius pateks tik aukščiausios kokybės maistas“, – pasakoja prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.