Lietuvis tapo geriausiu jaunuoju šefu Baltijos šalyse

Praėjusį savaitgalį Latvijos sostinėje Rygoje Baltijos šalių kulinarijos konkurse „Baltic Culinary Heritage 2016“ geriausiu jaunuoju virėju paskelbtas lietuvis Erikas Janerikas, o Lietuvos komandai atiteko Sirgalių simpatijų prizas.

Jaunasis šefas Erikas Janerikas.<br>Organizatorių nuotr.
Jaunasis šefas Erikas Janerikas.<br>Organizatorių nuotr.
Čempionato teisėjai.<br>Organizatorių nuotr.
Čempionato teisėjai.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
Estijos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
Prieš prasidedant konkursui.<br>Organizatorių nuotr.
Prieš prasidedant konkursui.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
Latvijos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos desertas.<br>Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos pagrindinis patiekalas.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komanda.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
Lietuvos komandos užkandis.<br>Organizatorių nuotr.
T.Piskarskaitė, A. Stoškus, Latvijos virėjų klubo valdybos pirmininkė S.Riškova, A.Kubilius, E.Jarenikas.<br>Organizatorių nuotr.
T.Piskarskaitė, A. Stoškus, Latvijos virėjų klubo valdybos pirmininkė S.Riškova, A.Kubilius, E.Jarenikas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Sep 12, 2016, 11:55 AM, atnaujinta May 13, 2017, 9:03 AM

Pirmą kartą organizuotą konkursą laimėjo Latvijos komanda, o nugalėtojus skelbusi tarptautinė komisija pripažino, jog tokios varžybos – efektyvi tiek Baltijos šalių virtuvės, tiek pačių valstybių rinkodaros priemonė.

„Daugiau nei dešimt metų su kolegomis iš Latvijos ir Estijos susitikdavome Sankt Peterburge vykusiame „Baltic Culinary Star Cup“ konkurse. Jame ne tik varžėmės, bet pirmiausia dalinomės patirtimi, idėjomis, sėmėmės žinių.

Praėjusiais metais nusprendus neberengti konkurso, su kolegomis latviais ir estais vieningai sutarėme, jog reikalingas renginys, kuriame galėtume ir ateityje susitikti, skatinti bei įvertinti savo pažangą. Remiantis ankstesne patirtimi Sankt Peterburge, gerai žinojome, kokios turi būti šio konkurso taisyklės, ko turime siekti“, – sakė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas, šefas Darius Dabrovolskas.

Remiantis „Baltic Culinary Heritage 2016“ konkurso taisyklėmis, šalį atstovaujančią komandą turėjo sudaryti bent 5 metų patirtį turintis šefas, konditeris su bent 3 metų profesine patirtimi, jaunasis šefas iki 23 metų amžiaus bei komandos kapitonas.

Lietuvai atstovavo restorano „Time“ šefas Andrius Kubilius, restorano „Dublis“ konditerė Toma Piskarskaitė bei pas šefą Darių Dabrovolską restorane „Chef2Food House“ profesinio amato besimokantis Erikas Jarenikas. Kapitono pareigos atiteko restoranų grupės „Fortas“ gamybos vadovui Arūnui Stoškui.

Vis tik pirmą kartą organizuojant konkursą nepavyko išvengti nesusipratimų – į Rygą konkurso išvakarėse atvykusi Lietuvos komanda sužinojo, jog turėjo atsivežti produktus, įvardintus iš anksto pateiktame konkurso organizatorių sąraše.

Komandai teko mobilizuotis ir per keturias valandas kaimyninėje sostinėje susirasti bei įsigyti visus reikiamus produktus ir jau penktadienio rytą stoti į kovos ringą. Jame per 2 val. 50 min. lietuviai turėjo pagaminti tris patiekalus komisijai ir 30 kviestinių svečių.

Patiekalų pagrindinius ingredientus komandos sužinojo tik prasidėjus varžyboms. Tai buvo starkis užkandžiui, triušiena pagrindiniam patiekalui ir šaltalankiai desertui.

Lietuvos komanda vertinimo komisijai ir renginio svečiams kaip užkandį pateikė starkio tartarą, įvyniotą į marinuotą ridiką, parūkytą ir vytintu tryniu pagardintą ilgai virtą starkį su marinuotais svogūnais ir agurkų ikrais, kaip pagrindinį patieką lietuviai paruošė triušieną su pastarnokų kremu, žemoje temperatūroje virtu kopūstu ir kaliarope, o desertui – šaltalankių biskvitą su šaltalankių ledais ir obuolių kremu. Šį lietuvių valgiaraštį vakaro svečiai įvertino kaip geriausią tarp trijų Baltijos šalių komandų.

Tuo tarpu patiekalus vertinusią Pasaulinės šefų asociacijų draugijos (World Association of Chefs' Societies – WACS) patvirtintą komisiją sudarė 50 metų profesinės patirties turintis B kategorijos WACS teisėjas Ulrich Frehde (Švedija), WACS konkursų komiteto narys, B kategorijos teisėjas Jokob Magnusson (Islandija), WACS vice prezidentas, B kategorijos teisėjas Daniel Ayton (Jungtinė Karalystė), WACS viceprezidentas, A kategorijos teisėjas Gary Filbey (Jungtinė Karalystė) ir moterų WACS sertifikuota konditerė, B kategorijos teisėja Fransiane Tartari (Švedija).

Po pirmoje dienos pusėje vykusio konkurso jo nugalėtojai buvo apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje. Jos metu taip pat paskelbtas „Latvijos virėjas 2016“.

Šis titulas atiteko restorano „La Dome“ virtuvei vadovaujančiai šefei Kristine Strode. Latvijos Metų virėjo titulą Kristine buvo laimėjusi ir 2014 metais. Didžiausią konkurenciją jai sudarė praėjusių metų laimėtojas šefas Dinārs Zvidriņ, kuris liko antroje vietoje. Šių metų Latvijos jaunojo virėjo titulas atiteko taip pat moteriškos lyties atstovei Arta Pērkona, Rygos turizmo ir kūrybinės pramonės inžinerijos kolegijos studentei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.