Firminis jubiliejų švenčiančio Valdo Adamkaus receptas

Šiandien Lietuva sveikina dvi kadencijas šaliai vadovavusį Valdą Adamkų jubiliejaus proga. Lapkričio 3-ąją prezidentas švenčia savo 90-metį. Neseniai sunkią ligą įveikęs prezidentas vėl gyvena įprastu ritmu.

V.Adamkus su žmona Alma neseniai atšventė savo vestuvių 65-ąsias metines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Adamkus su žmona Alma neseniai atšventė savo vestuvių 65-ąsias metines.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Adamkus savo namuose Turniškėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Adamkus savo namuose Turniškėse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Martini“ kokteilis.<br>123rf nuotr.
„Martini“ kokteilis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 3, 2016, 7:10 PM, atnaujinta May 9, 2017, 4:29 PM

„Visą gyvenimą sportavau, bėgiojau, mėgau šokinėti į aukštį. Juokauju, kad šįmet peršokau 90 metų kartelę. Dabar, kaip azartiškas sportininkas, prašau Aukščiausiojo arbitro: kelkite dar per penkias padalas į 95 metų aukštumas, gal pavyks įveikti, o vėliau – pažiūrėsime“, – kalbėdamas su „Lietuvos ryto“ žurnalistu šmaikštavo V.Adamkus.

Įėjus į buvusio šalies vadovo darbo kabinetą Prezidentūroje jis žvaliai pakilo nuo kėdės ir energingu žingsniu apėjo popieriais, kvietimų, sveikinimų krūvomis nuklotą stalą. Žvelgiant į smagiai besišypsantį, pasitempusį žilagalvį vyrą sunku patikėti, kad jam – jau devyniasdešimt.

– Atrodo, kad sulaukęs jubiliejaus jaučiatės puikiai? – žurnalistas paklausė V.Adamkaus.

– Dėkingas mūsų daktarams stebukladariams, vėl pastačiusiems mane ant kojų ir leidusiems gyventi, kaip esu įpratęs. Kas antrą dieną plaukioju baseine, einu pasivaikščioti, susitikinėju su žmonėmis. Ir raudonojo vyno taurę galiu išlenkti. Gal jubiliejaus proga pasiūlyti?

Dabar savijauta tokia pat kaip ir prieš ligą, tik gal greičiau pavargstu. Padirbėjęs intensyviau valandą ar dvi prie stalo, pasijuntu pavargęs ir reikia prigulti, pailsėti. Stebėdamas Lietuvos politinį gyvenimą kartais susinervinu, svarstau, ką vertėtų daryti kitaip, ir tada save pagaunu: pamiršau, kad man jau 90, reikia tausoti savo jėgas, o ne galvoti už mūsų dabartinius vadus!

Tačiau man vis dar norisi visur dalyvauti, bendrauti su žmonėmis, sakyti savo nuomonę. Gaunu begalę kvietimų į renginius visoje Lietuvoje. Visko aprėpti neįmanoma, bet maždaug trečdaliu atvejų atsakau: „taip“ .Beveik kasdien atvažiuoju į kabinetą Prezidentūroje, nors tai ir nebūtina. Bet šis kasdienis darbo ritmas man teikia dvasios jėgų – jaučiuosi gyvenąs visavertį gyvenimą.

Visą interviu galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.

O ką V.Adamkus mėgsta valgyti?  

„Nors ir būdamas lietuviškos virtuvės patriotas, prezidentas man nemeluoja, kai paklausiu apie mėgstamiausią patiekalą. Jis išlieka sąžiningas ir pasako, kad tas valgis turi mažai ką bendro su kaimiška bulvine mūsų virtuve.

Tai – angusų jautienos kepsnys, išpjautas iš dviejų ar daugiau šonkaulių, ilgai keptas ant silpnos ugnies orkaitėje ir patiektas su sviestu ir atskirai iškepta bulve“, – rašo verslininkas Antonio Meschino knygoje „Dievų maistas“. 

O prieš pietus prezidentas V.Adamkus kartais pasiūlo savo firminį „Martini“ kokteilį.

Beje, tai vienintelis receptas, kuriuo yra pasidalinęs prezidentas. 

„Martini“ kokteilis

Jam reikės:

80 ml škotiško viskio;

40 ml „Extra Dry Martini“ vermuto;

1/4 žaliosios citrinos;

ledo.

Gaminame

Į platėjančią piltuvo formos „Martini“ taurę supilame viskį ir vermutą, išspaudžiame žaliosios citrinos sultis, įmetame du nedidelius ledo gabaliukus.

Kai kas įmeta dar ir žaliąją alyvuogę, bet V.Adamkus to nemėgsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.