Ypatinga mokykla gurmanams – šampano joje nestigs

Lietuviai vis geriau nusimano apie šampaną, domisi jo kilme, išskirtinumu, skoniais, ragauja šį prabangų putojantį gėrimą, ieško geriausių jo derinių su maistu, eksperimentuoja.

Šampano mokyklos dalyviai turės galimybę į pamėgtą gėrimą pažvelgti profesionalo akimis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šampano mokyklos dalyviai turės galimybę į pamėgtą gėrimą pažvelgti profesionalo akimis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kabašinskas šį mėnesį atidaro pirmąją Lietuvoje Šampano mokyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kabašinskas šį mėnesį atidaro pirmąją Lietuvoje Šampano mokyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kabašinskas šį mėnesį atidaro pirmąją Lietuvoje Šampano mokyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
J.Kabašinskas šį mėnesį atidaro pirmąją Lietuvoje Šampano mokyklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje daugėja žmonių, norinčių geriau pažinti šampaną.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvoje daugėja žmonių, norinčių geriau pažinti šampaną.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 14, 2016, 2:48 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 11:59 PM

Prie to nemažai prisidėjo ir šampaną aktyviai Lietuvoje populiarinantis bendrovės „JK Gėrimų namai“ ir parduotuvės „Konjako namai“ vadovas, gėrimų ekspertas Juozas Kabašinskas. Jo dėka Vilniuje buvo surengtas ne vienas renginys, kurio metu buvo galima geriau susipažinti su šampanu.

J.Kabašinskas ne tik nuolat rengia šio gėrimo degustacijas, bet ir yra kasmetinės Šampano šventės organizatorius. Jos metu į Lietuvą sukviečiami šampano gamintojai iš Prancūzijos, o lietuviai turi progą susipažinti su daugybe skirtingų šio gėrimo rūšių.

Reaguodamas į augantį žmonių susidomėjimą, šiemet J.Kabašinskas tapo ir Pasaulinės šampano dienos minėjimo Lietuvoje pradininku.

Dabar šio prabangaus gėrimo ekspertas pristato dar vieną naujovę – Juozo Kabašinsko šampano mokyklą.

„Džiaugiuosi, kad pastangos kelti šampano kultūrą Lietuvoje duoda vaisių – vis daugiau žmonių atranda šį gėrimą, juo domisi, vertina kokybę, o ne kiekybę.

Sulaukiu nemažai klausimų, prašymų plačiau papasakoti apie šampano kilmę, gamybą, derinimą. Nusprendžiau, kad atėjo metas pasidalinti savo žiniomis. Teoriją, be abejo, iliustruojant praktika – puikiomis degustacijomis!“ – žadėjo daugiau nei 40 kartų Šampanės regione lankęsis J.Kabašinskas.

Pirmasis šampano mokyklos kursas startuos jau šio lapkričio 21 dieną „Grotthuss“ viešbučio restorane Vilniuje. Kurso kaina – 320 eurų.

Dalyviai turės galimybę į pamėgtą gėrimą pažvelgti profesionalo akimis – sužinoti apie jo gamybą, klasifikavimą, ypatumus, taip pat suprasti bei atpažinti visas skonines savybes, sužinoti, kas jas lemia, išmokti skaityti šampano butelių etiketes, degustuoti ir vertinti šampaną.

„Kad būtų paprasčiau iš tiesų suprasti viską, ką pasakosiu, susitikimų metu degustuosime šampanus. Bus tikrai retų ir prabangių gėrimų, iš viso – net 50 skirtingų. Juk dažniausiai teorijos klausyti paprasta, tačiau ją pritaikyti – visai kas kita. Stengiuosi, kad mokymai būtų kokybiški ir visapusiški“, – sakė J.Kabašinskas.

Taip pat kursų metu bus galima išmokti, kaip šampaną derinti su maistu.

„Žmonės dažnai tai bando praktikuoti namuose ir atėję pirkti šampano klausia, prie kokio maisto ir kokių padažų jis tinka. Todėl jau esame susitarę su viena virtuvės šefe, kuri skaitys paskaitas apie šampano derinimą su maistu.

Pirminiame etape apie tai bus įžanginė paskaita, o antrame etape, kuris bus detalesnis, apie šampano derinimą su maistu bus galima sužinoti ir išsamiau“, – intrigavo pašnekovas.

Eksperto teigimu, kursai bus įdomūs tiek neseniai pamėgusiems šampaną žmonėms, tiek jau spėjusiems geriau su juo susipažinti: „Mūsų tikslas – kad kiekvienas sužinotų naujų dalykų, perprastų šampaną. Bendrausime neoficialioje aplinkoje, tad tikrai stengsimės sukurti jaukią atmosferą, skatinsime aktyviai bendrauti, klausti, domėtis“.

Šie kursai bus ne mažiau naudingi ir įdomūs kai kuriems someljė. Jau dabar nemažai Lietuvos restoranų nebeįsivaizduoja savo gėrimų meniu be kokių 8-12 į jį įtrauktų šampanų.

Tačiau ar visi padavėjai arba someljė sugeba tinkamai pristatyti šampaną restorano svečiams? Vien pasakyti, kad tai yra šampanas ir įvardinti jo prekinį ženklą, be abejonės, nepakanka. Juolab, kad klientai darosi vis labiau išprusę – nemažai jų domisi šampanais, patys lankosi Šampanės regione, tad kai kurie turi daugiau žinių, nei patys someljė.

„Vienas iš mokyklos tikslų – padėti restoranų personalui pagilinti žinias, patenkinti žingeidžių klientų poreikius. Tuo pačiu – leisti tiems žingeidiems žmonėms ir patiems geriau pažinti šampaną. Suteiksime galimybę mokytis ir pradedančiajam mėgėjui, ir profesionalui. Visa tai ir simbolizuoja šampano kultūros kėlimą Lietuvoje“, – mano ekspertas.

Mokymai bus vykdomi keliais etapas – ta pati programa dėstoma kelioms grupėms. Susipažinę su pradine programa žmonės ne tik bus apdovanoti sertifikatais, bet galės rinktis ir sekančios mokymų pakopos kursą. Viename etape bus aštuoni po 2-3 valandas trunkantys užsiėmimai.

Šampano mokyklos pirmojo kurso paskaitos vyks kiekvieną pirmadienį. Vienoje paskaitoje galės dalyvauti iki 16 žmonių.

Anot J.Kabašinsko, toks klausytojų skaičius – optimalus, kad visi galėtų užduoti klausimus ir sklandžiai vyktų degustacijos. Juk kiekvieno užsiėmimo metu bus degustuojama po šešis-septynis šampanus.

Tad labai svarbu, kad klausytojai galėtų ne tik patogiai įsitaisyti, turėti kur konspektuoti tai, ką sužinojo, bet ir liktų vietos taurėms pasidėti – juk kiekvienas šampanas pilstomas į atskirą taurę. Taurių bus net daugiau, nei gėrimų, kad paskaitų lankytojai pajaustų, kaip skirtingai tie patys gėrimai atsiskleidžia skirtingose taurėse.

„Nuoširdžiai stengiuosi kurti išsamius, įdomius, naudingus ir interaktyvius kursus. Juk ateinantys žmonės – šampano gerbėjai. Noriu suteikti jiems galimybę pažinti šį gėrimą, jo kultūrą, perprasti skonius ir paskatinti domėtis toliau“,- tikino J.Kabašinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.