Renginių vedėjas svečiams ruošia ypatingas vaišes

Renginių organizatorius ir vedėjas Giedrius Gustas (50 m.) svečius dažnai įtraukia į kulinarinį žaidimą – pasiruošti fondiu ir jį ragaujant maloniai leisti laiką. Vyras prisipažino turintis įvairiausių mėsos, sūrio, daržovių ir šokolado fondiu receptų.

Sūrio fondiu.<br>123rf nuotr.
Sūrio fondiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Dec 9, 2016, 11:33 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:38 PM

Fondiu terminas kilo iš prancūziško žodžio „fondre“, reiškiančio „tirpti“, būtojo laiko formos „fondue“.

Šis valgis ruošiamas ir tiekiamas specialiame inde. Duonos, batono, mėsos gabalėliai, vaisiai ar uogos mirkomi į karštą padažą: sūrio mišinį, sultinį, aliejų, šokoladą, rašo „TV antena“.

Valgoma naudojant dviejų dantų šakutes, kurios įprastai būna skirtingomis spalvomis pažymėtais galais, kad valgytojai galėtų atskirti savąją.

Kad padažas neatvėstų, indas iš apačios šildomas žvakės liepsna. Galima naudoti ir specialią želę ar dujų degiklį.

G.Gusto įsitikinimu, fondiu – savotiška maisto ruošimo, ragavimo ir bendravimo filosofija.

Mat fondiu nepersivalgoma: nedideli kąsniai, kuriuos prieš dedant į burną reikia pravėsinti, kad neapsidegintum įkaitintu sūriu, šokoladu ar aliejumi.

„Fondiu mus tarsi moko, kad svarbiausia neskubėti, mėgautis maistu ir bendravimu, o ne prikimšti pilvą“, – sakė G.Gustas.

– Kokį fondiu dažniausiai tiekiate svečiams?

– Mano bičiuliai labiausiai mėgsta sūrio fondiu. Kai kuriuose Lietuvos prekybos centruose galima rasti jau paruoštos sūrio fondiu masės, kurią reikia tik pakaitinti.

Aš fondiu mėgstu ruošti pats. Įprastai naudoju kelių rūšių aukštos kokybės brandintą sūrį.

Sūrio fondiu sunkiai įsivaizduojamas be sauso baltojo vyno. Skaniausias – paruoštas santykiu 2 prie 1: sūrio reikia dėti dukart daugiau nei vyno.

Dar reikia šiek tiek česnako ir kukurūzų arba bulvių krakmolo. Jis neleidžia fondiu išsisluoksniuoti.

Sūrio fondiu valgomas į jį mirkant šakute pasmeigtą duonos ar prancūziško batono gabalėlį. Daug prancūziškų receptų siūlo duoną ar batoną pirmiau pamirkyti į kokį nors likerį, o tik tada į sūrio padažą, bet man tai nėra labai skanu.

Į sūrio masę ir man, ir svečiams patinka pamirkyti apkeptas daržoves, ypač pomidorus ir baklažanus.

– Ką daryti, kad sūrio padažas pernelyg nesutirštėtų arba nebūtų sutrauktas?

– Pirmiausia būtina įsigyti kokybišką indą, kuriame ruošite fondiu. Prastas puodas gali tiesiog prisvilti, maistas jame lips prie sienelių.

Puodą būtina gerai išplauti, o prieš lydant sūrį jame pavirinti pieno su vandeniu.

Jeigu fondiu per tirštas, gelbsti šlakelis pašildyto baltojo vyno. Jo reikia įpilti į padažą, kaitinti ant ugnies ir maišyti.

Jokiu būdu negalima užvirti. O jei fondiu susitraukė, galima įspausti kelis lašus citrinų sulčių.

– Mokate ruošti mėsos fondiu, kuris neretai dar vadinamas burgundiškuoju?

– Labai mėgstu mėsiškus patiekalus, todėl turėdamas daugiau laisvo laiko pasimėgauju jautienos, ėrienos, žvėrienos ar paukštienos fondiu.

Supjaustau mėsą gabalėliais ir verdu juos fondiu inde alyvuogių aliejuje, kartais sultinyje, gardintame prieskoninėmis žolelėmis. Mėsos fondiu ragauju su įvairiais padažais, daržovėmis.

Kai kurie bičiuliai neatsisako paragauti jūrų gėrybių fondiu, bet aš nesu nei krevečių, nei midijų, nei omarų, nei kitų panašių gyvių mėgėjas.

– Lietuvoje bene populiariausias išlieka šokolado fondiu. Turite desertinių fondiu receptų? Esate smaguris?

– Labai mėgstu šokolado plyteles ir šokoladinius saldainius. Prieš kelerius metus dažnai ruošdavau fondiu iš šokolado, grietinėlės, sviesto, berdavau smulkintų riešutų, cinamono, vanilės.

Į šį karštą padažą dažomos uogos, gabalėliais pjaustyti vaisiai, pyragas.

Pastaruoju metu desertinį fondiu ruošiu retai. Man nepatinka, kad, kitaip nei mėsos ar sūrio fondiu, šokoladinis padažas nuolat tykšta.

Sūrio fondiu

– Patiekalui reikės: 2–3 skiltelių česnako, 300 g brandinto sūrio, 1,5 stiklinės sauso baltojo vyno, 1 šaukšto krakmolo, 0,5 kg šveicariško sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį, galima įpilti porą šaukštų vyšnių likerio, 1 kepalo prancūziškos arba itališkos duonos.

– Fondiu puodo vidų įtrinkite česnakais. Supilkite į indą vyną ir pašildykite.

– Kai vynas sušils, suberkite tarkuotą ar kubeliais pjaustytą sūrį, sumaišytą su krakmolu. Lėtai kaitinkite ir maišykite, kol sūris išsilydys ir taps vientisa mase. Pagardinkite druska ir pipirais, įlašinkite vyšnių likerio.

– Duoną supjaustykite nedideliais kubeliais, juos smeikite šakute ir merkite į sūrio padažą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?