Kad šviežios salotos pasiektų švenčių stalą, ūkininkas ruošiasi visus metus

Jei per šventes ar po jų užsimanysite šviežių gaivių salotų ar patiekalus papuošti šviežių bazilikų lapeliais, labai tikėtina, kad jie bus iš ūkininko Evaldo Masevičiaus laukų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 1:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:27 PM

Jau šešiolika metų ūkininkaujančio Evaldo valdose Šalčininkų rajone dabar tikras sujudimas – visi ruošiasi šventiniam laikotarpiui, kad net ir per didžiąsias žiemos šventes ant šventinio vaišių stalo netrūktų šviežių salotų, žalių svogūnų laiškų ir kitų žalumynų.

„Kai visi švenčia, daržovių augintojai ir tiekėjai išsijuosę dirba, kad per šventes ir po jų į parduotuvę užsukę žmonės parduotuvių lentynose rastų šviežių žalių salotų“, – šypsodamasis pasakojo daržovių augintojas.

Jo valdose, Šalčininkų rajone esančio Sakalų kaimo laukuose ir šiltnamiuose, ištisus metus auginamos pačios įvairiausios salotos ir prieskoniniai žalumynai – krapai, petražolės, kalendros.

„Saulė pas mus šviečia ištisus metus ir yra visada šilta“, – juokiasi ūkininkas.

Evaldas džiaugiasi, kad šiemet tautiečiams galės pasiūlyti šventinius patiekalus gardinti ir Lietuvoje užaugintais bazilikais vazonėliuose.

Pasiruošimas šventiniam laikotarpiui Evaldo ūkyje vyksta beveik ištisus metus. Štai jau vasario mėnesio ūkininkas ieškojo gerų svogūnų laiškų sodinukų. Pavasarį juos sodino, rudenį ėmė derlių ir sandėliavo, vėliau atželdino, kad per šventes visi galėtų gardžiuotis šviežiais žaliais svogūnų laiškais.

„Silkė be žalių svogūno laiškų neįsivaizduojama. Todėl mes padirbėsime iš peties, kad prieš Kūčių vakarienę visiems pakaktų šių visų pamėgtų daržovių“, – žadėjo E. Masevičius.

Dar viena tautiečių pamėgta daržovė žiemą – salotos vazonėliuose. Jų kasmet Evaldas parduoda per milijoną vazonėlių.

„Matyt, žiemą žmonės pasiilgsta saulės, ryškių spalvų, todėl jie ieško šviežių lapinių daržovių ir žalumynų. Pastebime, kad žmonės šviežius žalumynus dabar naudoja ne tik šventiniams patiekalams puošti, bet ir iš jų ruošia pačius įvairiausius patiekalus“, – džiaugėsi ūkininkas.

Visgi daugiausia žalumynų tautiečiai ieško praėjus šventiniam laikotarpiui, kai po gausių ir sunkių vakarienių pasiilgsta kažko šviežio ir gaivaus, nori išvalyti apsunkusį organizmą ir vitaminais sustiprinti šaltuoju metų laikotarpiu nusilpusį imunitetą.

Kartu su žmona Gita dideliam ūkiui vadovaujantis Evaldas stengiasi neapsistoti ties tradicinėmis lapinėmis daržovėmis ir prieskoniais augalais. Ūkyje jis bando auginti ir lietuviams dar mažiau žinomus augalus.

„Kasmet rinkai bandome pateikti naujų produktų. Jeigu jie pritampa, žmonės juos perka, apie juos teiraujasi, daržoves auginame ir kitąmet“, – pasakojo ūkininkas.

Dabar Evaldo ūkyje auga cikorijos, salotinės sultenės, citrinžolės, romaninės salotos ir kitos po truputį į lietuvių virtuves besibeldžiančios lapinės daržoves ir žalumynai. Ūkininkas pastebi, kad tautiečiai tampa vis atviresni naujovėms ir drąsiau ragauja mažiau pažįstamus produktus.

„Bent jau mano vaikystėje valgyti salotas tikrai nebuvo populiaru. Daugiau žalumynų lietuviai pradėjo valgyti palyginti visai neseniai, kai visi pradėjome dažniau keliauti į užsienį, ragauti kitokį maistą, o sugrįžę ieškojome svečiose šalyse paragautų daržovių ir žalumynų“, – pastebėjimais dalijosi ūkininkas.

Jam ir pačiam mintis pradėti auginti daržoves kilo užsienyje – Didžiojoje Britanijoje, kur jis su žmona Gita darbavosi panašiame lapinių daržovių ir prieskoninių augalų ūkyje.

„Užsikrėtėme žalumynų auginimo liga ir grįžę iš Anglijos patys įkūrėme panašų ūkį“, – šypsodamasis praeitį prisiminė ūkininkas.

Evaldo ūkyje darbuojasi per septyniasdešimt žmonių, o per šventes jiems į pagalbą ateis ir jų atžalos. Vaikai noriai padeda suaugusiems lankstydami dėžutes ir į jas kraudami salotas bei kitus žalumynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.