Vaišes iš putpelių kiaušinių įvertins ir gurmanai, ir sveikuoliai

Jau tris kartas vienijančiame Daivos Urbonavičiūtės „Putpelių ūkyje“ kasdien surenkama apie 10 tūkstančių putpelių kiaušinių. Vėliau maži gražūs kiaušiniai keliauja į didžiuosius šalies prekybos centrus, turgus, o iš ten į gurmanų šaldytuvus.

Gurmaniškam Kalėdiniam šventiniam stalui D.Urbonavičiūtė pataria ruošti mažus vieno kąsnio sumuštinius, pagardintus putpelių kiaušinių puselėmis.<br>123rf nuotr.
Gurmaniškam Kalėdiniam šventiniam stalui D.Urbonavičiūtė pataria ruošti mažus vieno kąsnio sumuštinius, pagardintus putpelių kiaušinių puselėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 12:25 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:25 PM

Pirkėjai jau įvertino „IKI ūkio“ prekės ženklu pažymėtus putpelių kiaušinius – juos šiam prekybos tinklui tiekia D.Urbonavičiūtė. Putpelių ūkiui vadovaujanti moteris džiaugiasi, kad maži ir sveiki putpelių kiaušiniai vis dažniau puikuosi ne tik ant Velykų, bet ir šventinio Kalėdų stalo.

„Vis dažniau žmonės ir per Kalėdas putpelių kiaušiniais dekoruoja stalą, gamina įvairius užkandžius. Tai yra šventiškas, gražiai estetiškai atrodantis produktas“, – pasakojo D. Urbonavičiūtė, kurios kiaušinius su „IKI ūkio“ prekės ženklu ant švenčių stalo dės ne viena šeimininkė.

Vievio seniūnijoje, Matukiškių kaime įsikūrusiame ūkyje laksto daugiau nei 15 tūkstančių margų paukščių. Visi jie gyvena specialiai jiems pritaikytuose narveliuose gerai vėdinamose patalpose, kuriose nuolat palaikoma stabili temperatūra.

Čia auginamos putpelės lesa tik lietuviškus grūdus bei kitus pašarus, kuriuose nėra genetiškai modifikuotų organizmų GMO. Apie tai skelbiama ir ant mažų margų kiaušinių pakuotės.

Su tėvais Rimantu ir Elena bei vyru Ričardu sėkmingai verslą plečianti Daiva džiaugiasi, kad „Putpelių ūkis“ yra užsitarnavęs mažos rizikos ūkio vardą. Pasak ūkininkės, tai įpareigoja pirkėjams tiekti tik pačią geriausią putpelių produkciją.

Urbonavičių šeima putpeles augina jau daugiau nei dvidešimt metų ir džiaugiasi, kad per šį laiką sugebėjo išpopuliarinti sveikatai naudingą dietinį produktą. Putpelių kiaušiniai jau seniai yra pagarsėję sveikatai naudingomis savybėmis.

Ypač žmogaus organizmui yra naudingas putpelių kiaušinio lukštas. Todėl Daiva ragina putpelių kiaušinius valgyti su lukštais. Lukšte yra daug kaulams ir dantims reikalingo kalcio.

Be to, laboratoriškai yra ištirta ir patvirtinta, kad putpelių kiaušinių lukšto paviršiuje yra didelis kiekis vitamino D, kuris saugo nuo kai kurių vėžio formų, cukrinio diabeto, širdies ligų ir depresijos, kuri gali užklupti tamsiuoju metų laiku.

„Įprasta kiaušinius suvalgyti, o lukštus išmesti. Aš visada klausiu: „O kam mesti gerą daiktą?“.

Putpelių kiaušinio lukštai gali atstoti vitaminus ir papildus. Jei nesinori ryti kiaušinių su visais lukštais, žalius kiaušinius su visu lukštu galima suplakti su vaisių ir daržovių kokteiliais, įmaišyti į įvairias košes. Tik prieš tai reikia gerai nuplauti kiaušinius.

Taip pat galima kiaušinių lukštus sudžiovinti, o tada juos sumalti ar sutrinti ir vartoti miltelių pavidalu – maišyti į varškę, jogurtą, kokteilius. Įbėrę kiaušinių lukštų miltelių praturtinsite patiekalus sveikatai naudingais vitaminais, o kiaušinio lukšto nepajus nė įnoringiausi vaikai“, – pasakojo D.Urbonavičiūtė.

Dar viena ypatinga putpelių kiaušinių savybė – jų labai ilgas galiojimo laikas. Putpelių kiaušiniai švieži išlieka net 70 dienų. Svarbiausia patikrinti, kad kiaušinis nebūtų įtrūkęs ar įskilęs.

Tačiau Daiva nerekomenduoja putpelių kiaušinių šviežumą tikrinti vištų kiaušiniams būdingu būdu – panardinti į šaltą vandenį ir stebėti ar jis iškils. Atlikusi daugybę bandymų moteris įsitikino, kad toks testas su putpelių kiaušiniais niekada nebūna tikslus.

„Putpelių kiaušinių lukštas yra visiškai kitoks nei vištų kiaušinių. Jis yra kur kas plonesnis, trapesnis, todėl pamerkti į vandenį putpelių kiaušiniai iškyla beveik visada. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad jie yra blogi ir nebetinkami vartoti“, – tikino putpelių augintoja.

Gurmaniškam Kalėdiniam šventiniam stalui D.Urbonavičiūtė pataria ruošti mažus vieno kąsnio sumuštinius, pagardintus putpelių kiaušinių puselėmis. Putpelių kiaušiniai puikiai dera su ikrais, lašiša ir net silke.

Jie tinka ir su įvairiomis sūrio užtepėlėmis, sviestu, daržovėmis. Putpelių kiaušiniai gali pagardinti ir papuošti pačias įvairiausias salotas, mišraines.

O kiek laiko reikia virti mažus margučius? Putpelių augintoja juokiasi, kad putpelių kiaušiniai pritaikyti šventėms, kai skubame ir nieko nebespėjame, nes juos paruošti yra labai paprasta, o svečiai visada mielai vaišinasi gurmanišku ir šventiškai atrodančiu valgiu.

„Putpelių kiaušiniai išverda labai greitai. Pakanka tik sulaukti kol vanduo užvirs, suskaičiuoti iki penkių sekundžių ir galima juos iš karto traukti. Tada kiaušinis bus minkštas. Palaikius minutę – jis bus pusminkštis, o dvi minutes – kietas, bet neperviręs.

Labai svarbu kiaušinių nepervirti, nes tada jie praranda savo skonį bei dalį maistingųjų medžiagų“, – patarė D.Urbonavičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.