Kokteilių meistrams šventės kvepia punšu ir kukurūzų spragėsiais

Baruose ar klubuose kiekvienas paprastai gurkšnoja savo mėgstamą gėrimą, bet juk Kalėdos – dalijimosi metas. Vieni su kitais keičiamės linkėjimais, dovanomis, jausmais, pokalbiais, laužome kalėdaičius, būname kartu. Tad barmenai Mantas Jokšas (29 m.)ir Rapolas Vareika (23 m.) siūlo didžiąsias šventes sutikti su artimaisiais aplink kvapaus gėrimo indą.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė, „Lietuvos rytas“

Dec 30, 2016, 10:22 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:11 PM

Sostinės naktinio klubo „Materialiste“ barmenas R.Vareika net neabejoja, kad punšas – labiausiai šventėms tinkantis gėrimas. Mat jį galima ruošti visiems kartu, dalijantis linksmais pasakojimais, žaismingai skaičiuojant gėrimo sudedamąsias dalis. Be to, jis skleidžia kalėdinį kvapą.

Pagal vieną šio gėrimo kilmės teorijų – punšas, išvertus iš senosios indų kalbos, reiškia „penki“. Ir ne atsitiktinai, o dėl sudedamųjų dalių skaičiaus.

Ruošiant punšą naudojamos būtent penkios sudedamosios dalys.

Jas Rapolas siūlo rinktis atsakingai – naudoti tik kokybiškus produktus, laikytis proporcijų ir eiliškumo.

Pirmas produktas – kas nors saldaus. Tai gali būti cukraus, medaus ar bet kokių uogų sirupas, agavų nektaras.

Antras – kas nors rūgštaus. Dažniausiai į punšą yra pilama citrinų arba žaliųjų citrinų sulčių.

„Jų negali pakeisti joks koncentratas. Žinoma, galima bandyti su citrinų rūgštimi, tačiau šviežumas darant bet kokį kokteilį yra svarbiausia“, – pabrėžė R.Vareika.

Trečias – kas nors stipraus. Gali būti naudojamas romas, viskis, burbonas, džinas, degtinė.

Priklauso nuo to, kurio gėrimo skonis labiau patinka.

Ketvirtas – kas nors lengvo. Punšui puikiai tinka arbata, bet gali būti ir vanduo, kuris susidaro tirpstant ledukams. Taip pat galima naudoti sultis.

„Tačiau jos neturėtų būti nei per rūgščios, nei per saldžios.

Pavyzdžiui, tiktų obuolių, tačiau tuomet reikėtų derinti su naudojamo sirupo saldumu ir citrinų ar žaliųjų citrinų sulčių rūgštumu“, – sakė R.Vareika.

Penktas – kas nors kartaus. Tiktų apelsinų ar citrinų žievelė – mirkdama punše ji ilgainiui išskiria kartumą. Prie šios sudedamosios dalies galima priskirti ir prieskonius – cinamoną.

Rapolas paprastai ruošia šaltą punšą, į jį deda ledukų, tačiau šis gėrimas gali būti ir šiltas.

Norint nustatyti, kiek į punšą reikia dėti kiekvieno produkto, Rapolas pateikė formulę.

Viena dalis – rūgštaus, dvi dalys – saldaus, trys dalys – stipraus ir keturios – silpno. Angliškai skamba kaip eilėraštis: „One part of sour, two parts of sweet, three parts of power, four parts of weak.“ O galiausiai pridedame penktąjį – kartųjį produktą.

Visame pasaulyje šiuo metu mėgstamiausi džino su toniku kokteiliai. Visi stengiasi sumaišyti jį kuo įdomesnį, įspūdingai papuošti.

Baro „Bardakas“ barmenui M.Jokšui šios Kalėdos kvepia kukurūzų spragėsiais. Kodėl?

Nes kaip tik prieš šventes jis, lenktyniaudamas su mada, sukūrė netikėto skonio džino su toniku kokteilį, pagardintą kukurūzų spragėsių sirupu.

„Man kukurūzų spragėsių skonis siejasi su jaukia artimųjų ir draugų kompanija, kai visi susėdame, žiūrime filmą.

Per Kalėdas galima rankoje laikyti tiesiog džino su toniku kokteilį ir pasijusti kaip tikroje kino salėje“, – šypsojosi Mantas.

Kitą kokteilį – nealkoholinį – Mantas atrado tiesiog per klaidą. Dirbdamas baro prieblandoje jis netyčia supylė ne tą gėrimą – ir išėjo naujas skonis, kuris klientui patiko dar labiau nei tas, kurio norėjo.

Rapolo punšas

Reikės:

1 puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių;

2 puodelių cukraus sirupo;

3 puodelių romo;

4 puodelių juodosios arbatos;

citrinų ir apelsinų žievelių;

cinamono lazdelių, gvazdikėlių, anyžių;

Ruošdamas punšą Rapolas naudojo puodelį, pagal kurį skirstė dalis.

Manto kokteilis

Reikės:

vienos dalies džino;

trijų dalių toniko;

pusės dalies kukurūzų spragėsių sirupo.

Nealkoholinis kokteilis

Reikės:

vienos dalies spanguolių sulčių;

vienos dalies gazuoto gėrimo „Schweppes Russchian“;

šlakelio šviežių žaliųjų citrinų sulčių ir citrinžolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.