Kauniečių šeimai Naujųjų naktis – ypatinga

Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovui baritonui Benjaminui Želviui (60 m.) su žmona choreografe Kristina (41 m.) Naujųjų metų naktis – ypatinga. Jie švenčia ir sūnaus Mato gimtadienį.

Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovui baritonui B.Želviui su žmona choreografe Kristina Naujųjų metų naktis – ypatinga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovui baritonui B.Želviui su žmona choreografe Kristina Naujųjų metų naktis – ypatinga.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Dec 31, 2016, 10:15 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:58 PM

Naujuosius metus K. ir B.Želviai yra sutikę sodyboje netoli Kazlų Rūdos. Pora į gamtos prieglobstį vykdavo su atžalomis ir bičiuliais.

B.Želvio teigimu, sodyboje būti ir švęsti Kalėdas bei Naujuosius smagu, kai pūpso sniego pusnys. Tuomet galima daug laiko praleisti ne tik namuose, bet ir lauke.

„Mėgaudamiesi žiemišku oru vaikai mėtosi sniego gniūžtėmis ar stato senius besmegenius, suaugusieji ant ugnies čirškina mėsą ir daržoves, geria karštą arbatą.

Šiuo metu sniego nėra, o per lietų būti po atviru dangumi nesmagu, todėl nutarėme, kad 2017 metus pasitiksime savo erdviame bute Kauno centre, į kurį įsikėlėme prieš pusantrų metų“, – tvirtino kaunietis.

Baritonas su šeima Naujųjų metų išvakarėse planuoja apsilankyti Kauno muzikiniame teatre, kur vyks šventinis koncertas. Vėliau visi grįš į namus, pasiruoš naujametį stalą ir lauks, kai laikrodis išmuš vidurnaktį.

– Kokių tradicijų laikotės ruošdami šventinį stalą?

Benjaminas: Kai švęsdavome sodyboje, neapsieidavome be lauke ant žarijų keptų įvairių kepsnių. Juos ruošti man vienas malonumas. Šįkart bus kitaip.

Tradiciškai naujamečiu stalu rūpinsimės drauge su žmona. Žinome, kad į svečius užsuksiantys draugai taip pat atsineš nemažai maisto. Stalas tikrai bus nukrautas.

Kristina: Ant stalo kepsnių gal ir nebus, tačiau bus kepta antis. Ją visada valgome per Naujųjų metų sutiktuves.

Paruošiu raudonosios mišrainės, silkių ir draugų rinktų baravykų. Šie patiekalai mūsų šeimoje mėgstami ne tik per Kūčias. Būtinai bus ir žaliųjų salotų, kurias mes su dukterimi Viktorija labai mėgstame.

– Kas jūsų namuose rūpinasi saldumynais, be kurių šventinis stalas tikriausiai sunkiai įsivaizduojamas?

Kristina: Šventiniais saldumynais pasirūpins Viktorija. Ji moka kepti gardžius keksus ir pyragus. Be to, jau užsakėme šimtalapį. Jį mėgstame ir mes, ir svečiai.

– Galbūt vidurnaktį trauksite prie miesto eglės, kur susirenka daugybė žmonių, pokši fejerverkai, vyksta koncertai?

Kristina: Prie eglės visa šeima buvome per Kalėdas. Prisipažinsiu, kad Naujųjų metų naktį būti minioje, kur kone pro nosį laksto raketos ir kiti sprogmenys, man nesmagu ir nesaugu.

Vienais metais Benjaminas dainavo naujamečiame koncerte prie miesto eglės, o mes su vaikais ir bičiuliais vidurnaktį jo klausėmės. Tokios sutiktuvės man nepatiko.

– Naujųjų metų sutiktuvės jūsų namuose trunka iki paryčių, o gal tuoj po vidurnakčio einate miegoti?

Kristina: Mūsų jauniausias sūnus Matas gimė prieš 8 metus sausio 1 dieną 1 valandą 11 minučių. Nuo tada vos pasitikę Naujuosius pradedame švęsti jo gimtadienį.

Benjaminas: Tai didelė šventė ne tik jam, bet ir visai šeimai. Tą valandą, kai jis gimė, jam dainuojame „Su gimtadieniu“, negailime linkėjimų. Kai minime iškart dvi progas, anksti eiti miegoti nepavyksta.

– Kokiais patiekalais ketinate mėgautis sausio pirmąją?

Benjaminas: Sodyboje jau nuo pat ryto būtinai ką nors kepdavome ant ugnies. Namuose teks irgi ką nors sugalvoti. Man kirba mintis apie raugintų kopūstų sriubą su rūkyta karka ir bulvėmis su lupena. Ją išmokau virti iš mamos.

Kristina: Vyras yra tradicinės lietuviškos virtuvės šalininkas. Todėl jis ir per šventes, ir paprastomis dienomis dažniausiai ruošia nacionalinius valgius.

Skiriasi tik tai, kad aš valgau lengvesnį maistą: paukštieną, salotas, o jis – sotesnį ir riebesnį. Vis dėlto atsispirti jo išvirtai raugintų kopūstų sriubai ar vasarą ruoštiems šaltibarščiams būna sunku.

Kiaulienos sprandinės kepsniai

Patiekalui reikės:

0,5 kilogramo kiaulienos sprandinės,

pipirų,

druskos,

2–3 šaukštelių garstyčių,

1 citrinos.

Mėsą supjaustykite riekės formos gabalais, įtrinkite pipirais, druska ir garstyčiomis. Palaikykite parą šaldytuve. Kepkite ant žarijų.

Svarbu mėsos neperkepti. Todėl kepant ją reikia kelis kartus apversti. Prieš baigdami kepti kepsnius apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į puodą, uždenkite. Palaikykite 5 minutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.