Fotografo misija – priminti draugus

Ar pamenate, kada pastarąjį kartą draugams ruošėte vakarienę? Maisto fotografas Robertas Daskevičius (35 m.) užsibrėžė tikslą paskatinti tai daryti dažniau.

Mėsainis su kiaulienos šonkauliais<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Mėsainis su kiaulienos šonkauliais<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Robertas Daskevičius sugalvojo projektą, kuriame 52 geriausi Lietuvos virtuvės šefai dalinsis receptais.<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Robertas Daskevičius sugalvojo projektą, kuriame 52 geriausi Lietuvos virtuvės šefai dalinsis receptais.<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Ryžių pudingas su abrikosų uogiene<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Ryžių pudingas su abrikosų uogiene<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Fotosesijos modeliu tapo Ali žmona Patricija.<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Fotosesijos modeliu tapo Ali žmona Patricija.<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Midijos su kario padažu<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Midijos su kario padažu<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Desertas „Pavlova“<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Desertas „Pavlova“<br>R.Daskevičiaus („I4U Studio“) nuotr. ir stilius
Daugiau nuotraukų (6)

„Stilius“

Jan 30, 2017, 9:41 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:54 AM

Fotografas sugalvojo visus metus truksiantį projektą „52 kartai“. Kaip pats sako, tai projektas apie gerą maistą ir draugystę, kuriame 52 geriausi Lietuvos virtuvės šefai dalinsis savaitgalio vakarienių su draugais receptais, o Robertas jas įamžins netikėtose, kaskart vis kitokiose maisto fotosesijose.

„Kai gyvenimo ritmas tampa vis greitesnis ir su draugais vis dažniau susitinkame socialiniuose tinkluose nei gyvai, pirmiausia noriu, kad projektas „52 kartai“ taptų ta priežastimi, dėl kurios pakviesite seniai nematytus draugus savaitgalio vakarienės ir dažniau girdėsite jų šurmulį savo namuose.

Šis projektas skirtas visiems gero maisto mėgėjams, norintiems paganyti akis į estetiškas maisto fotografijas ir pamaloninti gomurį, ieškantiems naujų skonių, atradimų, įkvėpimo“, – pasakojo projekto idėjos sumanytojas fotografas R.Daskevičius.

Anot jo, kai kvieti draugus, norisi juos pavaišinti kuo nors išskirtiniu, todėl kiekvieną savaitę vakarienės su draugais receptus – nuo užkandžio iki deserto – pristatys vis kitas virtuvės šefas. Tai bus virtuvės profesionalų receptai, kuriuos lengva pagaminti namuose.

„Mano, kaip fotografo, noras – nufotografuoti šį maistą taip, kad pirmiausia norėtumėte jį suvalgyti akimis. Kaskart kitaip, kaskart su nauja idėja ir polėkiu“, – sakė projekto autorius.

Drama Burger“ virtuvės šefo Adomo Jegnoro receptas.

Mėsainis su kiaulienos šonkauliais

Mėsainiui:

4 šviežių bandelių su sezamais;

400 g maltos jautienos;

600 g kiaulienos šonkaulių su daugiau mėsos;

kalendrų;

1 aitriosios paprikos.

Šonkaulių marinatui:

40 g „Hoisin“ padažo;

20 g raudonojo vyno;

10 g ryžių acto;

20 g rudojo cukraus;

20 g miso (sojų pastos);

10 g sojų padažo;

5 g sutrinto česnako (maždaug vienos skiltelės).

Šonkaulių padažui:

30 g sojų padažo;

30 g medaus.

Salotoms:

80 g agurko;

80 g morkų;

80 g ridikėlių;

10 g ryžių acto;

5 g druskos;

10 g sezamų aliejaus.

1. Sumaišykite visus šonkaulių marinatui skirtus ingredientus ir marinuokite šonkaulius. Geriausia tai padaryti iš vakaro prieš kepant, tačiau galima kepti ir iškart užmarinavus.

Mėsą su marinatu sudėkite į foliją blizgia puse į vidų ir lėtai kepkite iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 valandas.

Per tą laiką šonkauliai suminkštėja, prisigeria skonių.

Kai šonkauliai iškeps, išimkite kaulus. Į kepimo metu išsiskyrusias mėsos sultis (jų bus apie 200 ml) supilkite sojų padažą, įdėkite medaus ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol padažas sutirštės iki riebios grietinėlės konsistencijos. Šiuo padažu aptepkite iškepusią šonkaulių mėsą ir paskrudinkite ją 220 laipsnių orkaitėje 15 minučių.

Iškepusią šonkaulių mėsą supjaustykite riekelėmis.

2. Pagaminkite salotas – agurką, morką ir ridikėlius skustuku supjaustykite į plonas juosteles. Sumaišykite ryžių actą, sezamų aliejų bei druską ir užpilkite ant daržovių.

3. Iš abiejų pusių keptuvėje arba grilyje apkepkite iš jautienos suformuotus mėsos paplotėlius, pagardintus druska ir pipirais.

4. Svieste keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite perpjautą bandelę, ant jos dėkite jautienos mėsos paplotėlį, šonkaulių mėsą, ant viršaus – daržovių salotas, užpilkite nuo iškepusių šonkaulių likusio padažo ir pagardinkite kalendrų lapeliais, jei norite – ir aitriosios paprikos griežinėliais.

Ryžių pudingas su abrikosų uogiene

Pudingui: * 100 g apvalių ryžių; * 450 g pieno; * 180 g cukraus; * 15 g žaliosios arbatos.

Uogienei: * 200 g džiovintų abrikosų; * 450 g vandens; * 100 g cukraus; * 10 g citrinžolių; * 50 g nuvalyto ir sutrinto imbiero.

1. Paruoškite abrikosų uogienę. Džiovintus abrikosus užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite apie 20 minučių. Vandens neišpilkite. Nukoštus abrikosus supjaustykite smulkiais kubeliais. Dėkite į puodą smulkintus abrikosus, supilkite vandenį nuo jų, suberkite cukrų, citrinžoles ir imbierą. Viską maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol išvirs uogienė. Nepamirškite išvirę išimti citrinžolių.

2. Pagaminkite ryžių pudingą. Ryžius truputį perplaukite ir virkite vandenyje, kol visiškai suvirs, tada nukoškite. Atskirai užvirkite pieną su cukrumi ir žaliąja arbata. Jei arbatą naudosite popieriniame ar medžiaginiame pakelyje, jį tiesiog įmeskite į pieną, jei naudosite arbatžoles, sudėkite jas į tam skirtą sietelį.

Užvirus palikite pastovėti, kol pienas įgaus sodrų žalios arbatos prieskonį.

3. Ryžius sudėkite į smulkintuvą, supilkite paruoštą pieną ir viską gerai sutrinkite iki vientisos masės. Plakant šią masę susidaro burbuliukų – plakite ilgiau, kad jų atsirastų kuo daugiau. Šią masę supilkite į vieną didesnį ar mažesnius indelius, nelygu, kaip patieksite desertą. Pudingą atvėsinkite – neišsigąskite, iš pradžių jis gali atrodyti gerokai per skystas, bet atvėsęs sustings.

4. Patiekite pudingą šaltą su abrikosų uogiene. Galite papuošti milteliais iš per sietelį pertrintos žaliosios arbatos.

Konditerininko Ali Gadžijevo receptai:

Kepto ožkų sūrio užkandis

Šiam paprastai paruošiamam užkandžiui netikėto skonio suteiks marinuoti anyžiniai-cinamoniniai svogūnai. Juos vėliau galėsite naudoti kaip pagardą ir prie kitų patiekalų. Paruošus svogūnus liks tik orkaitėje apkepti prancūzišką batoną su ožkų sūriu ir užkandis bus beveik paruoštas.

Reikės: * 1 prancūziško batono; * 180 g apvalaus ožkų sūrio; * saujos jaunų špinatų; * alyvuogių aliejaus; * 1 gerai prinokusio avokado; * anyžinių raudonųjų svogūnų; * 3 vidutinio dydžio raudonųjų svogūnų; * 100 ml vandens; * 70 ml balzaminio acto; * 4 žvaigždinių anyžių; * 2 cinamono lazdelių; * 4 valgomųjų šaukštų cukraus; * kelių laurų lapų; * pipirų, druskos.

1. Iš vakaro arba bent kelios valandos prieš susirenkant svečiams paruoškite marinuotus svogūnus. Raudonąjį svogūną supjaustykite stambesnėmis skiltelėmis (svogūną pjaukite per pusę ir tada dalinkite į maždaug šešias dalis). Atskirai užvirinkite vandenį su balzaminiu actu, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, įmeskite žvaigždinį anyžių, cinamono lazdeles ir laurų lapus. Kai vanduo su prieskoniais užvirs, užpilkite jį ant pjaustytų svogūnų, uždenkite maistine plėvele ir palikite parai ar bent kelioms valandoms šaldytuve.

Jei nespėjote marinuotų svogūnų paruošti iš vakaro, subėrę svogūnus į vandenį juos šiek tiek pavirkite. Taip svogūnai greičiau išsimarinuos.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Prancūzišką batoną pjaukite per pusę išilgai ir sulaužykite į 3–4 dalis. Ožkų sūrį supjaustykite pusės centimetro riekelėmis, uždėkite ant batono, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių apie 10 minučių.

3. Iškepusius sumuštinius sudėkite į lėkštę, pagardinkite marinuotais svogūnais. Jų negailėkite. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir marinatu nuo svogūnų. Užkandį dar galite pagardinti jaunais špinatais arba kitais žalumynais. Pabarstykite druska ir pipirais.

4. Patiekite su supjaustytu, grūstų pipirų ir druskos mišinyje apvoliotu avokadu.

Midijos su kario padažu

Reikės: * 2 kg šaldytų arba šviežių midijų; * 500 g grietinėlės; * 1 valgomojo šaukšto indiško kario; * 1 vidutinio dydžio kubeliais pjaustyto svogūno; * 3 česnako skiltelių; * 6 vidutinio dydžio bulvių; * alyvuogių aliejaus; * grūstų juodųjų pipirų, druskos.

1. Bulves nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais. Apvirkite 5–7 minutes, nukoškite ir gerai nusausinkite. Apvirtas bulves gerai apskrudinkite alyvuogių aliejuje iki traškios plutelės, baigdami kepti pabarstykite druska ir pipirais, įmeskite kelias sutraiškytas česnako skilteles.

2. Paruoškite padažą midijoms. Didelėje keptuvėje ar puode (kad paskui tilptų ir midijos) įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite svogūną, sudėkite smulkiai pjaustytą česnaką ir įdėkite indiško kario.

Viską kartu apskrudinkite, kad atsiskleistų kario skonis ir aromatas. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Kai grietinėlė pradės virti, suberkite midijas ir pavirkite 3 minutes. Svarbiausia – nepervirkite. Išmeskite neatsidariusias midijų geldeles – jų valgyti negalima.

4. Midijas patiekite su paskrudintomis bulvėmis ir padažu.

Desertas „Pavlova“

Morengui: * 140 g kambario temperatūros kiaušinio baltymų (5 didesnių kiaušinių); * 120 g cukraus; * 1 arbatinio šaukštelio acto; * žiupsnelio druskos.

Mangų džemui: * 450 g šaldytų arba 2 šviežiai prinokusių mangų; * 200 g šviežių apelsinų sulčių; * 250 g cukraus; * pusės vanilės ankšties; * 10 g želatinos ištirpinti; * 40 g šilto vandens.

Maskarponės kremui: * 500 g maskarponės; * 200 g 35 proc. riebumo grietinėlės (sumaišyti su maskarpone); * 1 valgomojo šaukšto cukraus pudros; * 200 g35 proc. riebumo grietinėlės su šaukštu cukraus (plakti).

1. Paruoškite mangų džemą. Jam galite naudoti šviežius (jei rasite parduotuvėje prinokusių) arba šaldytus mangus (tokių būna prekybos centruose, jie dažniausiai būna supjaustyti kubeliais ir visada prinokę).

Kubeliais pjaustytus mangus sudėkite į puodą, supilkite apelsinų sultis, įberkite cukrų. Kai užvirs, puodą nukelkite nuo viryklės, sudėkite vandenyje išbrinkintą želatiną.

Kai želatina ištirps, džemą dėkite į šaldytuvą ir po kelių valandų galėsite ragauti.

2. Paruoškite maskarponės ir grietinėlės kremą. Jį ruošiant visi ingredientai turi būti šalti. Iš pradžių atskirame inde į maskarponę įpilkite grietinėlės ir išmaišykite iki vientisos skystesnės masės. Įberkite vanilinio cukraus pudros. Atskirame inde išplakite likusią grietinėlę su cukrumi ir ją pamažu išmaišykite iki vientisos masės su paruošta maskarponės mase.

3. Paruoškite morengą. Kambario temperatūros baltymą sumaišykite su cukrumi, žiupsneliu druskos ir lašeliu acto arba citrinos rūgšties ir gerai išplakite. Sudėkite paruoštą masę į kepimo formą. Morenginį biskvitą kepkite iki 110 °C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Jei nenorite ruošti viso „Pavlovos“ torto, galite iškepti mažesnių morenginių sausainių (juos ant kepimo popieriaus suformuokite paprasčiausiu šaukštu arba konditeriniu maišeliu, jei tokį turite) ir su mangų džemu, grietinėlės kremu bei uogomis susluoksniuoti į taurę ar stiklinę.

Galiausiai, jei nenorite kepti morengo, morenginių sausainių galite nusipirkti parduotuvėje, – kad paruoštumėte gardų desertą, liks juos tik pagardinti naminiu džemu, kremu, šokolado drožlėmis, mėtomis arba uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?