Ar tinkamai derinate vyną su maistu? 6 pagrindiniai principai

Tikras vyno mėgėjas patikins: geras vynas, tinkamai priderintas prie vieno ar kito patiekalo, pastarąjį gali atskleisti visai kitomis spalvomis. Ir tai – ne reklaminis triukas. Nemokėdami parinkti vyno prie vieno ar kito patiekalo, galime stipriai nusivilti: vynas užgoš maisto skonį, arba atvirkščiai.

Prie grilio patiekalų tiks intenstyvaus skonio raudonasis vynas.<br>123rf nuotr.
Prie grilio patiekalų tiks intenstyvaus skonio raudonasis vynas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Petkevičiūtė

Feb 4, 2017, 6:29 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 7:42 PM

Pro šalį niekada neprašausite taikydami keletą vyno ir maisto derinimo principų.

Taisyklė Nr. 1: rūgštis dera su rūgštimi. Prie riebių ir saldžių patiekalų, kurių sudėtyje yra acto, citrinų sulčių, pomidorų ar vyno, labiausiai tinka nemažiau rūgštus vynas. Nerūgštus vynas prie tokių patiekalų visai nederės todėl, kad visiškai nejausite jo skonio ir sudedamųjų natų.

Taisyklė Nr. 2: taninams reikia riebumo. Taninai vynui suteikia kartumo, kaip vyno mėgėjai mėgsta sakyti, „sutraukiančio gomurį“. Riebus maistas, toks, kaip kiauliena, aviena, vytintos dešros, lašiniai ar riebiosios ančių kepenėlės, maloniau valgomos užsigeriant stipresniu raudonuoju vynu, turinčiu daugiau taninų. Taip yra todėl, kad taninai reaguoja su maiste esančiais baltymais ir neutralizuoja vyno sutraukimą.

Taisyklė Nr. 3: saldu kaip du medu. Valgydami saldžius patiekalus bei desertus – tortus, ledus bei kitus saldėsius neretai klaidingai prie jų deriname mažiau saldų vyną, esą, „ir taip saldu“. Jokiu būdu! Vynas neturi būti mažiau saldus už jokį desertą, antraip saldėsis užgoš visas vyno savybes ir nejausite tikrojo vyno skonio.

Taisyklė Nr. 4: saldus tinka ir su sūrumu. Nors sūrių patiekalų sūrumą geriausiai neutralizuoja rūgštus vynas, egzistuoja viena išimtis. Kietieji, mėlynojo pelėsio sūriai bei ančių kepenėlės įprastai derinamos su saldžiausiu vynu. Maža paslaptis: saldus vynas gali padėti sušvelninti patiekalą, tad puikiausiai tinka prie pasaulio virtuvių, kuriose dominuoja aštrūs patiekalai.

Taisyklė Nr. 5: tiek valgomas patiekalas, tiek kartu ragaujamas vynas visuomet turi būti panašaus intensyvumo. Troškintos vištienos, švelnų makaronų ar jūros gėrybių patiekalą užgerdami intensyviu raudonuoju vynu jausite tik vyno skonį. Todėl tokį vyną dera ragauti valgant ant grilio keptų patiekalus (mėsos ir daržovių), makaronus su padažu (pomidorų tyrės pagrindu), brandžius sūrius ir kitą ryškaus skonio maistą.

Taisyklė Nr. 6: prie itin sūrių, riebių ar terminiu būdu neapdorotos mėsos patiekalų taip pat tiks rūgštesnis vynas – jis maloniai nuplauna nepageidaujamą patiekalo skonį (ypatingą sūrumą ar riebumą) tuo pačiu neužgoždamas jokių patiekalo skoninių savybių.

Taikydami šiuos nesudėtingus maisto ir vyno derinimo principus galime būti tikri, kad kaskart prie patiekalo parinkdami vyną nesugadinsime nei patiekalo skonio, nei nuotaikos. Taisyklės retkarčiais turi išimčių, tad nevenkite eksperimentuoti ir atrasti savo skoniui tinkamiausius maisto ir vyno derinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.