Meistras iš Italijos mokė, kaip namuose pasigaminti mocarelą

Jei lankėtės pietų Italijoje, bet neparagavote vietoje gaminamų tradicinių sūrių – vadinasi nematėte tikrosios Italijos. Nors itališki mocarelos, rikotos, gorgonzolos, parmidžano ir kiti sūriai dažni produktai lietuvių virtuvėje, renginių organizatorės Olgos Raškauskienės surengtoje degustacijoje atskleistas autentiškas jų skonis.

Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Į Lietuvą atvykęs šefas šventės dalyviams pristatė daugybę sūrių rūšių.<br>Organizatorių nuotr.
Į Lietuvą atvykęs šefas šventės dalyviams pristatė daugybę sūrių rūšių.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Meistras iš Italijos Biagio Staiano surengė sūrių degustaciją ir pamokėlę, kaip pasigaminti mocarelos.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 9:12 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:37 AM

Sūrius pristatęs meistras Biagio Staiano iš Pietų Italijos sako, jog mocarela, kurios galima nusipirkti Lietuvoje, nė iš tolo neprimena tikrojo jos skonio tiesiog dėl kitokių karvių auginimo sąlygų, todėl šefas į renginį atsivežė itališko pieno.

Sūriai ragaujami nuo šviežiausio iki ilgiausiai išlaikyto

Iš šiltosios Amalfio pakrantės, Ravello miestelio, atvykęs italas atvežė ir saulėtosios Italijos skonį.

Į Lietuvą žinomą sūrio gamybos meistrą pakvietė Italijoje dirbanti vestuvių planuotoja ir renginių organizatorė O.Raškauskienė. Daugiau nei 6 mėnesius per metus Italijoje praleidžianti ir jaunųjų šventes organizuojanti O.Raškauskienė su B.Staiano susipažino jo sūrių krautuvėlėje „Caseificio Staiano“.

„Jau ketvirtus metus organizuodama vestuves Italijoje supratau, kaip svarbu išlaikyti autentišką šios šalies savitumą ir skonį. Mes visi esame ragavę daugybę itališkų patiekalų ir esame įpratę apie Italiją kalbėti kaip apie picų ir makaronų šalį, tačiau sūris yra kaip tik tai, be ko savo virtuvės neįsivaizduoja nė vienas italas, o nuo jų įvairovės sukasi galva,“ – pasakojo O.Raškauskienė.

„Kaip ir visi italai, Biagio buvo dėmesingas ir atviras, todėl jau pirmąją pažinties dieną tarėmės, kaip jo žinias galima pateikti kaip pramogą svečiams vestuvėse. Šiandien kartu pristatome vietines tradicijas. Pavyzdžiui, mocarelos sūris kilęs iš pietų Italijos – net šiaurės Italijos ūkininkai tokio nemoka pasigaminti – tad idėja pasigaminti šviežią sūrį savo rankomis daugeliui išties atrodo įdomu, negirdėta ir labai autentiška.“

Į Lietuvą atvykęs šefas šventės dalyviams pristatė pamidžano (it. parmeggiano) ir buratos (it. burratta) sūrius – labiausiai perkamus sūrius Italijoje. Lietuviai puikiai įvertino avių pieno pekorino (it. pecorino) ir rūkytą kačiokavalo ( it. cacciocavallo) sūrį su kumpiu ir alyvuogėmis.

Viešnagės Italijoje metu šefas rekomenduoja paragauti bokončinio (it. bocconcine) – tai maži mocarelos rutuliukai su pomidorais ar rikotos sūriu viduje.

Mocarela pagaminama per 15 minučių

Biagio juokauja, kad Italijoje nėra sūrių gurmanų, mat jų skonis įprastas ir prieinamas visiems – italai yra užaugę su šiais skoniais. Šventės dalyviai turėjo galimybę ne tik paragauti tikrų itališkų sūrių, bet ir patys pasigaminti šviežią mocarelą.

„Mocarelos sūrį galima paruošti per 15 minučių tiesiog namuose. Šis sūris Italijoje gaminamas iš buivolės ar karvės pieno, tačiau jūsų sūriams trūksta „cinkelio“. Kita vertus, jų skonis kitoks, nes oro sąlygos karvėms yra kitokios“, – pasakojo bene šalčiausiu metų laiku Lietuvą aplankęs sūrių meistras.

„Mocarelos gaminimas labai paprastas. Pienas turi pasiekti 37 – 38 laipsnių temperatūrą, tuomet į jį dedama veršiuko skrandžio fermento. Po 2-3 valandų atsiskiria varškė nuo vandens.

Standžią masę supjaustome mažais gabaliukais, dedame druskos ir užpilame 90 laipsnių temperatūros vandeniu“, – pasakojo sūrio gamintojas, mentele tempdamas it guma tąsią masę, iš kurios gaminami sūrio rutulėliai.

Italijoje šis minkštas, drėgnas ir labai švelnaus skonio sūris dažniausiai valgomas šviežias – tą pačią dieną, kai pagaminamas. Toks jis gali būti laikomas iki 5 dienų.

Degustaciją rengiantis Biagio negailėjo patarimų, kokių taisyklių laikytis ragaujant itališkus sūrius: reikėtų pradėti nuo šviežiausių iki ilgiausiai išlaikytų sūrių, kad gabalėlis neužgožtų kito kąsnio skonio. Kiekvienas sūris yra skirtingas, tad prie kiekvieno rekomenduojamas skirtingas vynas, duona, vaisiai ar daržovės.“

Itališkas maistas nuvylė neišbaigtumu

Pirmą kartą Lietuvoje svečiavęsis italas nepraleido progos išbandyti ir lietuviškos virtuvės. Čia jis paragavo ir „rožinės sriubos“ – šaltibarščių, cepelinų, bulvinių blynų ir net lietuviškos karkos.

„Man patiko lietuviška virtuvė. Maistas gana sunkus, tačiau tenkinantis gomurį. Visgi skoniai tokie, kurių niekur kitur neparagausi. Gal visai gerai, kai pas jus taip šalta.

Tuo tarpu itališkas maistas Lietuvoje nuvylė savo neišbaigtumu“, – sakė Biagio.

Itališkos virtuvės restoranus aplankęs šefas pripažino, kad itališkiems patiekalams pritrūko skonio.

„Bet net jei makaronai kiek pervirti, labai smagu, kad lietuviai siekia pajusti ir sukurti tą itališką dvasią“, – pasidžiaugė italas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.