Veganai ruošiasi dar didesniam festivaliui. Laukia staigmenos

Pernai rudenį Vilniuje surengtas pirmasis veganų festivalis „Vegfest LT“ sulaukė milžiniško susidomėjimo, tad organizatoriams renginį netrukus teko pakartoti.

Artėjančiame renginyje bus galima paskanauti veganiškų burgerių.<br>Organizatorių archyvo nuotraukos
Artėjančiame renginyje bus galima paskanauti veganiškų burgerių.<br>Organizatorių archyvo nuotraukos
„Vegfest LT“ vasaros festivalio organizatorė Ventė Viteikaitė į renginį kviečia ne tik veganus, bet ir visus, besidominčius naujovėmis.<br>„4 Fo Studio“ nuotrauka
„Vegfest LT“ vasaros festivalio organizatorė Ventė Viteikaitė į renginį kviečia ne tik veganus, bet ir visus, besidominčius naujovėmis.<br>„4 Fo Studio“ nuotrauka
Populiariausia „vegfestų“ prekė – veganiški desertai.<br>Organizatorių archyvo nuotraukos
Populiariausia „vegfestų“ prekė – veganiški desertai.<br>Organizatorių archyvo nuotraukos
Daugiau nuotraukų (3)

Jurga Talaikytė

Feb 20, 2017, 4:37 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:22 PM

Po dar vieno sėkmingo renginio per Kalėdas, ryžtasi suruošti didesnio mąsto šventę.

Vasarą visus besidominčius augaline mityba suburs jau trečiasis „Vegfest LT“ renginys, šįkart – po atviru dangumi. Pirmuosius jis ne tik pranoks dalyvių skaičiumi, bet ir nudžiugins įdomiomis veiklomis.

Veganizmo mada neaplenkia ir Lietuvos

Veganų judėjimas pasaulyje plinta neįtikėtinai sparčiai. Per pastaruosius keletą metų vien Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršijo pusę milijono, o Izraelyje jau pasiekė milijoną. Nors duomenų kaip šis skaičius keitėsi Lietuvoje nėra, populiariausia mūsų šalies internetinė veganų platforma – socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ jau vienija daugiau nei 16000 narių – nuo pirmojo „Vegfest LT“ narių skaičius išaugo dvigubai.

Akivaizdu, tokie renginiai smarkiai prisideda populiarinant alternatyvų gyvenimo būdą, pristatant naujus, veganams tinkamus produktus ar paslaugas, šviečiant visuomenę.

„Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė mano, kad lietuviai jau pasiruošę naujovėms.

„Estų organizuojama Talino veganų mugė šiemet vyks jau septintą kartą ir sutraukia tūkstančius lankytojų, latviai pirmąjį veganų festivaliai organizuos šį rudenį.

Jungtinėje Karalystėje, kur šiuo metu gyvenu, tokios mugės bei festivaliai organizuojami net mažuose miesteliuose. Čia veganizmas jau turi gilias tradicijas – galima sutikti net trečiosios ar ketvirtosios kartos veganų, o Lietuvoje šis judėjimas dar tik pradeda savo istoriją, tačiau susidomėjimas – akivaizdus“, – džiaugėsi mergina.

Lankytojų lauks edukacinė programa

Įkvėpta sėkmingų užsienio pavyzdžių, Ventė nusprendė veganų festivalį suorganizuoti ir Lietuvoje.

Nors renginių sėkme mergina neabejojo, tokio didelio dalyvių ir lankytojų antplūdžio sako nesitikėjusi: „Vos paskelbus apie renginį prekybos vietos užsipildo akimirksniu. Lankytojų skaičius irgi nustebino – salės buvo sausakimšos, o kai kurių prekių neliko per pora valandų“.

Žiūrint fotografijas iš pirmųjų mugių, abejonių merginos žodžiai nekelia – nuo prekių įvairovės raibsta akys, o žmonių buvo tiek daug, kad priminė „Lidl“ atidarymą.

Nors iki vasaros festivalio – dar keli mėnesiai, jau prasidėjo pasiruošimas. Trečiasis „Vegfest LT“ bus dar didesnis ir įdomesnis nei pirmieji renginiai.

Planuojama ne tik veganiškų produktų mugė, degustacijos, bet ir paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, veiks speciali zona vaikams. Mugėje šįkart dalyvaus ir nemažai užsienio gamintojų: latvių, estų, lenkų, italų, švedų.

Renginyje bus galima paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, pavyzdžiui, dar mažai kam žinomų iš kviečių gaminamo seitano bei iš sojos pupelių išgaunamos tempės, įsigyti natūralios kosmetikos, ekologiškų gaminių, papuošalų, aksesuarų, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, veganų atributikos, prekių vaikams. Savo veiklą pristatys svarbiausios šalies gyvūnų teisių organizacijos.

Veganiškų produktų pasiūla auga

Tiek visame pasaulyje, tiek ir Lietuvoje verslas į augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį.

Ne tik kuriami nauji išskirtinai veganiški prekių ženklai, solidžią vietą rinkoje užimantys verslai taip pat imasi pokyčių.

Didžiausias JAV mėsos tiekėjas „Tyson Foods“ praėjusiais metais investavo į augalinių mėsos pakaitalų kompaniją, greitojo maisto užkandinės „Subway“ pristatė veganiškus sumuštinius, o „Starbucks“ kavinėse visame pasaulyje jau galima įsigyti kavos su augaliniu pienu.

Tai – tik keli iš daugybės verslo gigantų, atkreipusių dėmesį į augančią augalinio maisto paklausą ir mažėjantį mėsos bei pieno produktų populiarumą.

Lietuvos verslai, nors lėčiau, taip pat reaguoja į besikeičiančią rinką.

„Nors veganiškos produkcijos gamintojų Lietuvoje labai nedaug, yra nemažai importuotojų.

Restoranuose jau irgi galima nesunkiai gauti veganiško maisto – kai kurie netgi turi atskirus veganams skirtus meniu, – pasakojo V.Viteikaitė. – Vilniuje turime net keturias veganiško maisto užkandines, prabangų augalinį restoraną „Alive“, vienintelę veganiško maisto parduotuvę Baltijos šalyse „Veggo Shop“.

Renginys mėgstantiems naujoves

Vakarų šalys kenčia nuo gyvenimo būdo sukeliamų ligų: širdies ir kraujagyslių sutrikimų, vėžio, diabeto.

Tačiau kol vieni tunka, kiti miršta iš bado. Atėjo metas radikaliems sprendimams, ir augalinė mityba – vienas iš jų.

Veganiškas gyvenimo būdas ne tik palankesnis sveikatai, bet ir etiškesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Gyvulininkystės daroma žala gamtai yra didesnė nei visų automobilių ir gamyklų kartu sudėjus, ganykloms ir pasėliams kertami miškai, ardomos ekosistemos, sunaudojami milžiniški kiekiai vandens.

Jei užuot auginus pašarus gyvuliams, turimi plotai būtų panaudoti auginti maistą žmonėms, būtų ne tik sumažinti taršos mąstai, bet ir išspręsta pasaulinė bado problema.

„Idėja organizuoti „Vegfest LT“ kilo dėl noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, parodyti, koks skanus ir įvairus yra augalinis maistas“, – pasakojo organizatorė.

Į renginį ji kviečia ne tik veganus bei vegetarus, bet ir visus besirūpinančius savo sveikata, gyvūnais ir planetos gerove, taip pat visus, mėgstančius išbandyti naujoves.

„Įdomių, naudingų dalykų ras kiekvienas“, – įsitikinusi mergina.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks birželio 10 d. Vilniuje, VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto lauko terasoje nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.