Štai ką paragauti Lietuvoje užsieniečiai siūlo vieni kitiems

Ką svečiams iš užsienio rekomenduojate paragauti Lietuvoje? O ar žinote, kokius patiekalus, vertus dėmesio, nurodo patys užsieniečiai?

Kelionių portalas „The culture trip“ išvardijo dešimt patiekalų, kurių privaloma paragauti viešint mūsų šalyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kelionių portalas „The culture trip“ išvardijo dešimt patiekalų, kurių privaloma paragauti viešint mūsų šalyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Cepelinai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Cepelinai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šaltibarščiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Šaltibarščiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Meduoliniai grybukai.<br>L.Grigalevičienės nuotr.
Meduoliniai grybukai.<br>L.Grigalevičienės nuotr.
Kepta duona.<br>lrytas.lt nuotr.
Kepta duona.<br>lrytas.lt nuotr.
Kibinai.<br>lrytas.lt nuotr.
Kibinai.<br>lrytas.lt nuotr.
Burokėlių sriuba.<br>123rf nuotr.
Burokėlių sriuba.<br>123rf nuotr.
Bulviniai blynai.<br>123rf nuotr.
Bulviniai blynai.<br>123rf nuotr.
Varškėčiai.<br>123rf nuotr.
Varškėčiai.<br>123rf nuotr.
Bulvių plokštainis.<br>E.Zubrickaitės („Oditėlės blogas“) nuotr.
Bulvių plokštainis.<br>E.Zubrickaitės („Oditėlės blogas“) nuotr.
Šakočiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Šakočiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Feb 25, 2017, 8:58 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:37 AM

Kelionių portalas „The culture trip“ išvardijo dešimt patiekalų, kurių privaloma paragauti viešint mūsų šalyje.

„Lietuviškos virtuvės pagrindas – čia augančios šakninės daržovės, mėsa ir pieno produktai. Patiekalai šildantys iš vidaus ir sotūs patiekalai – tai yra tai, ko turėtumėte paragauti. Išrinkome dešimt tradicinių patiekalų, kuriuos per amžius perduodami iš kartos į kartą“, – rašoma portale.

Pasmalsaukime, ką portalas rekomenduoja paragauti.

1. Cepelinai

Tai dideli koldūnai, kurių tešla – iš virtų ir žalių bulvių, įdaryti kiauliena ir patiekti su grietine ar spirgučiais.

Originaliai vadinami didžkukuliais, tačiau 20 amžiaus pradžioje, sukūrus dirižablius, kurių forma priminė šį patiekalą, jie buvo pradėti vadinti cepelinais (pagal dirižablių kūrėjo Ferdinando von Zeppelino pavardę).

Ieškote lengvai pagaminamų cepelinų recepto? Šiame straipsnyje rasite net tris: „Tinginių džiaugsmui – 3 būdai, kaip cepelinus paruošti per pusvalandį“.

2. Kepta duona

Tai tamsi duona, skrudinta aliejuje, paskaninta druska ir česnakais, neretai patiekiama su sūrio padažu. Šis užkandis mėgstamas prie alaus. Daugeliui lietuvių šis patiekalas sukelia šiltus prisiminimus.

3. Šaltibarščiai

Šiltojo sezono patiekalas, pagamintas iš burokėlių ir kefyro, patiekiamas su kietai virtais kiaušiniais ir karštomis bulvėmis. Rožinė sriubos spalva gali šokiruoti. Tai patiekalas, kuris yra tikras indikatorius, jog į Lietuvą atkeliavo šiltasis sezonas.

4. Varškėčiai

Lietuviai labai mėgsta varškę ir patiekalus iš jos. Vienas populiariausių valgių – varškėčiai, tai stori blynai iš varškės. Tešlai varškė sumaišoma su trupučiu miltų, kiaušiniu ir cukrumi. Varškėčiai kepami aliejuje. Patiekiami su uogiene ar uogomis ir valgomi bet kuriuo dienos metu.

O čia rasite puikių varškėčių receptą: „Purūs močiutės varškėčiai: norėsite, kad pusryčiai niekad nesibaigtų“.

5. Bulviniai blynai

Bulvės yra lietuviškos virtuvės karalienės. Paprastai lietuviai valgo daug patiekalų iš bulvių. Blynai – labai paprastai pagaminamas patiekalas: bulvės sutarkuojamos, dedama svogūnų, kiaušinių ir viskas kepama aliejuje. Patiekiama su grietine. 

6. Grybukai

Tegu neapgauna šis pavadinimas – tai ne tikri grybai, o saldūs, iškepti iš meduolių tešlos. Šie skanūs kepiniai yra pagardinti cinamonu, muskato riešutais, kardamonais ir glazūruoti skirtingų spalvų glazūra.

Jeigu norite tokių grybukų išsikepti jau šiandien, pasinaudokite šiuo receptu: 

7. Kibinai

Tai skanūs pyragėliai, kurie nėra lietuviški. Šis patiekalas – iš nacionalinės karaimų virtuvės. Lietuvoje karaimai gyvena jau keletą amžių. Iš tešlos pagaminti pyragėliai yra įdaromi mėsa ar daržovėmis ir valgomi vieni arba su sultiniu.

8. Burokėlių sriuba

Šiltas, sotus patiekalas, pagamintas iš burokėlių, svogūnų, morkų, mėsos (dažniausiai kiaulienos) sultinio, bulvių. Gražios rausvos spalvos patiekalas.

Norite išbandyti kai ką naujo? Išsivirkite kitokią burokėlių sriubą: “Atraskite kitokį skonį: trinta burokėlių sriuba“.

9. Kugelis arba bulvių plokštainis

Bulvių pyragas arba pudingas, į kurį kartais dedama ir mėsos. Jo receptų yra daugybė. Patiekiamas su grietine, spirgučiais arba bruknių uogiene.

10. Šakotis

Tradicinis kepinys, dažnai patiekiamas svarbia proga, pavyzdžiui, per vestuves, Kalėdas ar Velykas. Didelis kepinys su rageliais, kurie gaunami kepant raguolį krosnyje, sukant veleną ir pilant tešlą, kuri nuteka ir suformuoja ragelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.