Virtuvės šefas savo firminį patiekalą gamina nuo 12 metų

Sostinės širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai „Épernay“ neseniai atšventė savo pirmąjį gimtadienį. Pirmieji metai buvo išties sėkmingi – „Épernay“ subūrė lojalių klientų ratą ir tuo pačiu pelnė neoficialų mažosios Prancūzijos titulą. Šventės metu buvo pristatytas ir naujasis virtuvės šefas – Šarūnas Lietuvininkas.

Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>K.Mežanec nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>K.Mežanec nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>„Charizma photography“ nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>K.Mežanec nuotr.
Š.Lietuvinininkas daug dėmesio skiria tam, kaip patiekalas atrodo lėkštėje.<br>K.Mežanec nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 28, 2017, 12:52 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:17 PM

Jau nuo mažų dienų žinojęs, jog maisto gaminimas – jo pašaukimas, šiandien Šarūnas skaičiuoja 10-tuosius darbo virtuvėje metus. Per šį laikotarpį jam teko padirbėti ir anapus Atlanto bei susipažinti su skirtingų šalių virtuvėmis.

– Kaip nusprendėte savo ateitį sieti su maisto gamyba? Ar niekada nebuvo kilę kitokių minčių?

– Dar būdamas 12 metų laikraštyje pamačiau lazanijos nuotrauką. Pabandžiau ją pagaminti – pavyko ir patiko, tad nusprendžiau, kad gaminsiu visą gyvenimą (juokiasi). Manau, kad tiesiog savo laiku patekau į savo vietą – virtuvę, tad niekuomet ir nebuvo minčių, kad reikėtų kažką keisti ar išbandyti kitą profesiją, kadangi būtų gaila visų virtuvėje praleistų metų, įgytos patirties ir įdėto darbo.

– Ar namuose taip pat gaminate, ar šį procesą perleidžiate kam nors kitam?

– Mėgstu gaminti ir namuose, tad draugus dažnai kviečiuosi vakarienės. Pirmoji mano pagaminta lazanija galiausiai tapo firminiu mano patiekalu, tad ja dažniausiai ir vaišinu svečius.

Mėgstu ruošti ir kitus pagrindinius patiekalus – mėsą ar žuvį, o ypač patinka bičiulius nustebinti receptais iš prancūziškos virtuvės.

– Jums teko padirbėti užsienyje. Kaip manote, kuo skiriasi amerikiečių ir lietuvių požiūris į restoranus ir valgymo kultūrą?

– Amerikoje žmonės kur kas dažniau išeina vakarieniauti į miestą, daugiau dėmesio skiria kokybiškam maistui. Tiesa, ten daugiausiai vyrauja įvairūs grilio patiekalai.

– O kaip yra Lietuvoje? Kokius pokyčius pastebėjote per pastarąjį dešimtmetį?

– Anksčiau visiems užtekdavo paprastesnio maisto ir patiekalų, o dabar žmonės nori kažko įdomesnio, išbandyti naują skonį. Atsidarė daug naujų vietų, kurios įnešė naujų bangų, galų gale, laikui bėgant, visos sritys tobulėja, tad reikia naujienų ir skonio atžvilgiu.

– Panašu, kad žmogų nustebinti netrukus bus neįmanoma?

– Nustebinti visuomet įmanoma, virtuvėje nėra ribų fantazijai (šypsosi).

– Kaip jums kyla naujos patiekalų idėjos? Kur semiatės įkvėpimo?

– Naujos idėjos dažniausiai kyla virtuvėje, gaminant, eksperimentuojant ir keičiant tam tikrus ingredientus ar patį paruošimo būdą. Ne visuomet gaminu tai, kas yra valgiaraštyje. Ruošiu maistą ir draugams, ir kolegoms, tai ir bandausi – kažkas gaunasi, kažkas nesigauna. Mėgstu skaityti literatūrą, žiūrėti maisto nuotraukas – taip ir gimsta nauji patiekalai.

– Šiuo metu dirbate šampano ir austrių namuose „Épernay“. Kuo ypatingas jūsų sudarytas valgiaraštis?

– Visiems patiekalams naudojame tik šviežią produkciją ir stengiamės, jog kiekvienas klientas liktų maloniai nustebintas. Mano nuomone, klasikinė prancūziška virtuvė pasižymi labai įdomiais produktais – antiena, jautiena, padažai iš vyno. Tokie įdomesni dalykai, ne kiekvieną dieną susidursi su tokia virtuve. Todėl kiekvienas, užsukęs į „Épernay“, galės atrasti kažkokį naują skonį – tokių patiekalų nėra kitur, jie visi sukurti naujai. Žodžiu, bus skanu, gražu ir šviežia (šypsosi).

– Kam skyrėte daugiausiai dėmesio sudarydamas naująjį valgiaraštį?

– Daugiausiai dėmesio buvo skiriama garnyro ir pagrindinio patiekalo – mėsos ar žuvies – suderinamumui, šviežumui ir žinoma – vaizdui, nes, mano nuomone, žmogus pirmiausia valgo akimis, o tik po to ragauja. Jeigu atneši negražų patiekalą, jis iškart susidarys nuomonę, kad gal tai yra ir nelabai skanu.

– Kokiais savo sugalvotais patiekalais labiausiai didžiuojatės?

– Išskirti keletą pakankamai sunku, tačiau jeigu reikėtų, rekomenduočiau išbandyti tuno „Tartare“, jūros šukutes šampano padaže ir anties kepenėles „Foie gras“ su blyneliais ir gervuogių padažu.

– Kokiu pagrindiniu moto vadovaujatės dirbdamas virtuvėje?

– Niekuomet nebijok improvizuoti.

Šarūnas mėgsta ne tik improvizuoti, bet ir nustebinti – šį kartą kartu su šampano ir austrių namais Épernay jis pristato pirmąjį vaizdo įrašą apie maisto gaminimą. „Mūsų tikslas – papasakoti, kaip teisingai, bet tuo pačiu ir paprastai pasigaminti maistą namuose“- savo mintimis apie idėją dalinosi virtuvės šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.