Įspėjo, kodėl reikia nedelsiant liautis valgyti avokadus

Avokadai – puikūs vaisiai, vertinami dėl daugybės organizmui naudingų maistinių medžiagų. Apie avokadų naudą „Skonis“ rašė jau anksčiau. Apie tai galite paskaityti straipsnyje „Kodėl valgydami avokadus galite išgelbėti savo gyvybę“. Tačiau dabar pasaulio žiniasklaidą apskriejo pranešimai, kad reikėtų tuoj pat liautis valgyti avokadus. Taip, po to, kai tiek metų rekomenduota valgyti avokadų kuo daugiau, šis prašymas atrodo keistas.

 Avokadų valgytojai gali rimtai pakenkti gamtai. <br> 123rf nuotr. 
 Avokadų valgytojai gali rimtai pakenkti gamtai. <br> 123rf nuotr. 
Avokadų valgytojai gali rimtai pakenkti gamtai.<br>123rf nuotr.
Avokadų valgytojai gali rimtai pakenkti gamtai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 6, 2017, 6:12 PM, atnaujinta Mar 8, 2019, 7:13 PM

Bet tam yra rimta priežastis. Kaip rašo naujienų agentūra AP, žmonės taip pamėgo avokadus, kad dėl jų iškilo didžiulė grėsmė centrinės Meksikos pušynams. Avokadų kainos dėl didelio poreikio pastaruoju metu kai kuriose šalyse, ypač JAV, pradėjo sparčiai kilti. O tai ėmė gundyti Meksikos ūkininkus jų auginti kuo daugiau, kad galėtų pelningai parduoti vaisius ir užsidirbti.

Kadangi avokadų medžiai auga tose pačiose vietose, kaip ir eglės bei pušys, dauguma šių vaisių tiekėjų Meksikoje ėmė apgaudinėti vietos valdžią ir pamažu retinti spygliuočių miškus, siekdami čia pasodinti daugiau vaismedžių.

„Net jeigu jie akivaizdžiai dar neiškirto miškų, avokadai auga po pušų šakomis. Todėl anksčiau ar vėliau spygliuočiai bus visiškai iškirsti“, – įspėjo Nacionalinio Meksikos miškininkystės, ūkininkavimo ir žuvininkystės tyrimų instituto tyrėjas Mario Tapia Vargas.

Taigi, dėl avokadų populiarumo gali ilgainiui sumažėti Meksikos pušynų.

Prekybos tinklą „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sakė, kad lietuviai avokadus mėgsta. Į Lietuvos prekybos centru šie vaisiai atvežami iš Izraelio, Ispanijos, Peru, Čilės, Pietų Afrikos ir Kenijos.

Taigi mūsų avokadų valgytojai veikiausiai prie Meksikos spygliuočių miškų naikinimo neprisideda.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų kovo 6 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.