Nauja picerija Vilniuje. Tokios Lietuvoje dar nebuvo

Kai iš Odminių gatvės iškėlė pirmąjį Lietuvoje veganams skirtą barą „Gyvas baras“ į Trakų gatvę, patalpų savininkas Marius Letkauskas ėmė svarstyti, ką įrengti ištuštėjusiose patalpose.

Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerija „Kaimynai“ įsikūrė ištuštėjusios „Gyvo baro“ patalpose Odminių gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerija „Kaimynai“ įsikūrė ištuštėjusios „Gyvo baro“ patalpose Odminių gatvėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasario pica.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasario pica.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ aplinka primena XX amžiaus paskutinio dešimtmečio paauglio kambarį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picos gabalėlis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picos gabalėlis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijoje „Kaimynai“ bus ir picų su dešra, tiesa, veganiška, pagaminta iš seitano.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijoje „Kaimynai“ bus ir picų su dešra, tiesa, veganiška, pagaminta iš seitano.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ šefas Karolis Preikšaitis, pravarde Prūsas, pats yra veganas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ šefas Karolis Preikšaitis, pravarde Prūsas, pats yra veganas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ šefas Karolis Preikšaitis, pravarde Prūsas, pats yra veganas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Picerijos „Kaimynai“ šefas Karolis Preikšaitis, pravarde Prūsas, pats yra veganas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pica su kukurūzais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pica su kukurūzais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pica „Prūsas“, kurios pagrindas – iš kalafioro.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pica „Prūsas“, kurios pagrindas – iš kalafioro.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (18)

Lrytas.lt

Mar 10, 2017, 5:34 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:38 AM

Maitinimosi įstaigą Odminių gatvėje jau spėjo pamėgti gyvūninės kilmės produktų nevartojantys žmonės, kurie, net ir iškėlus „Gyvą barą“, mynė ištuštėjusių patalpų slenkstį, vildamiesi čia gauti augalinio maisto. O ir pats savininkas, nors ir ne veganas, tačiau prijaučia mėsos, pieno ir kiaušinių atsisakiusių žmonių gyvenimo filosofijai. Tad abejonių nekilo – šioje vietoje vėl turi atsirasti maitinimosi įstaiga veganams.

Kokia tai turi būti įstaiga, nutarta paklausti pačių mėsos nevalgančių žmonių socialinio tinklalapio „Facebook“ grupėje „Lietuvos veganai“, vienijančioje per 16 tūkstančių žmonių.

Grupės nariai nubalsavo, kad labiausiai Lietuvoje trūksta veganiškos picerijos. Žmonės pageidavo, kad tai būtų nebrangi maitinimosi įstaiga, kurioje kainos būtų įkandamos net ir studentams, mat iki šiol vien augalinį maistą tiekiančiuose restoranuose ar baruose kainos buvo pakankamai nemažos.

Taip buvo įkurta veganiška picerija „Kaimynai“ – pirmoji ir kol kas vienintelė tokia ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Šią savaitę ji ėmė priiminėti pirmuosius savo klientus.

Nedidelėse patalpose veikianti picerija įrengta taip, kad primintų paskutinio XX amžiaus dešimtmečio paauglio kambarį: su „Roxette“, „Terminatoriaus“ ir kitų to meto jaunimo dievaičių plakatais ant sienų, pusiau aprengtu manekenu ir net Švenčiausiosios mergelės Marijos paveikslu (matyt aliuzija į tai, kad paauglys gyvena pas močiutę bute). Šviestuvai palubėje irgi parinkti taip, kad primintų anų laikų interjerą.

Galbūt kai kam interjeras gali pasirodyti per daug chaotiškas, bet man toks baras visai patiko. Manau, kad Vilniuje mažoka vietų su paprasta, neįpareigojančia aplinka, kuri nespindėtų tikra ar tariama prabanga, neverstų jaustis nepatogiai dėl to, kad mūvi džinsus, o ne kažką puošnesnio, ir nekeltų įtarimo, kad kainos čia bus labai aukštos.

Ar toks interjeras – teisingas, palieku spręsti jums. O dabar šiek tiek apie maistą, kurį šiame bare gaminantis šefas Karolis Preikšaitis, pravarde Prūsas, pats yra veganas.

Svarbiausios čia, aišku, bus picos, kurių pasirinkimas gana nemažas: su grybais, su kukurūzais, aštrios ir netgi su salamio dešra, tiesa, pagamintos iš seitano, vadinamo veganų mėsa, kuri ruošiama iš kviečių krakmolo. Iš viso bus dešimt picų.

Originaliausios, aišku, yra saldžioji pica su obuoliais, šokoladu ir aštriąja paprika (pastarosios skonis, bet ne išvaizda sulaukė nemažai smaližių komplimentų) ir augalinė, kuri tiks net ir netoleruojantiems glitimo žmonėms. Šios picos pagrindą K.Preikštaitis sugalvojo iškepti iš kalafiorų, o ant viršaus gausiai uždėjo termiškai neapdorotų žalumynų. Pratusiems prie tradicinių picų šis patiekalas gal ir netaps mėgstamiausiu, bet netoleruojantys glitimo žmonės pagaliau galės mėgautis pica, kuriai iškepti neprireikė miltų.

Be picų „Kaimynai“ tieks ir kitokių užkandžių, salotų, net tokių patiekalų, kaip populiarus britų užkandis „fish and chips„ (liet. „žuvis ir bulvytės“) ar frikadelės, veganiškas versijas.

Ateityje ketinama didinti ir patiekalų be glitimo kiekį, nes tokių paklausa yra didžiulė.

„Mūsų idėja buvo sukurti skanų veganišką maistą, kurį galėtų valgyti visi, nebūtinai veganai. Norime įrodyti, kad veganiškas maistas gali būti skanus ir reikalingas“, – kalbėjo K.Preikštaitis, pristatydamas savo patiekalus.

Taigi, jeigu norite paragauti veganiškų picų (kai kurios jų pagamintos ir su veganišku sūriu), galite apsilankyti picerijoje „Kaimynai“.

Daugiau vien iš augalinių produktų gaminamų patiekalų Vilniuje galima paragauti restorane „Alive“, kafiterijoje „Planeta“, baruose „Gyvas baras“ ir „Balti drambliai“, o žaliavalgiams skirto maisto galima rasti sostinės restoranėlyje „Vegan RawHouse“.

Koks yra veganiškos picos skonis, galite sužinoti ir išsikepę tokią namuose. Siūlome jums pasigaminti picos pagal K.Preikštaičio receptą:

Pavasario pica

Ingredientai

1 picos tešlai:

160 g miltų,

60 ml šilto vandens,

1/6 šaukštelio druskos,

1/3 šaukštelio cukraus,

10 g mielių,

30 ml alyvuogių aliejaus.  

Įdarui:

150 g salotų;

1 pomidoras;

50 g žaliųjų alyvuogių;

50 g Tofu sūrio;

saulėgrąžų daigai papuošimui.

Paruošimas

Tešla. Išmaišyti mieles, vandenį, cukrų ir druską, tada sumaišyti mišinį su miltais. Iškočiojus tešlą, palikti šiltai apie 70-80 min., kol iškils. Po to tešlą galima laikyti šaldytuve ir naudoti kada prireiks.

Tešlą kočioti rankomis, švelniai spaudžiant vidurį ir stumiant į kraštus, kad kraštai susiformuotų storesni už centrą.

Picos pagrindą ištepti aliejumi ir pomidorų padažu, pagardintu rozmarinu, raudonėliu, druska ir kvapniaisiais pipirais.

Ant jau paruošto pagrindo dėti kvadratėliais supjaustytą tofu, pasmulkintas alyvuoges ir griežinėliais supjaustytą pomidorą.

Dėti kepti į iki 250 laipsnių karščio įkaitintą orkaitę, 3-6 min.

Ant iškeptos picos dėti kapotas salotas ir papuošimui užbarstyti saulėgrąžų daigų.

Skanaus!

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.