Seniai pamiršti lietuviški skoniai

Su pernai geriausiu šalyje pripažinto restorano „Stebuklai“ šefu Martynu Praškevičiumi projekto „52 kartai“ autorius Robertas Daskevičius leidosi į kelionę po seniai žinomus, bet pamirštus lietuviškus skonius. Grynus, tikrus, tačiau nenuspėjamus ir stebinančius.

Spirgučiai su saulėgrąžomis
Spirgučiai su saulėgrąžomis
Kopūsto kepsnys
Kopūsto kepsnys
Varškės spurgos
Varškės spurgos
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2017, 12:21 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 2:51 AM

Spirgučiai su saulėgrąžomis

Netikėta spirgučių interpretacija – su saulėgrąžomis ir keptomis ropėmis. Tarsi tradicinis lietuviškas, bet kartu visiškai naujo skonio atspalvių užkandis draugams nustebinti.

Reikės: * kiaulienos papilvės * 1 svogūno * 2 skiltelių česnako * druskos * lukštentų saulėgrąžų * 1 ropės (ar keleto mažesnių) * alyvuogių aliejaus * duonos

1. Sumalkite kiaulienos papilvę ir kepkite keptuvėje nuolat maišydami, kol apskrus iki norimo traškumo.

Tada sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir druską, viską gerai išmaišykite ir dar pakepkite, kol svogūnai suminkštės.

2. Pakepinkite saulėgrąžas ir įmaišykite į atvėsusius spirgučius.

3. Paruoškite ropes. Apšlakstykite jas alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, suvyniokite į foliją, įdėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40 minučių. Jei ropė didesnė, iškeptą ją peiliu patikrinkite, ar viduje tikrai minkšta.

4. Ant orkaitėje ar grilyje pagruzdintos duonos tepkite spirgučius, ant viršaus uždėkite riekelėmis supjaustytą ropę.

Kopūsto kepsnys

Reikės: * 1 kopūsto * 400 ml natūralių obuolių sulčių * 2 šaukštų sviesto * citrinos * druskos * alyvuogių aliejaus

1. Visą kopūstą dėkite į barbekiu kepsninę ir kepkite pavartydami kas 10 minučių. Ar kopūstas jau iškepęs, patikrinkite prie koto – įbedus peiliu jis turi būti minkštas. Nelygu dydis, kopūstas keps apie valandą. Šiam receptui geriau rinkitės mažesnius ekologiškus kopūstus.

2. Paruoškite padažą. Obuolių sultis užvirkite, sudėkite sviestą ir rankiniu plaktuvu suplakite, kol suputos. Jei obuoliai saldesni, įspauskite citrinos sulčių.

3. Viršutinius kopūsto lapus nuimkite, supjaustykite jį porcijomis ir sudėkite į lėkštę. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, druska ir užpilkite padažo.

Varškės spurgos

Reikės: * 500 g varškės * 2 kiaušinių * 2 kiaušinio trynių * 45 g cukraus * žiupsnelio druskos * 1 valgomojo šaukšto romo * 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių * 200 g sijotų miltų * aliejaus spurgoms virti * indelio karamelės

1. Visus spurgoms skirtus ingredientus gerai sumaišykite ir rankomis ar šaukštu suformuokite norimo dydžio spurgas.

2. Jas virkite įkaitintame aliejuje.

3. Spurgas skanaukite pasidažydami į karamelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.