Žinomos dietologės gyvenimas apsivertė po pokalbio su medžiotoju

Dailios figūros, tiesios laikysenos ir puikios odos šiai moteriai galėtų pavydėti ne tik jos bendraamžės. Mokslininkė ir žinoma dietologė iš Kanados Brenda Davis (58 m.) – viena labiausiai žinomų augalinės mitybos specialistų pasaulyje, itin garbinama tų, kurie nevalgo mėsos.

Brenda Davis po pokalbio su bičiuliu medžiotoju pakeitė gyvenimo būdą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Brenda Davis po pokalbio su bičiuliu medžiotoju pakeitė gyvenimo būdą.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2017, 6:43 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 4:21 AM

Ir nors sakoma, kad maitintis vien augaliniu maistu, atsisakyti pieno, mėsos produktų arba kiaušinių nėra labai sveika, B.Davis tokias kalbas vadina vienais didžiausių mitybos mitų.

Neseniai Lietuvoje apsilankiusi dietologė dalyvavo jau penktą kartą surengtoje Ann Wigmore sveikos mitybos konferencijoje ir Vilniaus sveikatos mugėje.

Pamačiusi B.Davis, ateinančią į susitikimą vienoje sostinės vegetariškų patiekalų užeigoje, nustebau, kaip puikiai ši moteris atrodo.

B.Davis sako, kad jos puikios išvaizdos ir savijautos paslaptis – augalinis maistas, kuris esą tinkamiausias žmonėms, nes jį valgant galima išvengti ligų ir nesijausti atsakingiems už maistui naudojamų gyvūnų žudymą.

Augaline mityba B.Davis domisi ne tik kaip mokslininkė, bet ir asmeniškai – jau daugiau nei trisdešimt metų kanadietė nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų.

Anuomet atsisakyti mėsos nebuvo lengva.

„Buvau labai tradiciškai auklėjama ir nieko neišmaniau nei apie vegetarišką, nei apie veganišką mitybą. Maža to, prieš 35 metus augalinė mityba nelaikyta sveika“, – prisiminė B.Davis.

Jos sprendimą tapti vegane nulėmė pokalbis su elnių medžiotoju. Kartą ji pabandė savo draugą sugėdinti, esą kaip galima žudyti tokius gražius gyvūnus kaip elniai.

Į tai bičiulis atsakė: „Jeigu neturi ryžto nuspausti šautuvo gaiduko, tai dar nereiškia, kad nesi už tai atsakinga. Kiekvieną kartą, kai perki mėsą, esi atsakingas už to gyvūno žūtį.“

„Jis man pasakė dar kai ką, kas mane labai sukrėtė: „Gyvūnai, kuriuos sumedžioju, bent jau turėjo gyvenimą. To negaliu pasakyti apie tuos, kurių mėsa parduodama prekybos centruose.“

Ir tai buvo pirmas kartas, kai susimąsčiau apie tai, ką valgau“, – prisiminė B.Davis.

Dietologe dirbusi moteris suprato nenorinti prisidėti prie gyvūnų mirties ir nutarė sukurti mitybos sistemą be gyvūninės kilmės produktų ir kartu padėti panašiai mąstantiems žmonėms pasirinkti maistą, kad gautų pakankamai kalcio, vitamino B12, baltymų.

Mokslininkė patikino, kad dabar valgant vien augalinį maistą galima gauti visų būtinų maistinių medžiagų. Tačiau daugiau nei prieš tris dešimtmečius sprendimas maitintis vien augaliniu maistu buvo nemenkas iššūkis.

„Man niekada nesunku surasti pakaitalų mėsai. Ją puikiausiai pakeičia ankštinės daržovės, kurios yra pigios ir lengvai prieinamos, maistingos. Neatsitiktinai jos gausiai vartojamos daugelyje šalių, ypač neturtingesnėse“, – pabrėžė dietologė.

Kur kas sudėtingiau buvo rasti pieno produktų pakaitalų.

Dabar veganai gali rinktis iš įvairiausių kalciu ir B12 vitaminu papildytų augalinio pieno rūšių – nuo migdolų iki sojų ar kanapių pieno.

Anuomet, kai B.Davis tapo vegane, buvo vos keletas nelabai kokybiškų pieno produktų pakaitalų.

Juose nebuvo nei kalcio, nei vitaminų, o ir skonis buvo baisus.

Gardžių veganiškų sūrių, kurie šiais laikais gaminami lygiai taip pat, kaip ir sūriai iš karvių ar ožkų pieno, tik naudojant migdolų ar anakardžių pieną, dabar netrūksta.

Bet anuomet veganiško sūrio, kurio skonis buvo kaip guma, nesinorėdavo net paragauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.