Keliaujanti pora visose šalyse paragauja to paties produkto

Nuolat keliaujanti tinklaraštininkė Evelina Stundžienė (29 m.) su vyru Edmundu (32 m.) jau yra nakvojusi 200 viešbučių, aplankiusi apie 50 šalių.

Šiuo metu po Pietų Ameriką keliaujantys Evelina ir Edmundas Stundžiai kiekvieną dieną pradeda patiekalu iš kiaušinių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šiuo metu po Pietų Ameriką keliaujantys Evelina ir Edmundas Stundžiai kiekvieną dieną pradeda patiekalu iš kiaušinių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
A.Kriščiūno nuotr.
A.Kriščiūno nuotr.
Gatvės maistas Kolumbijoje – bulvių košė, suformuota į kamuolį su kiaušinių ir mėsos įdaru. Labai labai patiko.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Gatvės maistas Kolumbijoje – bulvių košė, suformuota į kamuolį su kiaušinių ir mėsos įdaru. Labai labai patiko.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kolumbietiška pusryčių sriuba čangva („changua“).<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kolumbietiška pusryčių sriuba čangva („changua“).<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Putpelių kiaušiniai Ekvadoro gatvėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Putpelių kiaušiniai Ekvadoro gatvėje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Omletas su krevetėmis Ekvadore. Patiekiama su patakonais – keptais presuotų platanų paplotėliais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Omletas su krevetėmis Ekvadore. Patiekiama su patakonais – keptais presuotų platanų paplotėliais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Klasikiniai amerikietiški kimšti kiaušiniai
Klasikiniai amerikietiški kimšti kiaušiniai
Britų „Egg and Soldiers“ su ikrais
Britų „Egg and Soldiers“ su ikrais
Daugiau nuotraukų (8)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

2017-04-18 08:16, atnaujinta 2017-04-21 18:50

Ir visose ragavusi kiaušinių patiekalų. Prieš tai juos nufotografuoja, o nuotrauką įkelia į „Instagram“. Tarp draugų Evelina garsėja kaip didžiausia kiaušinių mėgėja!

Pastaruosius keletą metų vilniečiai Stundžiai velykinių kiaušinių artimųjų rate nedauždavo. Pernai Evelina su vyru tokiu metu kaip tik keliavo kemperiu po Argentiną ir Velykas šventė dviese.

Kiaušinius margino augalais ir iš vakaro juos paslėpė krūmuose, pampose. Tai – laukų regionas Pietų Amerikoje, užimantis per 750 tūkstančių kvadratinių kilometrų. O Velykų rytą ieškojo vienas kito suslėptų kiaušinių. Prisijuokė abudu, kol rado.

Per dvejus metus pora apkeliavo aplink pasaulį, išsikrovusi lagaminus pusmetį pagyveno gimtinėje ir vėl keturiems mėnesiams išvyko.

Šiuo metu Evelina su Edmundu džiaugiasi Pietų Amerikos saule, paplūdimiais. Jau aplankė Kolumbiją, Ekvadorą, dar laukia Čilė, Bolivija ir Peru. 

Klajoklišką gyvenimą pasirinkusi pora nemėgsta smulkmeniškai planuoti. Į keliones ji leidžiasi spontaniškai, tačiau visada žino kryptį.

Kai keliavo aplink pasaulį, taip ir judėjo – aplinkui. Dabar didžiausias Evelinos noras yra ilgesnį laiką pagyventi Niujorke.

Turbūt daug kas pasvajoja apie tokį gyvenimo būdą. Pora nesunkiai suderina keliones, meilę, kulinariją ir darbą.

Edmundas yra grafikos dizaineris, o Evelina dirba laisvai samdoma anglų kalbos vertėja, verčia tekstus įvairioms Europos įmonėms.

Spalvų ir įspūdžių pilname lietuvių kelyje juos kartais apima artimųjų ilgesys, sunervina prastas interneto ryšys.

„Su savimi turime tik tris kuprines – dvi mažas ir vieną didelę. Daiktai gana įprasti: kompiuteriai, drabužiai, kosmetika. Taip pat visada turiu druskos! Mėgstu kiaušinius, bet jų virtuvo man nereikia – smagu ragauti ir kitų ruoštą maistą“, – būdama Ekvadore ėmė pasakoti Evelina.

Nuo vaikystės ši moteris tiesiog dievina kiaušinius.

Ypač omletą. Evelina apskaičiavo, kad vidutiniškai suvalgo vieną kiaušinį per dieną – apie 365 per metus. Dažniausiai kiaušinį skanauja pusryčiams, bet pasitaiko ir kitu paros metu.

Įdomiausia, kad per Velykas kiaušinių ji beveik nevalgo. Tačiau kartais per šią šventę sugalvoja būdų kiaušinius kaip nors įdomiai paruošti – pavyzdžiui, marinuoja juos burokėlių sultyse. Būna labai gražūs.

Vienas kiaušinis per dieną jai nėra jokia taisyklė, bet valgydama kavinėse paprastai gauna juos du, tad toks bendras jų skaičius per metus ir išeina.

„Žmonės, kurie, pavyzdžiui, labai mėgsta morengus ar majonezą, turbūt už mane tų kiaušinių suvalgo dar daugiau“, – juokėsi lietuvė.

Pasak Evelinos, kiaušiniai šiuo metu išgyvena savotišką renesansą. Jų populiarumas puikiai pastebimas socialiniuose tinkluose.

Atidaromos vis naujos kiaušinių kavinės užsienyje. O juk anksčiau būdavo dažnai skelbiama, kad kiaušinių vartojimas didina cholesterolio kiekį kraujyje.

„Šie cholesterolio mitai jau seniai paneigti ir dabar kaip tik pabrėžiama šio maisto produkto nauda.

Vienas pažįstamas medikas vokietis neseniai man sakė, kad galiu ir penkis per dieną suvalgyti, jei noriu. Bet aš nenoriu. Šiandien kiaušinis matomas ne tik kaip sveikas, bet ir fotogeniškas maisto produktas“, – tikino Evelina, pati nuolat fotografuojanti įvairius patiekalus.

Kiaušiniai moteriai neatsibosta, nes ji juos valgo su saiku.

Be to, mielai paskanina kitokiais sveikais produktais, pavyzdžiui, valgo su avokadu, o ne kaip angliškus pusryčius.

Ekvadore populiarus gatvės pusryčių maistas yra virti putpelių kiaušiniai, patiekiami su druska ir pipirais.

Prieš kelias dienas laukdama autobuso į kitą miestą Evelina suvalgė penkis. Vieno tokio kiaušinio kaina Ekvadare – 10 JAV dolerio centų (9 euro centai).

Jai taip pat itin patinka ančių kiaušiniai. Jų buvo lengva įsigyti prekybos centruose Londone, kai ten gyveno. Moteriai gaila, kad Lietuvoje ančių kiaušiniai nėra populiarūs.

Mėgstamiausias Evelinos kiaušinių patiekalas yra Benedikto kiaušinių versija su lašiša. Neseniai ji pasigamino minkštai virtų kiaušinių su lašišų ikrais – tai jai buvo gana įdomu, nes ikrus tik neseniai pamėgo.

„Kai keliauju, nevalgau jų kasdien, tad kartais ir pasiilgstu. Jei nepavyksta gauti skanios kiaušinienės, renkuosi arba neragautą vietos maistą, arba kokį nors jogurtą su vaisiais ar glotnutį.

Retkarčiais pusryčiams ar pietums suvalgau ledų porciją. Tai – karšto klimato ypatumai. Vasarą Lietuvoje turbūt irgi taip darysiu“, – nusijuokė Evelina.

Moteris savęs toli gražu sveikuole nevadina. Šiuo metu klestinčios mados atsisakyti cukraus ar pieno produktų ji nesivaiko – valgo viską. Tik mėsos ir kepto maisto stengiasi nepadauginti.

Taip pat nėra aistringa kepinių, miltinių patiekalų ir saldumynų valgytoja. Labai mėgsta daržoves, jūrų gėrybes.

Ir dar bulves bei bulvių traškučius, kuriuos taip pat ragauja visur keliaudama. Grįžusi į Lietuvą beveik kasdien valgo sriubas. Dievina šaltibarščius, gaspačą ir kitas.

Keliaudami Stundžiai dažniau valgo kavinėse, mėgsta išbandyti vietos patiekalus, bet Vilniuje dažniau gamina namie, nes abu mėgsta tai daryti. Ir kiaušinius Edmundas mėgsta lygiai tiek pat kiek Evelina.

Be to, ginčų šeimoje dėl kiaušinių niekada nekyla, nes jų niekada nepritrūksta.

Tikrinti, ar kiaušinis sugedęs, Evelinai niekada netenka, nes šis produktas šeimos šaldytuve neužsibūna.

Klasikiniai amerikietiški kimšti kiaušiniai

Sako, kad kimšti kiaušiniai žinomi dar nuo senovės Romos laikų. Šis receptas nėra toks senas, bet pirmąjį jo variantą savo knygoje dar XIX amžiuje paminėjo amerikiečių kulinarijos ekspertė Fannie Farmer (1857–1915). Turbūt nuo tada kiaušiniai ir laikomi amerikiečių klasika, ypač pietinėse JAV valstijose.

Reikės:

6 kiaušinių;

šaukštelio acto (Evelina naudoja šaukštelį agurkų marinato ir kitiems pataria);

šaukštelio garstyčių;

dviejų šaukštų majonezo;

ketvirčio šaukštelio druskos;

juodųjų pipirų;

rūkytų paprikų prieskonių;

celofaninio (plastikinio) maišelio (Evelina naudoja kepimo maišelį).

Pirmiausia išvirkite kiaušinius. Sudėkite juos į šaltą vandenį, kai jis užvirs, pavirkite apie 10 minučių. Nereikia pervirti iki mėlynumo. Atšaldytus kiaušinius lengvai apdaužykite, bet nenulupkite, palikite šaltame vandenyje dar 10 minučių – kad gražiai nusiluptų.

Supjaustykite kiaušinius per pusę ir išimkite trynius. Juos kartu su visais minėtais produktais, išskyrus paprikas, perkelkite į dubenį. Masę galite sumaišyti ir šakute, tačiau Evelinai labiau patinka ją suplakti plaktuvu.

Kai masė taps kreminė, ją į kiaušinių puseles galima dėti ir šaukšteliu, bet gražiau ir patogiau tai daryti maišeliu. Tiesiog sudėkite masę į maišelį, nukirpkite jo kampą (nedaug!) ir per skylutę į baltymus spauskite įdarą.

Kai viskas bus sudėta, kiaušinius apibarstykite rūkytomis paprikomis.

Britų „Egg and Soldiers“ su ikrais

„Egg and Soldiers“ (išvertus iš anglų k. „Kiaušinis ir kareiviai“) yra senas geras britų būdas valgyti minkštai virtą kiaušinį. Išmėginkite su ikrais ar be jų.

Reikės (vienai porcijai):

1 kiaušinio;

1 duonos riekės (tinka sumuštinių duona ar kitokia mėgstama duona);

sviesto;

druskos;

ikrų (Evelina naudoja lašišų ikrus).

Kiaušinį šaukštu įdėkite į verdantį vandenį. M dydžio kiaušinį virkite 6 minutes, didesnius – iki 7 minučių. Duoną skrudintuve paskrudinkite tris minutes. Iškeptą skrebutį aptepkite sviestu iš abiejų pusių ir įdėkite atgal į skrudintuvą dar trims minutėms.

Duoną taip pat galima paskrudinti ir keptuvėje ar orkaitėje. Sviesto naudoti nebūtina. Paruoštus skrebučius supjaustykite „kareiviais“ – pagaliukais, kuriuos patogu kišti į minkštą kiaušinio trynį. Peiliu nupjaukite kiaušinio viršūnėlę. Jei naudosite ikrus, į trynį įdėkite porą arbatinių šaukštelių ikrų. Šalia paguldykite „kareivius“. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?