Dizainerė su sūnumis gimines stebino neįprastais skanėstais

Laura Dailidėnienė (38 m.) virtuvėje dažnai sukasi su pagalbininkais sūnumis Vėju (8 m.) ir Ignu (13 m.). Velykų stalui ji su vaikais patiekė tokių desertų, kad svečiai apsilaižė pirštus.

L.Dailidėnienė su sūnumis Vėju ir Ignu pagamino Velykų desertą „Uogos pusnyje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Dailidėnienė su sūnumis Vėju ir Ignu pagamino Velykų desertą „Uogos pusnyje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Dailidėnienė su sūnumis Vėju ir Ignu pagamino Velykų desertą „Uogos pusnyje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Dailidėnienė su sūnumis Vėju ir Ignu pagamino Velykų desertą „Uogos pusnyje“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Ligita Valonytė („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2017, 2:28 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 11:44 PM

Mados kūrėja L.Dailidėnienė sūnus nuo mažens supažindino su virtuve ir patiekalų receptais. Todėl dabar mama neturi jokių rūpesčių, nes iš mokyklos grįžę vaikai patys moka pasigaminti valgį.

„Laikas, praleistas su vaikais virtuvėje, pats smagiausias, kokių tik idėjų jie neprigalvoja. Mano Vėjas nuo mažens virtuvėje sukiojasi.

Pamenu, savaitgaliais jis anksti atsikeldavo, o man norėdavosi dar pagulėti, todėl leisdavau jam virtuvėje daryti, ką nori. Tai kokių tik receptų neprikurdavo – ir valgomų, ir nelabai. Fantazija liedavosi laisvai“, – juokdamasi jaunėlio kulinarinius bandymus prisiminė L.Dailidėnienė.

Šiuo metu Vėjas mokykloje lanko jaunųjų šeimininkų būrelį ir tuo yra labai patenkintas.

Per užsiėmimus jis išmoksta įvairių maisto gaminimo subtilybių, o namo grįžta kupinas įspūdžių ir nešinas savo gamybos skanėstais.

Vyresnysis Ignas irgi turi supratimą apie patiekalų ruošimą, jau senokai moka pats ir kiaušinienę išsikepti, ir kibinų ar tortilijų pagaminti.

L.Dailidėnienė su vaikais dažniausiai ruošia saldžius patiekalus, plaka vaisių bei daržovių kokteilius.

„Velykoms dažniausiai važiuojame pas mano ir vyro tėvus, todėl per šventes tai būna tradicinė kelionė beveik aplink Lietuvą. Aplankome Žemaitiją, Aukštaitiją ir grįžtame į savo namus Vilniuje“, – pasakojo drabužių dizainerė.

Velykų stalui Laura ruošė įvairius patiekalus – gamino lengvesnį maistą, nes vis tiek per šventines dienas norisi visko paragauti, todėl vaišėms puikiai tinka užtepėlės, paštetas, mišrainės.

„Velykaičius marginome keliais būdais – su svogūnų lukštais ir žolelėmis, pagyvindami spalvas valgomaisiais dažais, o lankydamiesi pas tėvus marginome vašku. Taip kiaušinius vaikystėje dažydavau pas močiutę.

Tas tradicijas stengiamės perteikti ir savo sūnums“, – patikino L.Dailidėnienė.

Kiaušinio formos desertas su želė ir uogomis

Dizainerė L.Dailidėnienė sūnus Igną ir Vėją iš anksto pamokė pagaminti Velykų desertą „Uogos pusnyje“, kurį pakartojo ir per šventes. Kartą paragavus šiai saldžiai pagundai neįmanoma atsispirti.

Pagrindui reikės:

pakelio sausainių „Gaidelis“;

100 g lydyto sviesto;

šaukšto medaus;

1 kiaušinio baltymo.

Baltai uogų masei reikės:

200 ml vandens;

2 pakelių „Dr.Oetker“ bespalvės želatinos;

200 ml kokosų pieno;

5 šaukštų sutirštinto pieno;

uogų – po saujelę šilauogių, spanguolių, mažų besėklių vynuogių;

papildomam sluoksniui – pusės pakelio spalvotos želatinos.

Vandenį su kokosų pienu pakaitinkite, bet neužvirkite, ištirpinkite želatiną, sudėkite sutirštintą pieną. Želatinos reikia dėti daugiau, negu nurodyta ant pakuotės (Laura jos deda pusę pakelio daugiau), tuomet desertas nesukris ir išlaikys formą.

Į indelius sudėkite po lygiai uogų, užpilkite baltą skystį su ištirpusia želatina, tačiau palikite 1 cm iki viršaus nepripiltą ir pastatykite stingti į šaldytuvą. Formeles įstatykite į mažas stiklinaites, kad jos nenuvirstų ir neišsipiltų. Laura su vaikais išsirinko labiausiai Velykoms tinkamas formeles iš „Kinder“ kiaušinių. Tai plastikinės didelių šokoladinių kiaušinių formelės, bet tinka ir bet kokios kitos formos suapvalintu viršumi.

Kai balta masė su uogomis sustingsta, ant viršaus užpilkite dar po 1 cm spalvotos želė sluoksnį. Vėl dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Deserto pagrindui sausainius smulkiai sutrupinkite, išlydykite sviestą kartu su medumi, viską sumaišykite. Išplakite kiaušinio baltymą iki standžių putų, įmaišykite į sausainių masę. Formuokite apvalius sausainiukus (tokio dydžio, kokio bus želė pagrindas ant viršaus) ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai pagels.

Kai sausainiukai bus atvėsę, ant viršaus iškrėskite želė masę. Jei iš formelių sunkiai išsiima, reikia keletui sekundžių formelę su želė pamerkti į karštą vandenį.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.