Tyrimas: kuri grūdėta varškė pati skaniausia?

Kiekvieno šaldytuve visada galima rasti tam tikros rūšies produktų, kuriuos paprastai vartojame tuo pačiu metu – dažniausiai per pusryčius. Kažkam tai galbūt yra duona, kitiems – pienas, tretiems – sūreliai. Na, o man – varškė. Ir ne bet kokia varškė, o būtent grūdėtoji.

Kuri grūdėta varškė skaniausia?<br>giedresblogas.lt nuotr.
Kuri grūdėta varškė skaniausia?<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Pilos“ varškė grūdeliais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Pilos“ varškė grūdeliais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Polish Farmers“ Cottage Cheese/Serek Wiejski „Classic“.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Polish Farmers“ Cottage Cheese/Serek Wiejski „Classic“.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Farm Milk“ Varškė grūdeliais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Farm Milk“ Varškė grūdeliais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle „Classic“.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle „Classic“.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Pieno žvaigždės“ Grūdėta varškė.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Pieno žvaigždės“ Grūdėta varškė.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle ir krapais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle ir krapais.<br>giedresblogas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

www.giedresblogas.lt

Apr 20, 2017, 7:07 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 10:41 PM

Nepamenu, kada ją pamėgau, bet žinau, kad tai buvo seniai. Per tą laiką keitėsi daug kas: varškės rūšys, gamintojai ir kainos – pastarosios, kaip ir kitų pieno produktų, dažniausiai augo.

Grūdėta varškė – gana įdomus produktas. Ji – tarsi tarpininkė tarp sūrio ir varškės. Kiek man teko pastebėti, dažniau grūdėta varškė patinka moterims – vyrai ją ne visada supranta ir, jei renkasi varškę, tai dažniausiai tradicinę. Kodėl? Neklauskite.

Mano požiūris į varškę palaipsniui kito. Kurį laiką labiausiai mėgdavau varškę su uogiene. Bet štai kartą mano antroji pusė ėmė ir paklausė – kodėl tokią perku, jeigu turime pilną šaldytuvą naminių uogienių.

„Ir išties, kodėl?“ – pamaniau. Juk mamos uogienė skanesnė už pagamintą pramoniniu būdu. Be to, pastebėjau, kad varškė be uogienės yra ženkliai pigesnė. Aišku, iš to pinigų skirtumo ypatingai nepralobsi, bet vis dėlto. Na, ir trečia labai svarbi priežastis, paskatinusi nebepirkti varškės su uogiene buvo ta, kad, mano nuomone, naminė uogienė yra kur kas sveikesnė, nei pagaminta kažkur gamykloje.

Taigi, uogienė atkrito. Liko tik pati varškė, o jos parduotuvėse yra visokiausios. Skiriasi tiek jos gamintojai, tiek pakuočių dizainas ir dydžiai, tiek ir kaina. O skonis ir sudėtis? Ar yra koks nors skirtumas tarp vienokios ir kitokios varškės? Jeigu ne, ar verta pirkti brangesnę?

Štai tą ir nusprendžiau sužinoti, surengusi kelių savaičių trukmės eksperimentą, kurio metu ragavau skirtingų gamintojų skirtinguose prekybos centruose parduodamą varškę, siekdama sužinoti, kuri gi yra skaniausia, o savo subjektyviais įspūdžiais nusprendžiau pasidalinti su jumis, mano blogo skaitytojai.

Visa varškė, kurią ragavau, buvo be uogienės. Vienintelis papildomas prieskonis buvo krapai – tokią varškę su krapais pardavinėja parduotuvė „Rimi“. Kadangi ji – be uogienės, šią varškę taip pat įtraukiau į testuojamų sąrašą.

Taigi pradedam:

„Pilos“ varškė grūdeliais 6% riebumo

Šią varškę pirkau „Lidl“ parduotuvėje.

Varškės sudėties aprašymo taip ir neišsaugojau, tad teks pasikliauti interneto puslapio „Sveikas vaikas“ informacija. Iš jos matyti, kad 100 gramų (visur toliau išvardyta 100 g sudėtis, o pakelį paprastai sudaro 200 gramų produkto) šios grūdėtos varškės yra:

6 g riebalų;

4,9 g sočiųjų riebalų rūgščių;

2,7 g angliavandenių, iš jų – 2,6 g cukrų;

0,7 g druskos;

11 g baltymų.

Energinė vertė – 455kJ / 109 Kcal

Kadangi nesu dietologė, nesiimsiu vertinti maistinės vertės, tik galiu pastebėti, kad cukraus yra palyginti nedaug, kas yra gerai.

Priminsiu, kad suaugusiam žmogui rekomenduojama cukraus paros norma, kaip nurodo tas pats „Sveikas vaikas“ yra 90 gramų arba 22 arbatiniai šaukšteliai (kituose šaltiniuose nurodomas dar mažesnis rekomenduojamas cukraus paros kiekis – 76,7 g arba 19 arbatinių šaukštelių). Na, o apie cukraus žalą ir paslėptą cukrų rašiau ir savo tinklaraštyje, straipsnyje „Ar žinote, kiek per dieną suvalgote cukraus?“

Ši varškė, kaip matysite toliau, palyginti su kitomis nėra pati kaloringiausia, bet jos skonis, deja, pasirodė gana prėskas ir neįspūdingas. Pirkčiau tokią, jeigu nebūtų kitokios.

„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle ir krapais 5 % riebumo

Šią varškę atradau jau seniau ir iškart galiu pasakyti, kad ji – viena iš mano mėgstamiausių. Galbūt dėl krapų (vėliau sužinosite, kodėl dėl jų).

Ir dabar, išragavusi ne vieną varškės indelį šios skoniui skirčiau vienus iš aukščiausių balų.

Kaip matyti, ši varškė – kiek mažiau riebi už „Pilos“. O sudėtis yra tokia:

Energinė vertė – 398kJ / 95 Kcal

5 g riebalų;

3,2 g sočiųjų riebalų rūgščių;

2,5 g angliavandenių, iš jų – 2,5 g cukrų;

0,8 g druskos;

1o g baltymų.

Taigi ši Estijoje „Rimi“ užsakymu pagaminta varškė yra kiek mažiau kaloringa nei „Pilos“ ir tikrai gardesnė. Todėl aš ir toliau perku šią varškę.

„Rimi“ varškės grūdeliais su grietinėle „Classic“ 4 % riebumo

Dar viena „Rimi“ varškė – šįkart be krapų, o tik su grietinėle. Ir, žinote, ją paragavusi supratau, kad varškei su krapais to nepakartojamo skonio suteikia būtent žalumynai.

Be krapų „Rimi“ varškė man visiškai nepatiko, nepaisant gražiomis ryškiomis ir apetitą žadinančiomis spalvomis išmargintos pakuotės.

Gal padėtį pataisytų žalumynai? Nežinau. Reikės pabandyti, kai jų atsiras, pagardinti varškę tikrais natūraliais krapais. Bet kokiu atveju jau įsitikinau, kad krapai ir grūdėtoji varškė – puikus duetas.

Na, o teigiamas dalykas yra tai, kad ši varškė – mažiau riebi (nors ar tikrai teigiamas – klausimas. Nes neseniai mačiau straipsnį, kuriame teigiama, kad sveikesni ir, beje, labiau padedantys sulieknėti yra būtent riebesni pieno produktai. Tiesa, geriau į šį klausimą gali atsakyti mitybos specialistai – aš nesu viena jų).

O kaip gi atrodo šios varškės sudėtis?

Energinė vertė – 412 kJ / 98 Kcal (na štai, matote, net kalorijų ne mažiau, nepaisant mažesnio riebumo)

4 g riebalų;

2,8 g sočiųjų riebalų rūgščių;

2,5 g angliavandenių, iš jų – 2,5 g cukrų;

0,9 g druskos;

13 g baltymų.

„Pieno žvaigždės“ grūdėta varškė 7 % riebumo

„Pieno žvaigždės“ moka gaminti įvairių skonių grūdėtą varškę (ir, turiu pasakyti, pieno produktus apskritai). Būtent šios panevėžiečių kompanijos varškei su uogiene aš anksčiau tiesiog negalėdavau atsispirti, kol… neatsisakiau uogienės.

Laimė, „Pieno žvaigždės“ turi puikią alternatyvą – varškę be priedų. Ar ji – tokia pat puiki, kaip ir toji, kuri su priedais?

Visų pirma patyrinėkime į jos sudėtį:

Energinė vertė – 501kJ / 112 Kcal

7 g riebalų;

4,4 g sočiųjų riebalų rūgščių;

2,7 g angliavandenių, iš jų – 2,7 g cukrų;

0,9 g druskos;

12 g baltymų.

Ką gi, besilaikantiems dietos ir skaičiuojantiems kiekvieną kaloriją ši varškė gal ir nebūtų pats geriausias pasirinkimas. Kaip matyti – rinkoje yra mažiau kaloringesnių produktų, beje, ir pigesnių, mat „Pieno žvaigždžių“ varškė – viena brangiausių.

Bet skonis! Jis tiesiog nuostabus. Tokią varškę galima valgyti vieną, be nieko. Joje yra kaip tik tai, dėl ko aš mėgstu varškę, todėl mano šaldytuve jai visada atsiras vietos.

„Farm Milk“ Varškė grūdeliais 5% riebumo

Dar viena neįsimintino skonio, bet pigesnė ir kiek mažiau kaloringa varškė (tiesa, palyginti su kitomis, išskyrus „Pieno žvaigždžių“, ji – kaloringesnė, o ir angliavandenių joje – daugiausiai). Šią varškę pirkau parduotuvėje „Maxima“.

Jos sudėtis yra tokia:

Energinė vertė – 426 kJ / 102 Kcal

5 g riebalų;

3,3 g sočiųjų riebalų rūgščių;

3,3 g angliavandenių, iš jų – 3,2 g cukrų;

0,5 g druskos;

11 g baltymų.

Valgyti įmanoma, bet tai – ne tas produktas, kuriam teikčiau pirmenybę, nepaisant mažesnės, nei kitų kainos.

„Polish Farmers“ Cottage Cheese/Serek Wiejski „Classic“

Abejojau, ar šią varškę pirkti, nes gąsdino milžiniška jos pakuotė (net 500 g!), bet mielasis įkalbėjo išbandyti.

Taip ir padariau. Turiu pasakyti, kad šitiek varškės man pasirodė gerokai per daug. Vienu prisėdimu aš nesuvalgau viso įprasto 200 g dydžio varškės pakelio, o čia – 500 gramų!

Trečią dieną man ši varškė taip nusibodo, kad po to dar savaitę nežiūrėjau į jokią grūdėtąją varškę (pusryčiams ją iškeičiau į virtus kiaušinius), o šią sunaudojome blynams (beje, visai tiko).

Jau vėliau, rašydama šį tekstą, pastebėjau, kad ant varškės pakuotės buvo įspėjimas – po atidarymo suvartoti produktą per 24 valandas. Tai va, jeigu neturite su kuo varške dalintis, neketinate tokio milžiniško kiekio suvalgyti iškart ar neketinate jos sunaudoti gamindami kokius nors patiekalus (kepti pyragus, apkepus ar dėti į salotas), gerai pagalvokite, ar verta pirkti tokio dydžio pakuotę.

Taigi milžiniškosios „Polish Farmers“ varškės sudėtis:

Energinė vertė – 406kJ / 97 Kcal

5 g riebalų;

3 g sočiųjų riebalų rūgščių;

2 g angliavandenių, iš jų – 2 g cukrų;

0,7 g druskos;

11 g baltymų.

Kaip matyti, ši varškė – viena iš mažiau kaloringų, joje yra pats mažiausias angliavandenių kiekis, tad jei laikotės dietos, vengiate angliavandenių ir jums tiek varškės nėra per daug, pasirinkimas būtų gal ir neblogas. Tačiau skonis man pasirodė prėskas. Norint, kad varškė būtų gardesnė, gali prireikti daugiau uogienės arba žalumynų.

Tad kokia išvada? Skaniausios man tebėra „Pieno žvaigždžių“ grūdėtoji varškė ir „Rimi“ varškė su krapais – jas pirkdavau iki šiol, perku ir toliau. Na, o turbūt mažiausiai patiko ta pati „Rimi“ varškė be krapų. Kitų gi skonis buvo visiškai neįsimenantis, tad plačiau pakomentuoti nėra ką.

O ką apie grūdėtą varškę manote jūs?

Šaltinis – „Giedrės blogas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.