Žinomi žmonės atskleidė, kuriuose restoranuose mėgsta valgyti

Šiuo metu vyksta „Švyturio“ inicijuoto „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. balsavimas. Gastronomijos ekspertai, kurių Gero maisto akademijoje šiuo metu yra apie 150, lankosi šalies restoranuose, siekdami įvertinti tiek rinkos naujokus, tiek jos senbuvių progresą. 

 „Monte Pacis“ Kaune.<br> Organizatorių nuotr.
 „Monte Pacis“ Kaune.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Jennings favoritas - „Gaspars“. <br> Organizatorių nuotr.
 E.Jennings favoritas - „Gaspars“. <br> Organizatorių nuotr.
Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris<br> Organizatorių nuotr.
Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris<br> Organizatorių nuotr.
Restoranas „Dine".<br> Organizatorių nuotr.
Restoranas „Dine".<br> Organizatorių nuotr.
„Kempinski“ viešbutyje įsikūręs „Telegrafas“<br> Organizatorių nuotr.
„Kempinski“ viešbutyje įsikūręs „Telegrafas“<br> Organizatorių nuotr.
 „Dublis“<br> Organizatorių nuotr.
 „Dublis“<br> Organizatorių nuotr.
„Monte Pacis“<br> Organizatorių nuotr.
„Monte Pacis“<br> Organizatorių nuotr.
M.Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams.<br> Organizatorių nuotr.
M.Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams.<br> Organizatorių nuotr.
 E.Jennings favoritas - „Gaspars“. <br> Organizatorių nuotr.
 E.Jennings favoritas - „Gaspars“. <br> Organizatorių nuotr.
 Savo favoritą atskleidė ir R.Širvinskas-Makalius.<br> Organizatorių nuotr.
 Savo favoritą atskleidė ir R.Širvinskas-Makalius.<br> Organizatorių nuotr.
D.Ibelhauptaitė išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia D.Praspaliausko (nuotr.) ir G.Fernandeso gaminamam maistui.<br> Organizatorių nuotr.
D.Ibelhauptaitė išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia D.Praspaliausko (nuotr.) ir G.Fernandeso gaminamam maistui.<br> Organizatorių nuotr.
E.Viršilas jau paliko „Monte Pacis“. Šiuo metu jis dirba Palangoje.<br> Organizatorių nuotr.
E.Viršilas jau paliko „Monte Pacis“. Šiuo metu jis dirba Palangoje.<br> Organizatorių nuotr.
G.Fernandeso gaminamą maistą mėgsta ne viena įžymybė.<br> Organizatorių nuotr.
G.Fernandeso gaminamą maistą mėgsta ne viena įžymybė.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

2017-05-05 13:14, atnaujinta 2017-06-06 15:15

Kaip restoranus renkasi žinomi žmonės? Kokios yra jų asmeninės įžvalgos ir favoritai?

Dėmesį atkreipia ne tik į maistą

Dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings mėgsta lankytis naujose vietose, tačiau teigia, jog ji gerai pagalvotų, ar grįžti, jei pirmas įspūdis – nekoks: „Pirmiausia lankydamasi restorane didelį dėmesį skiriu maisto kokybei – jeigu jau renkuosi valgyti ne namie, noriu išties gero maisto“. 

Žinoma, ji taip pat atkreipia dėmesį į restorano aplinką, aptarnavimą ir vietą, tačiau tai yra antriniai dalykai ir jie niekada „nepapirks“, jei meniu Ericos nesužavi.

Tuo tarpu mados tendencijų prognozuotoja-analitikė Marija Palaikytė laikosi kiek kitokios nuomonės ir restorano aplinkai skiria daugiau dėmesio.

„Kad ir kokia būtų svarbi maisto kokybė, man restoranų kultūra yra neatsiejama nuo bendravimo kultūros, tad itin didelę reikšmę turi ir restorano kuriama atmosfera, jaukumas, o svarbiausia – galimybė jaustis laisvai“, – teigia ji ir priduria, kad jai patinka užmegzti ryšį su patinkančio restorano savininkais. 

„Ne kartą yra buvę taip, kad net ir itin puiki virtuvė nepriviliojo grįžti vien dėl to, kad interjeras bei nuotaika restorane palikdavo „šaltą“ įspūdį“, – prisipažįsta M.Palaikytė.

Apie ryšį su restorano komanda prakalbo ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. 

Pasak jo, jei pats šefas subtiliai prieina ir papasakoja apie patiekalus – įspūdis lieka ilgam: „Paskutiniai geri prisiminimai kyla po apsilankymo „Monte Pacis“ restorane Kaune ir pažinties su buvusiu jų šefu Ernestu Viršilu“. 

Žinomai teatro režisierei Daliai Ibelhauptaitei šefas ir jo išskirtinumas yra pagrindinis kriterijus renkantis restoraną vakarienei. 

Ji yra įdomaus ir išskirtinio maisto fanas: „Inovatyvus, šefų kurtas meniu, man atrodo, gali būti prilyginamas menui, o pati vakarienė, maisto pateikimas, apipavidalinimas, istorijos – spektakliams. Taigi, kai tik turiu galimybę, vietą vakarienei renkuosi pagal šefą“.

Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris: „Iki to, galima sakyti, mano požiūris į maistą buvo kaip ir daugelio – lyg benzinas automobiliui – užsipili kuro ir važiuoji“. 

Kas šiemet Lietuvoje galėtų būti geriausi?

Nors diskusijos apie tai, koks šiemet galėtų būti „30 geriausių restoranų“ sąrašas, dar tik užverda,  paklausti apie savo favoritus beveik visi pašnekovai nedvejojo įvardinti konkrečių pavadinimų.

„Jau seniai susižavėjusi stebiu, ką savo restoranuose kuria Gasparas Fernandesas. Nežinau, kaip jam pavyksta, tačiau jis sugeba mane nustebinti kiekvieną kartą“, - sakė E.Jennings. Prie savo favoritų ji įtraukė sušių restoraną „Rise“ ir valgiaraštį su didžiulę patirtį virtuvėje turinčia šefe Aldona Gečiene neseniai praplėtusį „Sugamour“.

„Likau sužavėtas „Kempinski“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Telegrafas“ aptarnavimu ir nepaprastai skaniu maistu. Linkėčiau šiai vietai šiemet tapti geriausia“, – savo favoritą atskleidė ir R.Širvinskas-Makalius. 

M.Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams: „Būtent sezoninės mitybos pamatų mane išmokė patirtis gyvenant Italijoje“. Taigi ir Lietuvoje ji teikia prioritetą tiems restoranams, kurie sudarinėdami valgiaraštį  skiria daug dėmesio vietos produktams ir sezoniškumui. 

Tiesa, apie šių metų favoritus M. Palaikytė kalbėjo aptakiau: „Manau, kad praėjusių metų lyderiai taip greitai neužleis savo pozicijų. Ir neabejoju, kad pelnytai. Jei kalbame apie sąvoką „geriausias“, nemanau, kad tokioje mažoje gastro industrijoje kasmet atsirastų vis naujas lyderis“, – teigia Marija Palaikytė. 

„Lietuvoje vis daugiau restoranų didelį dėmesį kreipia į kokybę, išskirtinumą ir originalumą. Fantastika, kad mūsų šalyje gali būti tokie geriausiųjų rinkimai ir kad, svarbiausia, mes turime iš ko rinkti!“ – projektu džiaugiasi teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia Deivydo Praspaliausko ir Gasparo Fernandeso gaminamam maistui.

Geriausiųjų trisdešimtukas paaiškės jau birželio mėnesį

„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. sąrašas bus pradėtas skelbti jau gegužės mėnesį. 

Antrą kartą Lietuvoje vykstantis projektas šiemet į trumpąjį restoranų sąrašą įtraukė net 22 naujus pavadinimus. Projekto tikslas – suvienyti kuo didesnį maisto industrijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui.

Projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks birželio mėnesį.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto iniciatorius jau antrus metus iš eilės yra „Švyturys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.