Išgirdęs turgaus prekeivės klausimą vilnietis vos nenugriuvo

 

Bobausius vilnietis pirko iš prekeivės prie pagrindinių Kalvarijų vartų<br> T.Bauras.
Bobausius vilnietis pirko iš prekeivės prie pagrindinių Kalvarijų vartų<br> T.Bauras.
Vilnietis Kęstutis bobausius valgo ne pirmi metai, tad žino, kaip juos paruošti.<br> Asmeninis albumas.
Vilnietis Kęstutis bobausius valgo ne pirmi metai, tad žino, kaip juos paruošti.<br> Asmeninis albumas.
Vilnietis Kęstutis bobausius valgo ne pirmi metai, tad žino, kaip juos paruošti.<br> Asmeninis albumas.
Vilnietis Kęstutis bobausius valgo ne pirmi metai, tad žino, kaip juos paruošti.<br> Asmeninis albumas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 13, 2017, 2:05 PM, atnaujinta May 15, 2017, 9:15 PM

Vilnietį Kęstutį Katalyną suneramino vienos turgaus prekeivės žodžiai. Nutaręs, kad ši istorija gali padėti kitiems, jis nutarė ją paviešinti.  

Praėjusį sekmadienį, gegužės 7-osios rytą, jis apsilankė Kalvarijų turguje Vilniuje. 

Prie pagrindinių vartų keletas žmonių prekiavo bobausiais. Kaina vyriškiui pasirodė nedidelė – už vidutinio dydžio kibiriuką, kuriame telpa apie 650 g grybų, prašė 2 eurų.

K.Katalynas nusipirko tris kibiriukus, iš viso - apie 2 kg pavasarinių grybų. 

„O tuomet pardavėja, maždaug 40 metų moteris, paklausė, kaip aš juos ruošiuosi gaminti: virti, kepti ar džiovinti. 

Išgirdęs tokį klausimą vos nenuvirtau. Juk yra žinoma, kad bobausiai - šiek tiek nuodingi! 

Juos reikia mažiausiai tris kartus virti po 15 minučių, būtinai nupilti vandenį; o džiovinant juos galima vartoti tik po kelių mėnesių, kai toksinas giromitrinas išgaruoja", - aiškino vilnietis. 

Pasak jo, pabandžius šiuos grybus kepti, kaip kepamos, pavyzdžiui, rudmėsės, laukia tiesus kelias į reanimaciją dėl suardytų kepenų. O po to gali laukti ir kelionė toliau, pas Šv. Petrą. 

Bet kuriuo atveju - galima vartoti tik nedidelius kiekius. 

„Bobausiai vertinami dėl stipraus specifinio kvapo. Gaila, bet tą kvapą kaip tik ir skleidžia giromitrinas.

Keista, kad tokia rizikinga preke prekiaujanti moteris nežino šių elementarių dalykų. Įdomu, ką ji gali patarti pirkėjams?“, - stebėjosi K.Katalynas. 

Jis pats bobausiais paprastai gardina sriubą.

Prieš porą metų vyras nusipirko keletą kilogramų šių pavasarinių grybų - dalį tinkamai išvirė ir pasūdė, kitą dalį išdžiovino. 

„Iki šiol esu gyvas ir sveikas“, - skeptikus, bijančius šių grybų, nuramino Kęstutis. 

Jau du šimtmečius žinoma, jog bobausiai sukelia mirtinus apsinuodijimus, jei jie nėra nuverdami bent kelis kartus keičiant vandenį. 

Apsinuodijimų informacijos biuras nurodo, kad bobausiuose esantis toksinas giromitrinas yra tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius virš 10 minučių iš grybų pašalinama didžioji dalis nuodų. 

Ruošiant bobausius maistui, grybus derėtų virti 3 kartus po 10-15 minučių, kaskart keičiant vandenį, nes nuoviras išlieka nuodingas. 

Apsinuodyti galima net valgant sriubą iš kvapnaus grybų nuoviro. 

Bobausius reikia mokėti ir išdžiovinti. Jie turi būti vėdinami gerai vėdinamoje, negyvenamoje patalpoje.

Nuodai itin lakūs, ir jais taip pat galima apsinuodyti.  

Įdomu ir tai, kad dozė, sukelianti sunkų apsinuodijimą ir nesukelianti jokių reiškinių, skiriasi labai nežymiai. 

Kiekvienas individualiai reaguoja į bobausiuose esančią medžiagą. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.