Vietiniai produktai ir vynas sugrįžta ant lietuvių stalo

Varškės sūris, duona, skilandis ir juodųjų serbentų uogienė – kiekvienam lietuviui pažįstami skoniai. Alfas Ivanauskas siūlo „pažaisti“ su šiais gerai žinomais produktais ir susikurti derinį, kuris gali nustebinti derme, o jo skonį gali paryškinti  juodųjų serbentų vyno skonio savybės.

Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-05-25 13:19, atnaujinta 2017-05-25 13:39

Anot A. Ivanausko, šiuolaikinės technologijos leidžia tiksliai valdyti gamybos procesą, išlaikyti tradicinių receptų autentiką. „Ar kalbėtume apie skilandį, varškės sūrį ar vyną – gamintojas turi gerai išmanyti gamybos niuansus ir procesus. Tik taip jis gali užtikrinti, kad visi gaminiai bus tokios pat aukštos kokybės ir puikaus skonio“, – pastebi A. Ivanauskas. 

Būtent produktų kokybei ir kilmei virtuvės mitų griovėjas skiria didžiausią dėmesį. Iš kokios mėsos ir kaip pagamintas skilandis? Iš kur atkeliavo uogos juodųjų serbentų vynui? Kada buvo iškepta duona? Juk istoriją turi kiekvienas produktas. Maisto produktus Alfas skaito tarsi kitų kūrėjų ir gamybos meistrų laiškus, kuriuos panaudoja savo idėjoms atskleisti, o pirmiausia renkasi tuos, kurie užauginti ir pagaminti vietoje.

Skilandžio, kaip ir vyno, gamybos ritualai užtrunka. Mėsa supjaustoma vienodo dydžio gabalėliais, kemšama, brandinama, o paskui mėsos ryšulėlis atsargiai parūkomas, todėl tikrasis skilandžio skonis paaiškėja tik po tam tikro laiko, tik atsargiai prapjovus. Rankose laikydami kvepiantį ir kruopščiai ruoštą skilandį, galite įsitikinti, jog visi meistrai turi savo ritualus, per kuriuos atsiskleidžia patirtis, išmanymas ir polėkis. 

Keptuvėje apkepinto skilandžio sūrstelėjęs skonis nustebina. Šefo rekomenduojamą skilandžio ir sūrio derinį meistriškai papildo juodųjų serbentų skonis, apvilkdamas kiekvieną kąsnį. Lietuvių pamėgtos uogos ne tik suteikia lengvo rūgštelėjimo, bet ir suvienija produktus.

Vyno „Voruta“ skonis  dar labiau papildo A.Ivanausko sukurtą patiekalą. Šis alkoholinis gėrimas gaminamas Anykščiuose iš sunokusių, kruopščiai atrinktų uogų. 

Vyno kvapas susipina su vos juntamu alyvų aromatu – švelniai violetiniais žiedais Alfas pabarstė sumuštinių viršų. Virtuvės mitų griovėjui estetinė patiekalo išvaizda yra tokia pat svarbi, kaip ir vyno spalva vyndariui. Juk malonus patiekalo vaizdas ant stalo gali iškart pažadinti skonio receptorius ir sustiprinti pirmojo kąsnio laukimo akimirkas.

Taurė kvepia juodaisiais serbentais. Spalva – gilios rubino spalvos. Sukurtas iš to, kas sunoksta Lietuvos soduose – prinokusių serbentų uogų. Įvertintas kaip populiariausias raudonasis vynas Lietuvoje*. Išsipildžiusi lietuviško vyno tėvo Balio Karazijos vizija – pusiau saldus „Vorutos“ juodųjų serbentų vynas, iš Anykščių apylinkių pasklidęs po visą Lietuvą, pripažintas tautiniu paveldu. 

„Vorutos“ vynas dera prie lengvų užkandžių, mėsos ir sūrio skonių. Gėrimo stiprumas susiformavęs natūraliai, nes „Voruta“ yra gaminamas pagal klasikinę vynų gamybos technologiją – tokią pačią, kurios dar tarpukariu griežtai laikėsi B. Karazija, iš pradžių vynu vertęs Aukštaitijos obuolių derlių, o po to atradęs vyšnių, braškių, aviečių ir, be abejo, juodųjų serbentų aromatus. 

Anykščiuose 1926 metas vyną gaminti pradėjęs B. Karazija buvo tikras dėl gėrimo kokybės – dar ir šiandien gyva legenda, kad praėjusiame amžiuje vyndario darbo rezultatai pasiekė Anglijos karalienės stalą. Anglijos karalienė per vizitą Lietuvoje 2006 metais priėmė dovaną – lietuvišką juodųjų serbentų vyną, o vėliau atsiuntė padėką – tiesiai iš Bekingemo rūmų.

Todėl ant Jūsų stalo šiandien – iš lietuviškų maisto tradicijų ir legendų sukurta istorija – virtuvės mitų griovėjo Alfo Ivanausko derinys iš pakepinto sūrio, skilandžio ir apskrudusios duonos. Dar – šiek tiek uogienės, žalumynų ir alyvų žiedų. Su užkandžiu dera pusiau saldaus „Vorutos“ juodųjų serbentų vyno skonis.

 Skrebučiai su skilandžiu ir varškės sūriu

4–6 asmenims:

400 g šviesios duonos,

300 g skilandžio,

250 g varškės sūrio su kmynais,

100 g juodųjų serbentų uogienės (tinka ir kita rūgštesnė uogienė),

kelių skiltelių česnako, 

šlakelio aliejaus,

alyvų žiedų (papuošti),

žalumynų (papuošti). 

1. Duoną supjaustykite riekelėmis ir paskrudinkite.

2. Smulkiai supjaustykite skilandį ir sūrį.

3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apkepkite skilandį bei sūrį su tarkuotu česnaku, kol lengvai apskrus ir sūris pradės lydytis.

4. Skrudintą duoną aptepkite juodųjų serbentų džemu ir uždėkite kepinto skilandžio bei sūrio mišinį. Papuoškite alyvų žiedais ir žalumynais.

*Remiantis Lietuvos prekybos įmonių asociacijos konkurso „Populiariausia prekė 2016“ duomenimis.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.