Labiausiai vasaros laukiamos uogos – braškės: gaminame salotas su vištiena, išmėginame braškių vyną

Vasara yra metas, kai galime mėgautis šviežiomis daržovėmis ir žalumynais. Sodo ir miško uogos tampa natūraliais desertais. Į dubenį su pienu įberta braškių sauja kaip mat nukelia į saulėtą vasarą, o raudonos uogos su ledais arba plakta grietinėle daugeliui žmonių yra romantiškos popietės atributas. 

 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
 „Anykščių vyno“ nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 10:19 AM, atnaujinta May 31, 2017, 10:33 AM

Sutikime, braškės – ryškiausias vasaros skonis. Alfas Ivanauskas su braškėmis siūlo pasigaminti gaivias vasariškas salotas, prie kurių derėtų natūralaus lietuviško braškių vyno skonis.

Sultingos ir kvapnios uogos virtuvės mitų griovėjo fantazijai suteikia labai daug erdvės. A. Ivanauskas braškes siūlo guldyti ne į baltus – plaktos grietinėlės, o į žalius – įvairių salotų – patalus. Pasirenkite eksperimentui.

Minkšta, sultinga, gabalėliais supjaustyta vištienos filė salotas praturtina baltymais ir aminorūgštimis – papildoma energija. Svarbu vištienos neperkepti, kad mėsa netaptų sausa. Tad pakepti vištieną ilgai netruks. Virtuvės mitų griovėjas vos užmetęs akį gali pasakyti, kada paukštienai užteks gulėti keptuvėje. 

Prieskonius ar saulėgrąžų daigus, žinoma, galima auginti namuose ant palangės ištisus metus. A.Ivanauskas sako, kad braškių salotoms su vištiena puikiai tiks šviežių čiobrelių ir mėtų aromatai. 

Pasak A.Ivanausko, neilga gaminimo trukmė yra šio patiekalo privalumas. Salotas pagaminsite greitai ir paprastai, o skonių derinys nustebins ir atgaivins. 

Kurdamas receptus ir derindamas ingredientus virtuvės mitų griovėjas visada stengiasi išlaikyti balansą rūgštu – saldu, saldu – sūru ir pan. Jis pripažįsta, kad iš natūralių produktų išgauti gryną skonį ir kurti derinius yra kur kas lengviau.

Juk visi žino, kaip kvepia darže natūraliai išaugintos uogos, koks ryškus jų skonis, tad ir „Vorutos“ meistrai neseniai atgimusiam vynui naudoja tik prinokusias ir sultingas braškes. Natūralumas bei pagarba vyno ingredientams yra išskirtinė  „Vorutos“ vynų savybė, todėl taurė pusiau saldaus braškių vyno „Voruta“ papildo vasaros skonių gamą. 

Verta atrinkti kelias braškes patiekalo papuošimui – raudonos uogos tampa ryškiu lėkštės estetikos akcentu. Kiekvienam, sėdinčiam prie stalo, malonus vaizdas pirmiausia sužadina emocijas. 

Taurė pusiau saldaus braškių vyno „Voruta“ kvepia šviežiomis uogomis. Šis ilgametes tradicijas turintis gėrimas šiemet švenčia įspūdingas sugrįžtuves prie lietuviško stalo. „Anykščių vyno“ gamykloje vėl gaminamas braškių vynas, kuris pirmą kartą čia buvo pagamintas prieš 80 metų. 

Praėjusiame amžiuje Anykščių apylinkėse vyną iš vietinių vaisių ir uogų gaminęs Balys Karazija šalyje neturėjo konkurentų. Lygindamas savo gaminamus gėrimus su kitų šalių vynais B.Karazija nusprendė, kad lietuviški gėrimai niekuo nenusileidžia užsienietiškiems.

Lietuvos vyno karaliumi vietinės spaudos tituluotas B.Karazija metė iššūkį ir 1938 metais su keliais rinktiniais vynais nuvyko į vynų parodą Paryžiuje. Prancūzijos sostinėje lietuviškas braškių vynas nustebino daugybę žinovų ir pelnė pagrindinį apdovanojimą – parodos Grand Prix. 

Pripažinimas ir sėkmė įkvėpė vyndarį – jau kitąmet B.Karazija užraugė rekordinį kiekį – net 230 tūkst. litrų vyno, o Anykščiai tapo lietuviškąja Burgundija. Plėsdamas gamybos apimtis vyndarys atnaujino butelių etiketes, modernizavo gamybos ir pilstymo procesus. B.Karazija niekada nesustojo tobulėti ir nuolat kurdamas vis naujus vynų receptus. Tačiau aplodismentų Paryžiuje sulaukęs pusiau saldus braškių vynas išliko nepakitusi klasika – kūrėjas griežtai laikėsi ir nekeitė recepto. Tad ir šiandien „Vorutos“ taurėje atsiskleidžia saldus natūralių, sunokusių uogų aromatas bei subtilus braškių skonis.

Braškių vynas dera su lengvais desertais, užkandžiais ir vištienos patiekalais. O šįkart A.Ivanauskas jums paruošė greitas vištienos salotas su braškėmis prie kurių derės pusiau saldaus braškių vyno „Voruta“ skonis.

VIŠTIENOS SALOTOS SU BRAŠKĖMIS

4 asmenims

Reikės:

400 g braškių,

500 g vištienos filė,

kelių šakelių šviežio čiobrelio, 

70 g salotų mišinio,

50 g saulėgrąžų daigų,

150 g mocarelos,

kelių šakelių mėtos, 

1 šaukšto balzaminio acto,

kelių šaukštų alyvuogių aliejaus, 

1 šaukštelio medaus,

druskos, juodųjų pipirų.

1.    Dalį braškių atidėkite papuošti.

2.    Likusias smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Pagardinkite druska ir pipirais.

3.    Vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir iškepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus ir čiobreliais. 

4.    Didelėje lėkštėje sumaišykite salotas ir saulėgrąžų daigus. 

5.    Išdėliokite vištieną ir mocarelą.

6.    Apšlakstykite paruoštu padažu ir išdėliokite atidėtas braškes (didesnes perpjaukite pusiau).

7.    Mėtų lapelius patrinkite tarp pirštų, taip jie bus kvapnesni, ir apibarstykite salotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.